Döviz
Dolar Kral oldu!
Asya borsalarında bu sabah Çin’den gelen GSYH verileri fiyatlanıyor. Manşet 1Ç büyüme verisi beklentiyi aşarak Y/Y %4.8 olarak gerçekleşse de,…
Asya borsalarında bu sabah Çin’den gelen GSYH verileri fiyatlanıyor. Manşet 1Ç büyüme verisi beklentiyi aşarak Y/Y %4.8 olarak gerçekleşse de, Mart verileri çok zayıf. Konut satışlarında sert bir düşüş de nakit akımı zayıf seyreden inşaat şirketleri açısından kötü haber. Döviz pazarında ise Bank of Japan dolar/JYen’in yükselişinden çok rahatsız. Haftanın en büyük riski Rus FX devlet tahvilleri ve kurumsal Eurobond’larda zorunlu temerrüt ilan edilmesi.
Asya’da Nikkei225 öncülüğünde önde gelen borsa endeksleri geriliyor. S&P500 endeksi vadeli işlemlerde %0.5 düştü. DJ30’da kayıp %0.2, fakat yüksek teknoloji ağırlıklı NASDAQ %1’e yakın değer yitiriyor. Riskten kaçış ve Fed’den bu hafta gelmesi beklenen şahince açıklamalar eşliğinde Dolar yeniden KRAL oldu.
Şenay Şereoğlu/Investing: Dolar Karşısında Euro 2 Yılın, Japon Yeni 20 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
Merkez bankaları arasındaki ayrışma bu ayki toplantılarla beraber giderek belirginleşti. Enflasyon malum dünyanın sorunu ve her ülkede enflasyon uzun zamandır görülmemiş yüksek seviyede. Bu noktada bazı gelişen ülke merkez bankaları geçen yıl itibarıyla faiz artışına başladı. Bazıları ise bu yıl uzun süre sonra ilk faiz artışını gerçekleştirdiler.
Majör tarafta ise İngiltere faiz artışına önce geç kaldı sonra devam etti. 2021’in son çeyreğindeki faiz artışı iki ay gecikmeli olarak geldi ve bu yılın ilk çeyreğinde de aynı politika devam ediyor.
Fed, geçen ay faiz artışına başladı, ama oran son derece düşüktü. Mart’ta enflasyon %8,5’e çıkınca Mayıs’ta 50 baz puanlık faiz artışı da neredeyse tam olarak fiyatlandı. Bunu destekleyen açıklamalar gelmeye de devam ediyor. Bu noktada gözler bir diğer önemli merkez bankası olan ECB’ye çevrildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), son toplantılarında çelişkili davranıyor. 2021’in son çeyreğinde 2022’de faiz artışının mümkün olmayacağı belirtildi. Ardından hiç beklenmedik bir şekilde şahin bir toplantı yapıldı ve faiz artışına kapı aralandı. Ardından savaşın maliyeti de göz önüne alındığında bankanın bu yıl iki faiz artışına gitmesi bekleniyordu. Dünkü toplantı bu beklentileri zayıflattı. Çünkü banka, varlık alım sınırlamasına 3. çeyrek gibi başlanacağını, bunun ardından da kademeli bir faiz artışı olabileceğini belirtti. Böyle olunca son çeyrekte iki faiz artışı olasılığı pek mümkün görünmediği için fiyatlama da euro negatif oldu.
Bir de Japonya var. 90’lardan beri zayıf enflasyon ve büyüme sorunu yaşayan ülkede, pandemi sonrası değişim diğer ülkeler kadar keskin olmadı. Japonya Merkez Bankası (BoJ), yıllardır devam eden para politikasını bu süreçte değiştirmeye gönüllü değil. Her ne kadar yendeki düşüş ve kurdaki yükseliş rahatsız edici olsa da bunu dengelemek için diğer müdahalelerin kullanılacağı belirtildi.
BloombergHT: Fed Başkanından şahin mesaj beklentisi
Fed Başkanı Powell IMF’nin düzenlediği ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ile diğer politika yapıcıların da katılacağı bir panelde konuşacak.
Powell daha önceki konuşmasında gelecek toplantıda 50 baz puanlık faiz artışının ihtimal dahilinde olduğu mesajı vermişti. Enflasyonun 40 yılın zirvesinde seyretmesi nedeniyle Fed yetkilileri arasında da daha hızlı faiz artışı olabileceği söylemleri arttı.
Fed’in Mart ayı toplantı tutanakları, çoğu üyenin 50 baz puanlık artıştan yana olduğunu ancak Ukrayna belirsizliği nedeniyle 25 puanlık ‘temkinli’ indirimi tercih ettiğini gösterdi.
Bloomberg ekonomistleri Anna Wong, Eliza Winger ve Andrew Husby Fed’in bu sene her toplantıda faiz artıracağını, sadece Mayıs ayında 50 baz puan artış beklediklerini bildirdi.
BoJ/Kuroda: Son yen hareketleri oldukça keskin, işletmelere zarar verebilir
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, yenin son hareketlerinin oldukça keskin olduğunu ve işletme planlarına zarar verebileceği uyarısında bulundu. Kuroda, kurun değer kaybının zararları konusunda bugüne kadarki en güçlü uyarısını yaptı.
Genel olarak değerlendirmede bir değişiklik olmadığını belirten Kuroda, zayıf yenin Japon şirketlerin yurt dışı kazançlarının kar değerlerinde artıştan beri ekonomi için iyi olduğu değerlendirmesini yeniledi.
Ancak Kuroda, dolar karşısında yenin bir ay içinde 115-116 seviyesinden 125-126 seviyesine düşmesinin şirketlere zarar vermesi için yeterli dalgalanma olduğuna vurgu yaptı—Foreks Haber
TSİ 07:30’da Asya piyasalarında dolar Japon Yeni’ne karşı 20 yıllık zirvede. Parite 126.40. Euro/dolar 1.08’de tutunmaya çalışıyor.
Tüm çok borçlu Gelişmekte Olan Ülkeler için kritik önem taşıyan Dolar Endeksi ise 100.48’le 3 yıllık zirvede. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi %2.88’le 3 yıllık zirve yapıyor. Avrupa’nın Rus doğalgazı için ruble’yle ödeme yapamayacağı duyumu ile ABD doğal gaz fiyatları $7/bmc’yi aştı. Petrolde ise Rus yaptırımları yanında Libya’da yeniden başlayan çatışmaların sevkiyata olumsuz etkisi fiyatlanıyor. Brent $113/varil eşiğinde.
Dolar/TL’ye gelince? Tahmin ettiniz, yaprak kıpırdamıyor.
FÖŞ Semineri: Ekonominin 3 öldürücü hastalığı ve tedavileri
Devrim Akyıl: Dolar & Altın’da Yaz Sıcağı Hazırlığı!
Bedava kredi ile DÖVİZ, ENFLASYON ve CARİ AÇIK yükselecek & Bu gidişle bu yıl bitmez! | Erdal Sağlam