Ekonomi
Yüksek enflasyon nedeniyle yılsonuna doğru küresel durgunluk riski artıyor
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’ne göre, küresel ekonomi yıl sonuna kadar yavaşlayacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’deki Covid-19 kapanmaları zemininde durgunluk…
Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’ne göre, küresel ekonomi yıl sonuna kadar yavaşlayacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Çin’deki Covid-19 kapanmaları zemininde durgunluk riskleri yükseliyor.
Washington merkezli düşünce kuruluşu, salı günü yayınlandığı bir raporda, Avrupa’daki savaşın ardından fırlayan petrol fiyatları, kırk yılın en yüksek fiyat artışlarının ortasında bir tüketici geri çekilmesi ve Çin’in büyümesinin yavaşlaması da dahil olmak üzere faktörlerin bir kombinasyonunun daralma olasılığını artırdığını söyledi.
Kurum böylece durgunluk risklerine işaret edenler zincirine katıldı. Beyaz Saray’ın üst düzey ekonomi danışmanı Brian Deese pazartesi günü yaptığı açıklamada, durgunluk ihtimalini ortaya koymaktan kaçınarak ABD’nin çok fazla belirsizlikle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Peterson Enstitüsü, küresel büyümenin 2021’deki %5,8 ile karşılaştırıldığında, bu yıl ve gelecek yıl %3,3’e yavaşlayacağını belirterek, ABD’nin bu yıl %3 ve 2023’te %2 büyümesinin beklendiğini de ekledi. PIIE’nin tahmini, Nisan ayında yapılan bir Bloomberg anketine göre, ekonomistlerin yıllık ABD büyümesinin bu yıl ortalama %3,3 ve ardından %2,2’ye düştüğü beklentisiyle birlikte, çoğu tahminle uyumlu.
PIIE kıdemli üyesi ve eski ABD Hazine Bakanlığı baş ekonomisti Karen Dynan, raporda, “Pandemi ile ilgili zayıflıktan bir yıl sonra toparlandıktan sonra, neredeyse tüm ülkeler ekonomik büyümede önemli bir yavaşlama görüyor” dedi.
Enflasyon Görünümü
Pandemi kilitlenmelerinden sonra ülkelerin yeniden açılması ve ABD’deki hükümet teşviklerinin ardından ekonomiler şimdi yavaşlama rüzgarlarıyla karşı karşıya: Tüketiciler yüksek fiyatları sindirmekte zorlanıyor ve tedarik zinciri sorunları mal teslimatını bozuyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bu sorunları daha da kötüleştirirken, Çin hükümeti koronavirüs salgınlarıyla mücadele ederken birkaç büyük bölgeyi kilitledi ve bu hamleler orada ekonomik büyümeyi yavaşlatmaya başladı.
PIIE’ye göre, çekirdek ABD enflasyonu bu yıl %4,1’e düşecek ve 2023’te %3’e kadar düşecek, fakat hala Fed’in %2 hedefinin üzerinde kalacak. Enerji ve gıda hariç tüketici fiyatları, %6,5 arttı.
Fed politika yapıcıları faiz oranlarını çeyrek puan sıkılaştırdı ve bu yıl yedi artışı daha bekleniyor. PIIE, bunun fiyatları soğutmaya yardımcı olması gerektiğini fakat Fed’in aşırı düzeltme riski taşıdığını söyledi. Gruba göre, daha sıkı politika, istihdam talebini azaltırken, işsizlik oranını pandemi öncesi dönemin üzerine % 4,5’e çıkaracak.
Bloomberg