Sosyal Medya

Genel

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye eleştiri: Kadınlara karşı artan şiddet ve yargı bağımsızlığının zedelenmesi

Uluslararası Af Örgütü 154 ülkeyi kapsayan 2021 Raporu’nu tüm dünyada aynı anda açıkladı. Raporda pandemiyle geçen iki yılın ardından daha…

Uluslararası Af Örgütü’nden Türkiye’ye eleştiri: Kadınlara karşı artan şiddet ve yargı bağımsızlığının zedelenmesi

Uluslararası Af Örgütü 154 ülkeyi kapsayan 2021 Raporu’nu tüm dünyada aynı anda açıkladı. Raporda pandemiyle geçen iki yılın ardından daha derin eşitsizliklerin ve daha kapsamlı bir istikrarsızlığın yaşandığına dikkat çekildi.

Bu dönemde zengin ülkelerin yaptığı COVID-19 aşı alımlarıyla yoksul ülkelerin aşıya erişimini engellediği, bu durumun yaşanan eşitsizlik ve adaletsizliğin bir başka tezahürü olduğu vurgulandı.

Af Örgütü raporunun Türkiye kısmındaysa en öne çıkan sorunlar kadınlara karşı artan şiddet ve yargı bağımsızlığının zedelenmesi olarak gösterildi.

Akşener: ‘‘Yargı bağımsızlığı olmayınca adil yargılamaya güven kalmıyor, Demirtaş ve Kavala davaları bu tip örnekler’’

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Lobi ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Şena Akşener, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının rapordaki en net eleştirilerden biri olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Akşener, ‘‘2020’de olduğu gibi 2021’de de ciddi sorunlar var. Toplanma özgürlüğü ve ifade özgürlüğü ana başlıklardan biri. İfade özgürlüğüne yönelik hem yargısal hem de polis şiddeti baskıları var. Çok kişi muhalif görüşlerini dile getirdiği için, toplanma özgürlüğünü kullandıkları için bu tip baskılara ve cezai uygulamalara maruz kaldılar. Yargı bağımsızlığı odak noktalardan biri. Yargı sisteminin bütünüyle kusurlu olması ihtimal dahilinde. Yargı bağımsızlığı olmayınca adil yargılamaya ilişkin güvenin kalmadığı ve bunun hem belki bir noktada torba yasalarla reform paketleri ile çözülmeye çalışıldıysa da işe yaramıyor. Gezi davası başka davalarla birleştirildi. Osman Kavala davası ile birleştirildi. Tekrar yargılama süreci başladı. AİHM kararlarının uygulanmaması hem Osman Kavala hem de Selahattin Demirtaş’la ilgili bu tip örnekler arasında yer alıyor. Oldukça eleştirel şekilde yer alıyor. Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulaması gerekiyor’’ dedi.

‘‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık arttı’’

Rapor, Türkiye’nin geçtiğimiz yıl İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasıyla kadına yönelik ayrımcılık ve şiddet arasında bağ kuruyor.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Lobi ve Savunuculuk Direktörü, ‘‘2021 yılında kadın hakları ve LGBTİ haklarına yönelik baskılar da oldu. Ayrımcılıkla ilgili özellikle çok ciddi ihlaller gördük geçtiğimiz sene. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla birlikte kadın haklarına yönelik ihlallerin arttığını, daha doğrusu engellemeye yönelik önemli mekanizmasının ortadan kalktığı için kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığın arttığını gördük’’ diye konuştu.

‘‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali teknik olarak savaş suçu, Çin’in insan hakları savunucularına yönelik baskısı sürüyor’’

Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ise Rusya’nın Ukrayna’daki işgal girişiminin ‘‘savaş suçu’’, İsrail’in Filistin’deki uygulamalarının ise uluslararası kurum tarafından ‘‘apartheid’’ olarak nitelendiğine dikkat çekiyor.

VOA Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Beyhan, ‘‘Rusya’nın Ukrayna’yı işgali Birleşmiş Milletler (BM) şartına göre saldırıdır. Saldırı da BM şartına göre aslında savaş hukukunun ihlalidir. Bu nedenle de savaş suçu olarak değerlendirilebilir. Sonuç itibariyle bir ülkenin egemen gücünün davet etmediği başka bir silahlı güç başka bir ülkenin içine giremez. Hele ki kendisine yönelik tehdit yoksa. Bir önleyici savaş da değil bu. Bu bir işgal girişimi. Teknik olarak savaş suçu olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Maalesef Filistinliler’e yönelik uygulama İsrail tarafından reddedilen bir uygulama değil, kanunlarda yeri olan uygulama. İsrail’de Yahudi vatandaşlara verilen kimlik ile Filistinliler’e verilen kimlikler farklı. Bunun gerekçesi olarak başka bağları olabilecekleri nedeniyle askere çağrılmamaları gösteriliyor. Bunun yanısıra hareket özgürlüğü, evlilik birliğinin sağlanması gibi birçok konuda Filistinliler’e ayrımcılık devam eder. İsrail yönetimi yıllar önce yeni yerleşim kurulmayacağını belirtse de İsrailliler’in Filistin’de işgal edilmiş topraklarda yerleşim kurmasına göz yumuyor’’ dedi.

Çin’in Hong Kong’da insan hakları savunucularına baskı yapmayı sürdürmesini, 1985’te Tiananmen Meydanı’nda ölenleri anmak isteyen 24 kişiye hapis cezası verilmesiyle örnekleyen Uluslararası Af Örgütü raporu, yine aynı ülkenin Şincan bölgesinde yaşayan 1 milyon Uygur’u toplama kamplarına kapattığı eleştirisinde de bulundu.

VoA /Hilmi Hacaloğlu

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler