Genel
Mehmet Tezkan cevapladı: Yunanistan’la savaş çıkar mı?
Ege'de savaş olmaz, ama gerginlik de düşmez
Türkiye ve Yunanistan arasında tırmanan gerginlik yalnız bizim değil, dünya basınının da dilinde. Atina Avrupa’yı Türkiye’nin Ege’de savaş peşinde olduğuna dair uyardı. Fransız siyasetçiler eğer Ankara Ege’de askeri harekattan caydırılmazsa, Putin’in Ukrayna’da yapmaya çalıştığı gibi Ege’yi ele geçireceğini iddia ediyor. Gelecek ay yapılması planlanan Biden-Erdoğan zirvesinde de bu konu masaya yatırılacak.
Türk-Yunan gerginliğin sıcak savaşa dönüşmesi sadece siyasi bir risk değil. Bu durumda, ekonomik güven zedeleneceği gibi, seçim kazanmak için bütçe harcamalarını artırmaya kararlı olan hükümetin askeri harcamaları da finanse etmesi gerekecek. Sonuç daha hızlı yükselen enflasyon ve dış borçlanmada yeni engeller olabilir.
Fakat, Türkiye ve Yunanistan arasında savaş gerçekçi mi? Halk TV yazarı Mehmet Tezkan’a göre hayır. Tezkan “Yunanistan’la savaş çıkar mı?” başlıklı makalesinde şöyle diyor: “Operasyon düzenlersek bundan kim karlı çıkar? Atina… Mitçotakis…Kim zarar görür, kimin ekonomisi çöker? Türkiye’nin… Batı’dan dışlanırız, kolay kolay da geri dönemeyiz. Asya steplerine doğru savruluruz…”
Velakin, risk sıfır da değil!!! Makaleden önemli paragraflar şöyle:
Ege’de çatışma çıkar mı?
Hadi gelin daha da daraltalım; Türk-Yunan uçakları birbirine girer mi?
Bu kadarı olabilir. Olasılık dahilinde…
Bir adım sonrası imkânsız değil imkansızın da ötesi…
Neden mi?
Bir gece ansızın gelebiliriz diyen Tayyip Erdoğan… Adalara turistlik gezi yapmayacağımıza göre savaş uçaklarıyla bombalayacağız, deniz kuvvetleriyle topa tutacağız, komandolarımızla çıkarma yapacağız.
Minik adaların işgal edildiğini, büyük adaların silahlandırıldığını hükümetimiz (tek kişi; Erdoğan) yeni duymuş olmalı ki sert tepki gösterdi.
Aslında meselenin evveliyatı var. Girit adasındaki S/300 füzelerinin (onlar da Rusya malı. Kıbrıs Rum Kesimi almıştı. Ankara’nın baskısı üzerine Yunanistan’a verdiler. Atina hükümeti de Girit adasında depoya kilitledi. Bugüne kadar sadece tatbikatlarda çıkardılar.) uçaklarımıza kilitlenmesinin öncesine göz atalım.
Yunanistan Başbakan’ı Miçotakis mayıs ayında ABD’ye gitti. Senato’da konuşma yaptı. İsim vermeden Türkiye’ye F-16 açıklarını vermeyin dedi. Senatörler konuşmasını defalarca alkışladı.
Bu gergin ortamda S/300’lerin uçaklarımıza kilitlenerek tehdit etmesinin anlamı belli değil mi? Tahrik! Ankara’yı kışkırtmak. Erdoğan’ı zorlamak.
Adaları vurursak, operasyon düzenlersek bundan kim karlı çıkar?
Atina… Mitçotakis…
Kim zarar görür, kimin ekonomisi çöker?
Türkiye’nin… Batı’dan dışlanırız, kolay kolay da geri dönemeyiz. Asya steplerine doğru savruluruz…
Atina zil takıp oynar.
Tam tersini düşünelim. Atina bir delilik yapar kendimi savunmak zorundayım kılıfı altında hava saldırısı düzenler diye Rusya’dan aldığımız S/400 füzelerini aktif hale getirirsek kim zarar görür? Yine Türkiye…
NATO tavır koyar, ilişkiler askıya alınır.
ABD çok sert tepki gösterir, Türkiye’ye sert yaptırım uygular. Bankalar dolar kullanamaz hale gelir. İhracat durur. Kime karşı kullanacağımız belli olamayan S/400‘leri alarak zaten F-35 projesinden atıldık. Ankara sineye çekti. F-16 istiyoruz.
Sittin sene alamayız.
Moskova’nın kucağına otururuz… Eski demir perde ülkelerine döneriz.
Sadede gel diyeceksiniz. Savaş falan çıkmaz. Ege’de çatışmada olmaz.
Eeee…
Dedim ya olsa olsa Türk-Yunan uçakları birbirine girer havada çatışma olur. O da kısa sürer. Avrupa’nın tansiyonu fırlar, yüreği ağzına gelir. Telefon trafiği başlar. Mesele Ankara/ Atina arasındaki söz düellosuna döner. İki taraf da kabadayılaşır…
Kim karlı çıkar?
İki yakanın siyasi liderleri. Türkiye’yi ve Yunanistan’ı yönetenler. Bir süre daha yönetmek isteyenler. Seçime hazırlananlar.
Bu sebeple havada kısa süreli çatışma olasılığı yabana atılmamalı.
Gerilim artıyor: Savunma Bakanı Petrides’den çarpıcı açıklama
YORUM: Seçim harcamaları patlayacak, enflasyon ve cari açığa ne olacak?
G7’nin Rus petrol fiyatlarını sınırlama planı işe yarayacak mı, petrol fiyatını düşürecek mi?