Sosyal Medya

Döviz

ABD enflasyonu: Beklenenin üzerinde, 40 yıllık yeni zirvede-Fed daha uzun daha agresif gitmek zorunda

ABD enflasyonu mayıs ayında yine beklenenden fazla yükseldi ve hayat pahalılığındaki artışın zirveye ulaşmasının ardından düşüşe geçtiğine dair umutları kırdı.…

ABD enflasyonu: Beklenenin üzerinde, 40 yıllık yeni zirvede-Fed daha uzun daha agresif gitmek zorunda

ABD enflasyonu mayıs ayında yine beklenenden fazla yükseldi ve hayat pahalılığındaki artışın zirveye ulaşmasının ardından düşüşe geçtiğine dair umutları kırdı.

Tüketici fiyat endeksi Nisan ayına göre %1,0 artarak yıllık manşet enflasyon oranını %8,6 ile 40 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Analistler, manşet oranının aylık %0,7’lik bir artışla %8,3’te kalmasını bekliyorlardı.

Oynaklık gösteren gıda ve enerji fiyatlarını ortadan kaldıran çekirdek enflasyon oranı da beklenenden fazla yükseldi. Nisan ayına göre %0,6 arttı, yani yıllık çekirdek enflasyon oranı %6,2’den sadece %6,0’a geriledi.

Rakamlar, enflasyonun hala birçok faktörle desteklendiğini göstermekte. Bu da önümüzdeki haftadan itibaren önümüzdeki iki toplantısının her birinde yarım puanlık zam yapmayı taahhüt eden Fed’in Eylül toplantısında bu agresif duruşunu sürdürmek zorunda kalacağı beklentisini pekiştiriyor. Rekor benzin fiyatları ve jeopolitik faktörler, önümüzdeki aylarda enflasyonu yüksek tutmaya neden olurken, Fed’in de daha sert şekilde ekonominin frenlerine basması gerekiyor.

2023 ortalarından itibaren ABD ekonomisi için resesyon tartışmaları da bu durumda artacaktır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler