Sosyal Medya

Genel

AB Türkiye Raporu: Demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksiklikler var

Avrupa Birliği’nin üye adayı ülkelerin ilerleme süreçlerini değerlendirmek için her yıl hazırladığı raporlar yayımlandı. Türkiye raporunda, başta cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi…

AB Türkiye Raporu: Demokratik kurumların işleyişinde ciddi eksiklikler var

Avrupa Birliği’nin üye adayı ülkelerin ilerleme süreçlerini değerlendirmek için her yıl hazırladığı raporlar yayımlandı. Türkiye raporunda, başta cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve güçler ayrılığı konusunda sert eleştiriler var.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, birliği katılım süreci devam eden ülkelerin Kopenhag kriterlerine ve AB müktesebatına uyum seviyesini ortaya koyan ülke raporlarını açıkladı. Türkiye’ye ilişkin raporda, demokrasi ve insan hakları alanlarında sert eleştiriler var.

Raporda, Türkiye’de demokratik kurumların işleyişinde “ciddi eksiklikler” olduğu vurgusu yapıldı; “Demokratik gerileme, raporlama sürecinde de devam etti. Cumhurbaşkanlığı sistemindeki yapısal eksiklikler devam etti. Avrupa Konseyi’nin ve kurumlarının kilit önemdeki tavsiyeleri hâlâ dikkate alınmadı” denildi.

Türkiye’de parlamentonun hükümetten hesap sormak için gerekli araçlara sahip olmadığı belirtilen raporda, “Anayasal yapı, yürütme, yasama ve yargı erkleri arasında sağlam ve etkili bir ayrım olmasını sağlamaksızın, yetkileri cumhurbaşkanlığı seviyesinde merkezileştirmeye devam etti. Etkili bir denge-denetim mekanizmasının yokluğunda, yürütme erkinden demokratik yollarla hesap sorulması seçimlerle sınırlı kalmaya devam ediyor” dendi.

Dışişleri’nden AB’nin Türkiye Raporu’na sert çıkış: Tümüyle reddediyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bugün yayınladığı 2022 yılı Türkiye Raporu’na Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun bugün yayınladığı 2022 yılı Türkiye Raporu, AB’nin ülkemize yönelik stratejik bakış açısından uzak ve vizyonsuz yaklaşımını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Aday ülke Türkiye’ye karşı sorumlulukların göz ardı edildiği ve çifte standartlı bir yaklaşımın sergilendiği bu rapor, AB’nin Türkiye’ye ilişkin yanlı tutumunun bir başka örneğidir.
  • Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla 6 Ekim günü gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısında, ortak sınamalara karşı birlikte hareket etmenin ve işbirliğinin önemi ortaya konulmuşken, bu dayanışma ruhunun Türkiye Raporu’na yansıtılmamış olması esef vericidir.
  • Özellikle siyasi kriterler ile Yargı ve Temel Haklar faslındaki mesnetsiz iddiaları ve haksız eleştirileri kabul etmiyoruz. Müzakere fasılları önündeki siyasi engelleri kaldırmayan AB’nin, siyasal sistemimize, siyasetçi ve yöneticilerimize, ülkemizdeki temel hak ve özgürlükler ile bazı yargı kararlarına ve terörle mücadelemize yönelik haksız iddialarını tümüyle reddediyoruz.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler