Döviz
Bloomberg: Dolar tahminleri Wall Street’i ikiye böldü
Dolar Endeksi (DE) sene başından bu yana stratejistlerin baş belası oldu. Sene başında herkes DE’nin sene boyunca güç kaybetmesini bekliyordu,…
Dolar Endeksi (DE) sene başından bu yana stratejistlerin baş belası oldu. Sene başında herkes DE’nin sene boyunca güç kaybetmesini bekliyordu, ama Mart sonuna kadar tam tersi gerçekleşti. Adeta patlayan ABD tahvil faizleri DE’yi de peşinden yukarı sürükledi. Ardından, Fed’in sürekli güvercince açıklamaları ve DEi’nde $35 milyar değerinde kısa (short) pozisyonun kapatılmasıyla, dolar yeniden gerilemeye başladı. Jeo-politik risklerin ve Hindistan, Brezilya, Japonya gibi ülkelerde Covid-19’un hortlaması da ABD DİBS’e güvenli liman talebi yaratınca, bu kez DE %2 değer yitirdi.
Mayıs ve sonrasında Dolar Endeksi ne yöne savrulacak? Bloomberg önde gelen yatırım bankası ve fon yöneticileri ile konuştu. Çoğunluk DE’nin değer kaybedeceği görüşünde. Fakat azınlık görüşünü de dikkate almakta fayda var.
JP Morgan ve T Rowe Price DE’nin gerilemesini beklerken, PineBridge Fon Yönetim şirketi tam tersi görüşte. Fidelity International’ın Hong Kong birimi fon yöneticisi Ian Samson DE’nde pozisyon almış, fakat belirsizliğin çok yüksek olduğunu da kabul ediyor. “Bir yanda, ABD tahvil faizlerindeki yükselişin sürmesi öte yanda global büyümenin ABD’ye yetişmesi ve DE’nin pahalı olması; DE’nin her yöne savrulabileceği anlamına geliyor” itirafında bulunuyor.
PineBridge’den portföy yöneticisi Omar Slim DE’nin değer kazanması için en sık kullanılan gerekçeyi hatırlatıyor: “ABD’de enflasyon yükseldikçe, tahvil faizleri de peşinde gidecek. Yıl boyunca DE’nin güçlenmesini bekliyoruz”.
Sene başından Mart sonuna 80 baz puan yükselerek %1.77’de zirve yapan, dünya için gösterge 10 yıllık ABD DİBS getirisi, halen %1.57 civarında seyrediyor.
Commerzbank AG FX stratejisti Thu Lan Nguyen yatırımcılara yolladığı bir notta “ABD’den gelecek güçlü ekonomik veriler kolaylıkla yeni bir dolar rallisi başlatabilir. Dolar ayılarının aşırı sevince kapılması için erken” uyarısında bulundu.
JPMorgan Varlık yönetimi’nden Thushka Maharaj ise DE’nin değer kaybı için en sık kullanılan gerekçeyi vurguluyor: ABD’de aşılama çok hızlı sürdü ve DE’ni yukarı çekti. Şimdi, Avrupa yetişiyor. Ek olarak, geçen hafta açıklanan Nisan öncü bileşik PMI ekonomik aktivite endekslerinde Euro-bölgesi’nin çok hızlı toparlandığı görüldü. ABD ve diğer ülkeler arasında büyüme farkı daralınca, DE bütçe ve cari açığı fiyatlayacak.
Nitekim Euro/dolar son 3 haftada %3 değer kazandı. Ancak, Avrupa’da vakalar azalırken, global vaka sayısı 900 binle rekora koşuyor. Hindistan, Brezilya, Japonya, Endonezya, Filipinler ve Türkiye henüz pandemiyle baş etmiş değil.
- Rowe’stan Thomas Poullaouec ise kazancı dolar veya Euro’da değil, Çin ekonomisinin hızlanmasından yarar sağlayacak Avustralya dolarında arıyor. Aberdeen Standard Investments’ten Edwin Gutierrez ise Brezilya reali, Kolombiya pezosu ve Hint rupisi gibi Covid-19’dan ağır dayak yiyen para birimlerine yatırım yapılmasını öneriyor.
Bloomberg son sözü Zach Pandl yönetimindeki Goldman Sachs strateji ekibine bırakmış: “DE için yapısal nedenlerden dolayı kötümseriz.”
IMF: ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükselişi anlamak
UBS, dolar/TL tahminini yine yükseltti!
Gıda emtialarında ürküten ralli