Döviz
Türkiye risk primi CDS 731’le 2008’den beri zirvede: Riski artıranlar neler?
Türkiye’nin kredi iflas riskini gösteren beş yıllık CDS’leri, 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkarak dünkü 704’ten 731…
Türkiye’nin kredi iflas riskini gösteren beş yıllık CDS’leri, 2008 finansal krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkarak dünkü 704’ten 731 seviyesine ulaştı bugün. Eş zamanlı olarak da dolar/TL 16,15 Euro/TL de 17,35seviyesine kadar yükseldi.
Neden bu kadar zıpladı?
Çok kısa bir yanıt faiz indirimi gibi çok hatalı bir kararın ardından gelen yanlışlar zinciri olarak verilebilir. TL’de değer kaybının tetiklediği yüksek enflasyon, TL’yi baskılamak için satılmaya devam edilen merkez bankası rezervleri, çok artan cari açık, büyüyen bütçe açığı ve devreye sokulan KKM, planlanan enflasyona endeksli tahvil yanında dış politika gerginlikleri.
NATO genişlemesine veto açıklaması yanında Suriye’ye yeni bir operasyon dış politikada önemli sorunlar. Genel olarak Cumhur İttifakı’nın ekonomi yönetiminde yaptığı büyük hatalar, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusundaki aşınmanın yabancı yatırımcıyı ülkeden uzaklaştırması da eklenebilir.
Kötü ülke yönetiminin yansımaları özetle. Hızla bozulan makroekonomik göstergelere rağmen yanlış politikalarda ısrar da CDS’i yeni zirvelere taşıma potansiyeli demek.
CDS nedir?
CDS (credit default swap) risk primi borç alacak ilişkisinde borcun ödenmeme riskini hesaplamak için kullanılan bir finansal orandır.
Ülkeler arasında yapılacak olan ticari anlaşmalarda borcun ödenmeme riskine karşı alacaklı tarafın sigortalama bedeli olarak borca yansıyor. CDS primi yüksek olan ülkelerin kredi maliyeti de yükseliyor.