Borsa
Ak Yatırım’dan yeni hisse önerileri: Strateji temkinli alımlar
Ak Yatırım Kasım için seçtiği portföyü paylaştı
BIST-100 güçlü olumlu ayrışmasını sürdürüyor
Ekim ayında hisse senedi piyasalarında küresel ölçekte iyimserlik hakimdi. Bu iyimserlik FED’in Kasım başındaki toplantısı öncesi ABD’deki parasal sıkılaşmanın daha önce öngörülenden erken bitebileceği yönündeki yorumların artmasıyla güçlendi. Bu doğrultuda GOÜ’lerin risk primleriyle birlikte Türkiye CDS’i de 150 baz puana yakın düştü. Yine de yurtdışı ile azalan korelasyon ve düşen yabancı payı nedeniyle bu gelişmenin BIST’in olumlu performansına etkisi sınırlı kalmış olabilir. Ay içerisinde beyaz eşya, otomotiv, demir/çelik ve perakende ticaret hisseleri nispeten ağır kalırken, havacılık, bilişim, petrokimya ve çimento hisseleri öne çıktı.
– Banka ağırlığını sıfırlayıp, sınırlı güncellemeler yaptık. Model portföy stratejimizde son iki aydır banka ağırlığını kademeli olarak azalttık.
Bunun dışında perakende şirketler ile havacılık sektörünü önceleyen hisse tercihlerimizi koruyoruz. Bu rapor ile birlikte sektör dinamiklerinin son çeyrekte zayıflayacağı beklentisiyle Yapı Kredi Bankası’nı, analist değişimleri nedeniyle Tüpraş ve Logo’yu portföyden çıkarırken, portföye Ford Otosan’ı ekliyoruz. Ford’u eklememizin sebebi, küresel çapta resesyon korkularına rağmen Ford Romanya satın alımı ve yeni yatırımlar sebebiyle 2023 yılında kar artışı tahmin ediyor olmamızdır. Yeni yatırımların getirdiği yukarı potansiyelin henüz tam olarak fiyatlanmadığını düşünüyoruz.
Portföyümüzün 6 Ekim – 9 Kasım tarihleri arası nominal getirisi %19,8 olarak gerçekleşti ve portföyümüz aynı dönemde %22,4 getiri sağlayan BIST-100 getiri endeksinin %2,4 altında kaldı. Portföy toplam getirisinde Pegasus, Logo ve Tüpraş olumlu ayrışırken, Mavi, TAV, Yataş, Yapı Kredi ve BİM negatif ayrıştı.
- Böylece 9 Kasım itibarıyla hisse öneri listemizin yıl başından beri getirisi %180,6’a ulaştı ve aynı dönemde %142,3 getiri sağlayan BIST-100 getiri endeksi geçilmiş oldu.
Görünüm: 3Ç22 sonuçları ardından bir miktar temkinli kalmayı tercih ettik
Ekim ayının ardından…
Önceki ayın ikinci yarısındaki satışlarla Eylül ayını dolar bazında yatay seviyede tamamlayan BIST-100 Ekim’de TL ve dolar bazında %25 getiri sağladı. GOÜ’nün yılbaşına göre getirisi de TL bazında %119 ve dolar bazında %57 oldu.
Ekim ayında küresel borsalar bir önceki ayın aksine iyimser bir havadaydı. FED faiz artırımlarında yavaşlama beklentisinin ve FED’in başlangıçta tahmin edilenden daha erken gevşeme olasılığının güçlenmesi ABD doları ve ABD faiz oranlarının düşmesine, GOÜ risk primlerinin nefes almasına ve borsaların yükselmesine imkan verdi. Aylık bazda, ABD ve Avrupa hisse senedi endeksleri bir önceki ayın kayıplarını %9’a varan artışla telafi etti. Diğer taraftan MSCI-GOÜ endeksi Çin’deki kayıplar nedeniyle %3 daraldı. BİST ise aylık ve YBG getirilerde bir kez daha dünya lideri oldu.
Yükseliş dalgalı olabilir
Alternatif yatırım araçlarında getiri potansiyelinin sınırlı kalması, BİST’te yukarı yönlü hareketin devamını destekliyor. Ancak küresel belirsizlik aşağı yönlü risk oluşturuyor. Son politika faiz indirimi ve liralaşma stratejisi ile kredi büyümesine yönelik makro ihtiyati tedbirlerin ardından mevduat faizleri bir ayda 150 baz puan artarken, TL ticari kredi faizi 150 baz puan daha düştü; 5 ve 10 yıllık DIBS’te 100-200 baz puanlık gevşeme görüldü. Bankaları TL mevduat payını %50’nin üzerine çıkarmaya teşvik eden düzenleme, önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin daha da yükselmesini tetikleyebilir. Daha cazip mevduat faizleri bir yandan borsa yatırımlarının bir bölümünü mevduata yönlendirip bir yandan da bankaların faiz marjını baskılayabilir. Bu ihtimaller dikkate alındığında, borsada fiyat oynaklığı riskinin süreceğinitahmin ediyoruz.
Yabancı satmaya devam etti
BIST’de yabancı satış hacmi Eylül’de 0,6 milyar dolar ve ilk dokuz ay sonunda 3,1 milyar dolar oldu. TCMB haftalık verisine göre Eylül’de de 0,4 milyar dolar kadar yabancı satışı olduğunu tahmin ediyoruz. Matriks verisine göre de yurt dışı yerleşiklerin takaspayı Ekim sonunda önceki aya göre 0,5 puan gerileyerek %31’in altına geldi.
Kasım ayı gündemi
Ekim’in ikinci yarısında başlayan şirket bilanço açıklamaları 9 Kasım’da sona erdi. Gelen sonuçlar genelde beklentiden olumluydu. Bu olumlu eğilimin devam etmesini ancak dış koşullardaki bozulma nedeniyle imalatçı ve ihracatçı şirketlerin ve makro ihtiyati düzenlemelerin etkisiyle bankalarınson çeyrek performansının baskılanabileceğini düşünüyoruz.
Hisse önerilerimizde biraz daha temkinli kaldık
CDS priminde Ekim ayında gördüğümüz rahatlama kuşkusuz BIST adına önemliydi ancak yabancı yatırımcı payının tarihsel seviyelerde olduğunu dikkate alırsak etkisinin sınırlı kaldığını düşünüyoruz. Yurtdışı taraf ile korelasyonu azalan BIST’de sektörler bazında seçici ve endeks bazında ılımlı yükselişe işaret eden eğilimin süreceğini düşünüyoruz. Önceki ay dikkat çektiğimiz dinamiklerin devam ettiği, bu kapsamda iç piyasa dinamizminden olumlu etkilenen perakende şirketlerinin ihraç ağırlıklı imalat sektörü şirketlerine karşı avantajlı durumunun belirginleştiği bir süreç bekliyoruz. Bilançolar sonrası Yapı Kredi, Tüpraş ve Logo’yu öneri listesinden çıkarırken; listeye Ford Otosan’ı ekledik. Listedeki hisse sayısındaki azalma biraz daha temkinli duruşa işaret ediyor.
Ak Yatırım aylık strateji raporundan alınmıştır
İris Cibre: Bir kandırılma hikayesi – Yatırım Tavsiyesi Değildir
İş Yatırım’dan TÜPRAŞ için ‘AL’ tavsiyesi
TL Mevduat Faizleri Artarken, Döviz Mevduat Faizleri Azaldı…