Gündem
Tekstil ve hazır giyimde maliyet baskısı sürüyor
Tekstil ve hazır giyim üretimi 2022’nin Ocak ayında 2021 yılsonuna göre daha yavaş bir büyüme kaydetti. Söz konusu yavaşlamaya karşılık…
Tekstil ve hazır giyim üretimi 2022’nin Ocak ayında 2021 yılsonuna göre daha yavaş bir büyüme kaydetti. Söz konusu yavaşlamaya karşılık hazır giyim sektörünün üretimi %27 ile güçlü bir artış kaydederken, tekstil sektöründe yıllık üretim artışı %1’lere geriledi. Sanayi üretimine ilişkin öncü gösterge niteliğindeki PMI verileri, Şubat ayında tekstil sektörünün üretiminde daralmaya, hazır giyim sektörünün üretiminde ise ivme kaybına işaret etti. Bu dönemde tekstil sektöründe yeni ihracat siparişlerinin belirgin şekilde azaldığı dikkat çekti.
Pamuk fiyatları, Şubat ayında USD bazında yaklaşık son 10 yılın en yüksek değerine ulaştı. Girdi fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet baskısının da artmasına sebep oluyor. Artan maliyetlere karşılık, talebin hız kesmesi paralelinde üretim maliyetlerindeki artışların tüketici fiyatlarına yansıtılmasında güçlük yaşanıyor. Bu nedenle, son dönemde özellikle hazır giyim sektöründe iç pazara sunulan ürün miktarının azalma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda ürün çeşitliliğinde daralma yaşanırken, maliyetlerin kontrol altında tutulabilmesi amacıyla, üretimde kullanılan malzemelerde
daha alt kalite ürünlere doğru bir kayma olduğu ifade ediliyor.
Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşın, söz konusu iki ülkenin Türkiye’nin toplam tekstil ve hazır giyim ihracatından aldığı payın düşük olması sebebiyle, sektörün ihracatı üzerinde önemli bir risk oluşturmadığı düşünülüyor. Öte yandan, ihracatının önemli bir bölümünü bu ülkelere yapan ve bu bölgede fiziki mağazası bulunan firmaların bu durumdan kısa vadede olumsuz etkilenebileceği değerlendiriliyor.
ekonomi.isbank.com.tr