Sosyal Medya

Ekonomi

Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

Avrupa Kalkınma Bankası her zaman Türkiye'nin destekçisi olmuştu. şimdi?

Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi

Türkiye’ye 2021 yılında 2 milyar Euro yatırım yapan ve 2022 boyunca da proje kredileri ile 80 civarında sabit sermaye yatırımını destekleyen Avrupa Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, Türk yetkililerle görüşmesinde iktidarın düşük faiz oranlarıyla ekonomik büyümeyi sürdürmeye yönelik ‘aykırı’ politikalar konusunda bazı endişeleri dile getirdi.

EBRD, kamu sermayeli bir banka.  Avrupa’da çeşitli uzmanlar ve basın kuruluşları tarafından Erdoğan’ın AB karşıtı ve insan haklarına aykırı politikalarına rağmen mali desteği sürdürmesi nedeniyle tepki almıştı. Buna karşın, Bank, başkanın dün yaptığı açıklamasına kadar ısrarla Türkiye’de projeleri desteklemeyi sürdürdü.  EBRD ile Ankara arasında ilk uzlaşmazlık Hakan Atilla’nın Borsa İdtanbul başkanlığına getirilmesi yüzünden yaşandı. EBRD Borsa İstanbul’daki %10’luk payını Varlık Fonu’na sattı.  EBRD yalnız yaptığı yatırımlar değil, diğer Avrupa menşeli bankalara uzun vadeli kredilerinde öncülük etmesi nedeniyle de önemli. EBRD’nin taze finansmanı kesmesi seçime kadar vadesi  gelen $50 milyar civarında dış borcun yenilenmesi için de bir pürüz oluştyurabilir.

 

Bakalım, EBRD nelerden  şikayetçi?

 

Euronews Türkçe’nin haberine göre Renaud-Basso, MB’nin faiz politikası için şunları dedi: “Bu oldukça aykırı bir strateji. İşe yarayıp yaramayacağını bilmiyorum. Ancak enflasyon beklentilerinin sabitlenmesinde, güvenli ve istikrarlı bir ortam yaratılmasında bazı zorluklar yaratıyor.”

 

Türkiye’de geçen yıl eylül ayında kabul edilen ekonomik programın, liranın daha fazla değer kaybetmesi ve döviz rezervlerinin daha fazla tükenmesi riskini artırarak ülkeyi cari borçlarını finanse etmenin bir yolunu bulmak zorunda bıraktığını kaydeden EBRD Başkanı, “Bu durum yüksek seviyede bir belirsizlik yaratıyor. Ancak yetkililer izledikleri politikanın en iyisi olduğundan eminler” dedi.

 

Yağız Kutay Işık kaleme aldı: “Bu ne perhiz ne pekin ördeği”

 

Gelecek Partisi Sözcüsü Özcan’dan Uyarı: Hazırlanın, dövize saldırı başlıyor!

 

Erol Taşdelen: BANKALARDA ‘KREDİ BLOKELİ KREDİ’ DÖNEMİ BAŞLADI

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler