Ekonomi
Kılıçdaroğlu: Ekonomi çığırından çıktı
Ankara’da inşaat işçileriyle iftar yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bir ev kirası olmuş 1,5-2 bin lira. Faturalar da 400 liradan aşağıya…
Ankara’da inşaat işçileriyle iftar yapan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bir ev kirası olmuş 1,5-2 bin lira. Faturalar da 400 liradan aşağıya gelmiyor” diye yakınan işçiye, “Merkez Bankası’na para bastırıyorlar. Para basılacak ama bir karşılık yok. O yüzden fiyatlar yüksek. Dolayısıyla ekonomi çığırından çıkmış vaziyette” sözleriyle karşılık verdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Ankara’da bir konut inşaatında çalışan işçilerle iftarda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, işçilerin iftar yemeğinden yedi. Kılıçdaroğlu iftar sofrasında işçilerle sohbet ederken, işçiler de Kılıçdaroğlu’na dert yandı.
Kılıçdaroğlu ile iftar sofrasında konuşan işçi, “Bir ev kirası olmuş 1,5-2 bin lira. Faturalar da 400 liradan aşağıya gelmiyor” dedi.
Kılıçdaroğlu ise ülkenin ekonomisine değinerek, “Merkez Bankası’na para bastırıyorlar. Para basılacak ama bir karşılık yok. O yüzden fiyatlar yüksek. Dolayısıyla ekonomi çığırından çıkmış vaziyette” dedi.
Hayat pahalılığından dert yanan bir diğer işçi, ”Asgari ücret ile markete girmişsen, bir normal alış-veriş yapsan 400-500 liradan aşağı marketten çıkamıyorsun. Onda da istediğin her şeyi alıp götüremiyorsun çoluğuna çocuğuna.” sözleriyle sitem ederek Kılıçdaroğlu’na ”Bunun düzelmesinin yolu var mı?” diye sordu.
Kılıçdaroğlu şöyle cevap verdi:
”Var var. Bir devleti sağlıklı yönetmeniz için önce planlama yapmanız lazım. Gelirim nedir, giderim nedir, hangi yatırımı yapacağım, istihdamı nasıl yaratacağım… Çünkü arkadan bir genç ordusu geliyor. Onların da işi gücü olması lazım. Bir planlama yapmanız lazım. Siz de planlama yapıyorsunuz.
Devletin bir özelliği var. Devlet, yıllık olmanın dışında 10 yıllık, 15 yıllık, hatta gelişmiş ülkeler 40 yıllık, 50 yıllık, 100 yıllık planlama yaparlar. Bu planlarını her yıl revize ederler. Dünyada bir gelişme olur, ona göre revize ederler. Bizde de böyle bir kuruluş vardı. Adı ‘Devlet Planlama Teşkilatı’, kapattılar. Şimdi siz gelirinizi giderinizi denk etmezseniz, borç alıyorsanız, o borcu vadesi ile gelince ne kadar ödeyeceğim demezseniz; çiftçiyi üretimden koparırsanız, çiftçi ne yapıyor? Gübreye zam veriyorsun. Niçin? Gübre fabrikalarını sattık, hepsini özelleştirdik. Niye sattın? Çözülmeyecek hiçbir sorun yok. Türkiye’nin üretim zincirinin içine girmesi lazım. Her alanda üretim yapmak zorundayız. Gelir dağılımının dengeli olması lazım.
Kılıçdaroğlu ise ülkenin ekonomisine değinerek, “Merkez Bankası’na diyorlar, ‘Kâğıt para bas’ diyorlar. Para basınca bu sefer fiyatlar yükseliyor. Dolayısıyla ekonomi çığırından çıkmış vaziyette. Bir de şu var, devlette işi ehline teslim edeceksin. Siz ne yapıyorsunuz? Diyelim ki musluğu takıyorsunuz, deseniz bana, ‘Sen de üniversiteyi bitirdin kardeşim, gel şu fayansı yap’ deseniz ben yapamam. Bu işi fayans ustası yapar. İşi ehline teslim etmek, bizim temel inancımızda da işin felsefesinde de bu var.” dedi.
karar.com