Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Suudi Prens tur başlangıcında Mısır’da 7,7 milyar dolarlık anlaşmalar imzaladı

Mısır ve Suudi Arabistan, petrol zengini krallığın veliaht prensinin bölgesel güç lideri olarak rolünü teşvik etmeyi amaçlayan bir Orta Doğu…

Suudi Prens tur başlangıcında Mısır’da 7,7 milyar dolarlık anlaşmalar imzaladı

Mısır ve Suudi Arabistan, petrol zengini krallığın veliaht prensinin bölgesel güç lideri olarak rolünü teşvik etmeyi amaçlayan bir Orta Doğu turuna başlamasıyla yaklaşık 8 milyar dolarlık anlaşmalar imzaladı.

Mısır devleti tarafından işletilen Orta Doğu Haber Ajansı’nın salı günü bildirdiğine göre, iki ülke 7,7 milyar dolar değerinde 14 yatırım anlaşması imzaladı. Anlaşmalar yenilenebilir enerji, ilaç ve e-ticaret gibi sektörleri kapsıyor.

Bunlar arasında ACWA Power ile elektrik üretmek ve aktarmak ve rüzgârdan enerji üretmek için bir anlaşma bulunurken, Mısır kabinesinden yapılan açıklamaya göre Al Fanar International Development rüzgar enerjisi ve yeşil hidrojen üretmek için anlaşmalar imzaladı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, pazartesi günü, kendisini Ürdün’e ve bir sonraki eski bölgesel düşmanı Türkiye’ye götüren bir gezinin ilk ayağında Mısır’a geldi. Nadir seyahatleri, ABD Başkanı Biden’ın dünyanın en büyük petrol ihracatçısı tarafından düzenlenen bölgesel liderler zirvesine katılacağı Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaretten önce geldi.

Ziyaretler, yakın Körfez müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bu rol için yarıştığı bir zamanda Prens Muhammed’in Suudi Arabistan’ı Ortadoğu’nun ana güç merkezi ve kendisini bölgenin baş aktörü olarak yeniden konumlandırma çabasının bir parçası.

Arap dünyasının en kalabalık ülkesi olan Mısır, aynı zamanda, 2011 yılında eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından zayıflayan, bölgesel güvenlik için başvurulan ülke olarak geleneksel statüsünü geri kazanmak istiyor. Mısır ve Suudi Arabistan tarafından benimsenenlerle büyük ölçüde çelişen siyasi ve güvenlik pozisyonlarını destekleyen Türkiye ve İran da nüfuzlarını genişletmek için aynı yarışın içindeler.

İki ülke arasında yıllarca süren rekabet ve kin sonrasında Veliaht Prens’in Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkileri iyileştirme yolunda önemli adım atarak Ankara’ya gelecek.

İki ülke arasındaki gerilim, Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesiyle daha da şiddetlendi. Türk lider, ticareti artırmayı ve yatırımları cezbetmeyi amaçladığı için Suudi Arabistan ve diğer bölgesel komşularla ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler