Dünya Ekonomisi
Bloomberg Analiz: Covid-19’un intikamı global ivmeyi tehdit ediyor
Şampanya ve partiyi iptal edin. Hain virüs Covid-19 henüz yenilmedi. Bloomberg’in “Global Virus Resurgence Threatens Vigorous Growth Momentum” başlıklı makalesine…
Şampanya ve partiyi iptal edin. Hain virüs Covid-19 henüz yenilmedi. Bloomberg’in “Global Virus Resurgence Threatens Vigorous Growth Momentum” başlıklı makalesine göre, Covid-19 epidemilerinin yeniden hortlaması Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) arasındaki gelir uçurumunu genişletebileceği gibi, global talebin ivmesini de körletebilir.
Geçen hafta pandeminin başladığı günden bu yana en yüksek hasta sayısı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa dışında tüm kıtalarda enfekte sayısının arttığını rapor etti. Hindistan, Arjantin, Brezilya ve Türkiye vaka artışlarında başı çekiyor.
Bölgesel epidemiler tüm dünya için tehdit, çünkü yeni türlere aşılara direnç kazanmaları için yeni hastalar ve zaman sağlıyor. Ek olarak, aniden vaka sayısı artan ülkeler ek aşı talebi yarattığı için global dağıtım planları da bozuluyor. Eğer sıkı karantina önlemleri alınmazsa, salgını kontrol altına alan Gelişmiş Ülkeler’de yeniden başgösterebilir.
Bu olasılık gerçekleşmese dahi, GOÜ’de salgının sürmesi, Gelişmiş Ülkeleri ihracat talebinin yavaşlaması yoluyla etkileyecek. IMF bahar raporunda dünyanın 2025 yılında dahi Covid-19 öncesi projeksiyonlara göre $5 trilyon daha fakir olacağını hesapladı.
GOÜ ve “yeni Gelişen Ekonomiler” ya da “Frontier Markets” olarak sınıflandırılan Afrika ve Orta Asya grubu ülkeler global üretimin %80’ni sağlıyor. Dünya Bankası bahar raporunda bu grubun büyüme beklentilerini törpülemesi öğüdü verildi. Hindistan’da dün 310 bini aşan vaka sayısı bu sene dünyanın en hızlı büyüyecek ekonomisi olarak lanse edilen Asya’nın 2ci devini esir alabilir.
Scotiabank Asya-Pasifik ekonomileri daire başkanı Tuuli McCully “Yeni epidemiler tüm dünya için “Gerçeğe Çağrı” filmi etkisi yapmalı” dedi. “Bir çok düşük gelirli ekonomi henüz kontrol altına alınamayan salgınlarla boğuşurken, dünyanın Covid-19’u yendiğini söylemek hayalcilik olur”.
Nomura Holdings Inc Araştırma Müdürü Rob Subbaraman, “Halen virüsle aşılar arasında amansız bir yarış cereyan ediyor” yorumunu yaptı. “Tarihi unutmayalım. İspanyol gribi ABD’de başlayıp, Avrupa’ya yayıldı. Fakat, sonunda en büyük zararı GOÜ yaşadı. Tarihin tekerrüründen korkarım”
Piyasalar da artık Covid-19’un intikamını fiyatlamaya başladı. Yıla hızlı start alan Hint rupisi yerlerde sürünürken, para salgını başarıyla yöneten İngiliz Poundu, Tayvan doları ve İsrail şekeline kayıyor.
Axicorp Financial Services Pty global stratejisti Stephen Innes, “Covid-19 kapanma ve kısıtlamalarına hassas şirketler tam açılmaya hazırlanırken, şok yediler. Tüm piyasalar “normalleşme gününü” fiyatlamışlardı, şimdi hayal kırıklığı başladı” uyarısını yaptı.
“Tıp camiasının kahramanca çabalarına rağmen, tunelin sonunu görecek durumda değiliz. Bu belirsizlik istihdamdan sabit sermaye yatırımları ve üretim planlamasına kadar faaliyetin her boyutunu etkiliyor”.
IMF bu sene temel senaryosunda %6 global büyüme öngörmüştü. Ama raporun sayfaları karıştırıldığında, kötümser senaryolar da yer alıyor. Belki, şimdi raporun son fasıllarını okumanın zamanı geldi. Bu senaryoya göre, aşılama ve normalleşme gecikiyor. Global büyüme 2021’de ana senaryoya göre %1.5, 2022’de %1 daha düşük gerçekleşiyor.
Medley Global Advisors global stratejisti Ben Emons “Yılın ikinci çeyreği bitmeden, konjünktür belirginlik kazanmayacak” kehanetinde bulundu.
FÖŞ panel: 2021’de Türkiye Nereye? Jeopolitik, Ekonomik, Siyasi Riskler ve Fırsatlar
FÖŞ yazdı: Pandemi ve ekonomik hasarı bu sene bitmeyecek
Küresel Finansal Kriz-Covid Krizi sonrası: Yeni bir sosyal sözleşme dinamiği