Genel
2021 Birinci çeyrek beklentiler: Bilanço Tahminleri
2021 yılı ilk çeyrek bilanço sezonu, 22 Nisan tarihinde Otokar’ın finansal sonuçlarını açıklamasıyla başladı. Bankalar tarafında ise, 28 Nisan tarihinde…
2021 yılı ilk çeyrek bilanço sezonu, 22 Nisan tarihinde Otokar’ın finansal sonuçlarını açıklamasıyla başladı. Bankalar tarafında ise, 28 Nisan tarihinde Akbank’ın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Banka dışı şirketlerde bilanço açıklama son tarihleri solo finansallar için 30 Nisan, konsolide finansallar için de 10 Mayıs olarak belirlendi. Bankalarda ise solo ve konsolide tablolar için son açıklama tarihi 20 Mayıs olarak belirlendi. 2021 yılının ilk çeyreğinde ortalama bazda Türk Lirası dolar karşısında çeyreklik %6,1, yıllık bazda da %21,1 değer kaybı; euro karşısında da çeyreklik %5,0, yıllık bazda da %32,4 değer kaybı yaşadı. Dönem sonu kapanışı olarak ise, TL dolar karşısında çeyreklik %13,4, yıllık bazda da %27,8 değer kaybı; euro karşısında çeyreklik %8,5, yıllık bazda da %35,5 değer kaybı yaşadı.
Araştırma kapsamımızda olan şirketlerden 1Ç21’de yıllık bazda net karını en çok artırmasını beklediğimiz şirketler Ereğli Demir Çelik, Yataş, Şişecam, Doğuş Otomotiv ve Ford Otomotiv. Operasyonel tarafta ise, 1Ç21’de yıllık bazda FAVÖK’ünü en çok artırmasını beklediğimiz şirketler; Petkim, Kardemir, Akçansa, Ereğli Demir Çelik ve Çimsa.
Petrol&Gaz&Petrokimya: Tüpraş’ın, petrol fiyatlarındaki artış öncülüğünde altı çeyrek sonra ilk kez yıllık bazda ciro büyümesi kaydedeceğini; birim ürün fiyatları – ham madde makasındaki daralmaya karşılık stok karının etkisiyle operasyonel karın 1Ç20’nin aksine pozitif tarafa geçeceğini ancak kur farkı gideri nedeniyle net zarar açıklayacağını öngörüyoruz. Aygaz’ın, birim ürün fiyatlarında güçlenme ve stok karının etkisiyle operasyonel karlılığının yıllık bazda iyileşmesini ancak iştiraki Tüpraş’ın kaydedeceğini öngördüğümüz zarar nedeniyle net zarar açıklamasını bekliyoruz. Petkim’in ise yıllık bazda iyileşen etilen-nafta makasının yanı sıra güçlü seyreden satış hacmi ve zayıf TL eşliğinde operasyonel karın yıllık bazda artış kaydedeceğini ve geçen yılın aynı döneminin aksine net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz.
Demir Çelik: Ereğli ve Kardemir’in, olumlu kur etkisi ve yükselen çelik fiyatlarının etkisiyle satış gelirlerinin yıllık bazda güçlü artış kaydedeceğini; çelik-ham madde makasının genişlemesi sonucunda da karlılık marjlarında hem çeyreklik hem de yıllık bazda iyileşme olacağını ve FAVÖK’teki artışın satış gelirlerine kıyasla daha güçlü seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, operasyonel performansta iyileşmenin etkisiyle Kardemir’in geçen yılın aynı dönemin aksine net kar açıklayacağını öngörüyoruz.
Otomotiv: İhracatta kademeli toparlanmaya ek olarak yurt içi satışlarda gözlenen artış öncülüğünde otomotiv şirketlerinin güçlü finansal sonuçlar açıklamalarını bekliyoruz. Yılın ilk çeyreğinde yurt içi satışlar yıllık bazda %60 artış gösterirken, Tofaş’ın satışları %73, Doğuş Otomotiv’in %64 ve Ford Otosan’ın da %53 artış kaydetti.
Çimento: Çimento şirketlerinin yurt içinde güçlü talebe bağlı olarak artan satış hacmi ve fiyatlar, ihracat tarafında ise kurdaki yükselişin desteği ile güçlü sonuçlar açıklamalarını bekliyoruz. Akçansa’nın güçlü yurt içi talep ve artan satış hacmine ek olarak, fiyat artışının desteğiyle yıllık bazda %37,8 büyüme ile 530 mn TL ciro kaydetmesini beklerken, FAVÖK tarafında ise yıllık %409,2 artışla 78 mn TL FAVÖK ve %14,8 FAVÖK marjı açıklamasını öngörüyoruz. Net kar tarafında ise Akçansa’nın güçlü operasyonel performansın sonucu olarak yıllık bazda zarardan kara geçerek 22 mn TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Çimsa’nın yıllık bazda %34,1 büyüme ile 552 mn TL ciro kaydetmesini beklerken, FAVÖK tarafında yıllık %146,4 artışla 115 mn TL
FAVÖK ve %20,9 FAVÖK marjı açıklamasını öngörüyoruz. Operasyonel performanstaki iyileşmeninin ise yıllık bazda net karlılığa pozitif yansıyacağını tahmin ediyoruz.
Gıda Perakendeciliği: Gıda Perakendeciliği şirketleri açısından geçen yılın ilk çeyreğinin salgın başlangıcı olması sebebiyle oluşan yüksek baz etkisine rağmen, artan ev içi tüketimin etkisiyle güçlü performanslarının devamını öngörüyoruz. Bim’in yıllık bazda oluşan yüksek baza rağmen, yasaklardan dolayı artan evde tüketimin etkisiyle güçlü ciro performansı sergileyeceğini ve şirketin tüm yıl için %20- 25 bandındaki büyüme beklentisinin üst bandında ciro performansı açıklamasını bekliyoruz. FAVÖK marjının ise %8,3 ile yıllık bazda iyileşme göstermesini beklerken, çeyreksel bazda ise personel giderleri tarafındaki artışa paralel gerilemesini öngörüyoruz. Migros’un da aynı şekilde geçen yılın yüksek baz etkisine rağmen, ilk çeyrekte salgın nedeniyle artan kısıtlamalardan dolayı artan ev içi tüketimin etkisiyle güçlü ciro performansı göstermesini bekliyoruz. Marj tarafının ise ilk çeyrekte yıllık 0,2 puanlık hafif daralma ile %7,7 seviyesine gerçekleşmesini bekliyoruz. Net kar tarafında ise, yüksek faiz oranları ve kurdaki artışın finansal giderleri arttırarak karlılığı baskılayacağını düşünüyoruz.
Kaynak: Halk Yatırım