Dünya Ekonomisi
Japonya’da COVID-19 vaka sayısı artışı çift dipli resesyon riskini artırmakta
Ekonomistlere göre, Japonya’da yeni bir olağanüstü hal, daha sert kısıtlamalar enfeksiyonları frenleyemezse çift dipli bir durgunluğu tetikleyebilir. Tokyo ve ekonominin…
Ekonomistlere göre, Japonya’da yeni bir olağanüstü hal, daha sert kısıtlamalar enfeksiyonları frenleyemezse çift dipli bir durgunluğu tetikleyebilir.
Tokyo ve ekonominin kabaca üçte birini oluşturan diğer üç il, Pazar gününden itibaren olağanüstü hal durumuna girmeye hazırlanıyor. Bu olağanüstü hal başkentin tam açılmasının ardından ihracat artışı ve iç talebin canlanmasıyla gelen toparlanmayı izliyor.
Daiwa Araştırma Enstitüsü’nden Keiji Kanda liderliğindeki ekonomistler bir raporda, “V şeklinde toparlanmayı unutun”, diye yazdılar. “Nisan-Haziran çeyreğinde üç aylık bir negatif büyüme daha olabilir.”
Şimdiye kadar ekonomistler, daha önce kesin bir toparlanma öngörerek tahminlerini revize etmek için çabalarken ekonominin bu çeyrekte büyümesini bekliyorlar. Ancak acil durum şu anda planlanan 11 Mayıs’ın ötesine uzatılırsa, bu görünüm hızla değişebilir.
Daiwa’dan Kanda, dört ildeki acil durum çağrısının bir ay içinde ekonomiden 600 milyar yen (5,56 milyar dolar) keseceğini hesaplıyor. Yetkili, emirlerin ülke çapında genişletilmesi halinde darbenin 1,6 trilyon yen olacağını yazdı.
Hasar, ekonominin yıllık bazda %29 oranında daraldığı 2020’nin ikinci çeyreğindeki rekor darbeden daha küçük olsa da, olimpiyat oyunlarına sadece üç ay kala, salgını kontrol altına almak bu sefer daha da zorunlu hale geldi.
Eski Maliye Bakanı Jun Azumi bu hafta verdiği bir röportajda, Japonya’nın Tokyo Olimpiyatları’nı iptal etmeyi düşünmesi gerektiğini ve aşılamayı hızlandırmanın şu anda en iyi ekonomi politikası olduğunu söyledi.
Yaklaşan virüs kısıtlamaları, özellikle eğlence sektörleri için bu yılın başlarına kıyasla daha zorlayıcı olacak.
SMBC Nikko Securities baş piyasa ekonomisti Yoshimasa Maruyama, “Eğlence ve konaklama sektörleri yılın ilk üç ayına göre daha sert bir darbe alacak,” diyerek acil durumun bu çeyrekte yıllıklandırılmış büyümeyi yüzde 4 düşüreceğini öngörüyor. “Kilit nokta, Mayıs ayında işlerin ne kadar düşeceği ve Haziran ayında ne kadar toparlanabileceğimizdir.”
Japonya’nın aşı programının yavaş temposu da ülkenin toparlanma görünümünü gölgeliyor.
Mizuho Securities Co.’dan ekonomist Shunsuke Kobayashi Cuma günü yayınladığı bir raporda, aşı dağıtımı nedeniyle düzgün bir iyileşmenin başlamasının 2022 mali yılına kadar sürebileceğini yazdı.
Bloomberg