Sosyal Medya

Döviz

Fed Nokta Grafiğinde 2023 içi medyan faiz beklentisi yüzde 3,1’e yükseldi: Daha sıkı para politikası yolda

Bloomberg News’in ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, Federal Rezerv politika yapıcılarının, 2023’te faiz oranlarının %3’ün üzerine çıkmasıyla enflasyonla mücadele eden…

Fed Nokta Grafiğinde 2023 içi medyan faiz beklentisi yüzde 3,1’e yükseldi: Daha sıkı para politikası yolda

Bloomberg News’in ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, Federal Rezerv politika yapıcılarının, 2023’te faiz oranlarının %3’ün üzerine çıkmasıyla enflasyonla mücadele eden daha şahin bir politikaya doğru kayması mümkün.

Ankete göre, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) önümüzdeki hafta ve temmuzda faiz oranlarını 50’şer baz puan artıracak, ancak daha sonra sıkılaştırma hızını Eylül ayından itibaren 25 baz puanlık artışlara yavaşlatacak. Yetkililerin oranları yıl sonuna kadar %2,6 ve 2023 yılında %3,1 olarak yükseltmeleri bekleniyordu. Bu, mart ayı tahminlerinde %1,9 ve % 2,8 ile karşılaştırılınca yükseldiği dikkat çekiyor. Gösterge politika faizinin mevcut hedef aralığı %0,75 ila %1 arasında.

Başkan Powell, bu ay için yarım puanlık artışların masada olduğunu ve yaklaşık 40 yılın en sıcak fiyat baskılarını frenleyeceğinin sinyalini verse de faiz seviyesinin nerede zirveye ulaşacağını düşündüklerini söylemekten kaçınmaya özen gösterdi. Bu da Fed’in faiz oranları için üç aylık nokta grafiği tahminini, yetkililer 14-15 Haziran’da bir araya geldiğinde yatırımcıların odak noktası haline getiriyor.

FOMC’nin ekonomistler tarafından ortaya koyması öngörülen faiz yolu, piyasaların beklediğinden daha az agresif. Powell’ın defalarca öne sürdüğü yarım puanlık artışlarda yatırımcılar sadece fiyatlama yapmakla kalmıyor, aynı zamanda Eylül ayında benzer büyüklükte bir artış ve Kasım ve Aralık aylarında daha fazla artış bekliyorlar.

Oxford Economics baş ABD ekonomisti Kathy Bostjancic, anket yanıtında, “Fed’in Haziran ve Temmuz toplantılarının her birinde fon oranını 50 baz puan artırdığını ve ardından yılın kalan toplantılarında sıkılaştırma hızını 25 baz puanlık faiz artışlarına düşürdüğünü görüyoruz.” dedi.

Powell, ekonomiyi eş zamanlı olarak yumuşak bir büyüme düşüşüne, hala sağlam bir işgücü piyasasına ve düşük enflasyona doğru yönlendirmeye çalışıyor. Ekonomistlerin kendi projeksiyonları, faiz seviyesinin aralık ayında %2,75’e, 2023 sonunda %3’e ve sıkılaştırma adımları sonunda %3,25’e ulaşacağını öngörüyor. FOMC’nin hedef aralığın en üst seviyesiyle “nokta grafiği” olarak gördükleri eklentilerle büyük ölçüde örtüşüyor.

Enflasyon, Fed için politika ayarlamalarını yönlendiren merkezi sorun olmaya devam ediyor. Komitenin, sorunun devam etmesine bağlı olarak tahminlerini yükseltmesi muhtemel. 2022 için %4,9, 2023 için %2,8 ve 2024 için %2,3’lük beklentiler yukarı yönlü değişebilir. Bu, üç yıllık tahmin ufku boyunca uzun vadeli %2 enflasyon hedefinin kaçırılması anlamına gelecek.

Barclays Plc ekonomisti Jonathan Millar, anket yanıtında, “Daha agresif faiz artışı beklentileri ve gelen verilerde konutun daha zayıf bir yörüngede olduğuna dair işaretlerle, 2023 yılına kadar daha yavaş GSYİH büyümesi ve gelecek yıl daha yüksek bir işsizlik oranı görüyoruz” dedi.

Ekonomistlerin faiz artırımlarına ilişkin görüşleri, Powell’ın kamuoyuna yaptığı açıklamalar ışığında şaşırtıcı değil. Powell, 17 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Bu güçlü bir ekonomi ve daha az uzlaşmacı para politikasına, daha sıkı para politikasına dayanacak şekilde iyi bir konumda olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Fed başkanı, merkez bankasının faiz artırımı planlarında çevik olacağını ve FOMC önceki açıklamasında devam eden artışlar hakkında çok da net olmayan bir rehberlik sundu. Ekonomistlerin onda dokuzu komitenin rehberliği tekrarlamasını beklerken, geri kalanlar daha agresif bir faiz sinyali olabileceğini söylüyor.

Fed’in bu ay vadesi dolan kıymetlerin akışıyla başlayan bilançosunu küçültme planları konusunda daha az kesinlik var. Fed, bilanço adımlarını küçültme yılda 1,1 trilyon dolarlık nihai bir hıza doğru aşamalı olarak artırıyor. Ekonomistler, bilançonun yıl sonuna kadar 8,4 trilyon dolara ve Aralık 2024’te 6,7 trilyon dolara düşeceğini öngörüyor.

Wall Street ekonomistleri son zamanlarda, Fed’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ortasında artan enerji fiyatları da dahil olmak üzere ortaya çıkan ters rüzgarların ortasında para politikasını sıkılaştırması nedeniyle durgunluk potansiyeli hakkında daha fazla endişe duyuyorlar.

Ekonomistler görünüm konusunda karışıklar, %31’i önümüzdeki iki yıl içinde olası bir resesyon, %21’i sıfır veya negatif büyüme ile bir süre öngörüyor. Geri kalanı Fed’in görüşü olan, devam eden büyüme ve düşük enflasyonun yumuşak bir inişini gerçekleştirmesini bekliyor.

Rabobank’ın kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, bir anket yanıtında, “Politika faizi gibi önemli bir zaman gecikmesiyle de çalışan kör bir enstrümanla yumuşak bir iniş elde etmek zor olacak” dedi.

Çoğu ekonomist, Fed’in sıkılaştırmayı tamamen durdurmasını ve enflasyonun hala %2 hedefinin biraz üzerinde olmasını bekliyor. Yaklaşık dörtte üçü, gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyonun %2,6 civarına indiğinde faiz artışlarını durmasını bekliyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler