Döviz
Sermaye kontrolleri de işe yaramayınca Zimbabwe merkez bankası faizi yüzde 80’den 200’e çıkardı
Zimbabve merkez bankası, gösterge faiz oranını, hükümetin enflasyonu dizginlemek ve döviz kurunu istikrara kavuşturmak için açıkladığı bir dizi önlem ardından…
Zimbabve merkez bankası, gösterge faiz oranını, hükümetin enflasyonu dizginlemek ve döviz kurunu istikrara kavuşturmak için açıkladığı bir dizi önlem ardından rekor seviyeye yükseltti.
Para politikası komitesi, pazartesi günü yaptığı açıklamada, para politikası komitesinin oranı %80’den% 200’e yükselttiğini söyledi. Bu, bu yılki kümülatif artışını 14.000 baz puana getiriyor. Bu seviye küresel ölçekte en büyük faiz artışına denk gelmekte 2022 için.
Mangudya, “Para politikası komitesi, enflasyondaki son artıştan büyük endişe duyduğunu belirtti” dedi. “Komite, enflasyondaki artışın tüketici talebini ve güvenini baltaladığını ve kontrol edilmezse, son iki yılda elde edilen önemli ekonomik kazanımları tersine çevireceğini belirtti.”
Rusya’nın Ukrayna ile savaşı ve Covid-19 kilitlenmelerinin devam eden etkileri nedeniyle daralan tedarik zincirlerinden kaynaklanan emtia fiyatlarındaki artış, yerel para birimi üzerindeki baskıyı artırdı. Ülke para birimindeki sert değer kaybı, gıda, yakıt ve ilaçtan okul ücretlerine kadar her şeyi ödemek için ABD doları kullanımını körükledi.
Yıllık enflasyon iki ay üst üste üç haneli rakamlarda seyretti ve bir ay önceki %131,7’den haziran ayında %191,6’ya yükseldi. Zimbabve doları bu yıl dolar karşısında %69 düşüşle 352,06 dolara geriledi.
Maliye Bakanı Mthuli Ncube, pazartesi günü düzenlediği basın brifinginde, hükümetin Zimbabve para biriminin istikrara kavuşmasına yardımcı olmak için önümüzdeki beş yıl boyunca ABD dolarının kullanımını yasallaştıracağını açıkladı.
Para biriminin çöküşünü durdurmaya yönelik önceki girişimler arasında banka kredilerinde 10 günlük bir yasak, Zimbabve Menkul Kıymetler Borsası’ndaki işlemlerde kısıtlamalar, şirketlerin yerel birimde vergi ödemelerine izin verilmesi ve çoğu ticaretin gerçekleşeceği yeni bir bankalararası oran getirilmesi yer alıyordu.
Küresel olarak merkez bankacıları, yüksek enflasyonu kontrol altına almak, sermaye çıkışlarını önlemek ve yatırımcılar daha yüksek getiri arayışında olan para birimi zayıflığını önlemek için 1980’lerden bu yana para politikasının en agresif sıkılaştırılmasını gerçekleştiriyor.
Bloomberg