Fabrizio Casaretto Yazdı: İMDAT! Hedge edin koruyun beni!
3 Eylül 202225 senelik iş hayatımda bu cümleyi çok duydum.
Aslında birkaç satırın yetmeyeceği hatta bir kitaba sığdırabileceğim o kadar çok farklı olaylar yaşadım ki sadece finansal değil aynı zamanda trajikomik yayınlarda best seller listesinde yer alma ihtimali yüksek olurdu.
Doğru bilinen yanlışlarla yanlış bilinen doğruların hepsi birer değerli tecrübe.
Hedging kelimesini yanlış kullananlardan tutun hava olsun diye cümlesine ekleyenlerin sayısı da hatırı sayılır oranda arttı son senelerde. Bir soru soruyorsunuz, tatmin edici cevap gelmediği gibi altta kalmamak için bir torba dolusu boş cümlelerle karşılaşıyorsunuz.
Duymuşlar veya okumuşlar bu sistemlerin faydalı olduğunu, bedavaya bu işi hallederim diye düşünüp sonra bir şey anlamayıp uzaklaşan sayısı az değil. Halbuki bilgiye para vermeyi bir yatırım olarak düşünüp işlemler için ise bir bütçe ayırmak gerekir. Bunu yapan şirket sayısı o kadar az ki.
“Biz hedging yaptık ve büyük zarar ettik” diyen bir şirket aslında Hedging yapmamıştır, muhtemelen bir pozisyon almıştır! Hedging zarar ettirmez. Yanlış bir işlem yapılmış ve buna karşı Hedging suçlu ilan edilmiştir. Niçin mi? Çünkü bilinmiyor.
Özellikle ham madde kullanan veya ticaretini yapan firmalarda fiyat riskleri yüksek orandadır ve bunları kontrol altında tutmak gerekir. Yardım düğmesine basmadan önce önlemlerin alınmış olması çok hayat kurtarır. İş işten geçtikten sonra yapılan zararı geri toparlamaya Hedging ile çalışmak hayalden öte bir durum olur. Yapılan zarar yapılmıştır, Hedging bunu geri getirmez ama bundan sonra korumaya destek olur ve aynı hataların yapılmasını engeller.
Alım yapacak bir firma fiyatlar düşük diye Hedging’e gerek yok diye düşünebilir, bu da çok yanıltıcı bir düşünce olur. Nitekim bir gecede çok kriz yaşandığı ve ertesi gün farklı bir dünyada uyandığımız çok olmuştur, bu bütün ülkeler ve piyasalar için geçerlidir. Bundan dolayı Hedging’in bir kültür olarak yerleşmesi ve otomatiğe bağlanmış olması mecburi ve kaçınılmaz bir husustur.
Dönem sonlarında finansal raporlarda denetim firmalarının dipnotlarda firmanın Hedging yaptığını not etmiş olması şirkete ciddi bir değer kazandırır. Özellikle üç konuda önemi şu şekilde açıklanabilir: şirkete yatırım yapmak isteyenler risklerin kontrol altında olduğunu ve önlem alan bir firma olduğunu görür, böylece nispeten zarar etme riski düşük bir firma olarak algılar. Firma ile ticari bir işlem yapmak isteyen bir kurum ise risklerini kontrol eden bir firmada fazla bir ticari risk görmeyebilir ve daha rahat çalışabilir. Son olaraksa kredi ihtiyacı durumunda finansal kurumlar risklerini kontrol altında tutan firmalara daha geniş bir kredi limiti tanıyıp daha rahat ve düşük faizle kredi verebilir.
Kısaca bu “imdat” kelimesini kullanmamanın getirileri çok daha fazla olacaktır. Siz siz olun, Hedging yapmayı her zaman düşünün.
Fabrizio Casaretto
https://www.youtube.com/channel/UCfncpQ6iFkRMMWTeJ5fFW1w