Sosyal Medya

Genel

Türkiye Raporu: Toplum Kürtçe’den rahatsız değil

Türkiye Raporu şubat anketinde katılımcılara kamuya açık alanlarda ve sosyal hayatta Kürtçenin kullanımından rahatsız olup olmadıklarını sordu. Anket sonuçlarına göre…

Türkiye Raporu: Toplum Kürtçe’den rahatsız değil

Türkiye Raporu şubat anketinde katılımcılara kamuya açık alanlarda ve sosyal hayatta Kürtçenin kullanımından rahatsız olup olmadıklarını sordu.

Anket sonuçlarına göre toplumun çoğunluğunun kamusal alanda Kürtçenin kullanımından rahatsız değil. Katılımcıların %70’i Kürtçe yazılar görmekten rahatsız olmadığını ifade ederken %81 Kürtçe konuşulmasından, %83 ise Kürtçe müzik yapılmasından rahatsızlık duymadığını dile getirdi.

Seçmen grupları arasında HDP haricinde, Kürtçenin kamusal alandaki kullanımına en olumlu yaklaşan grup İYİ Parti seçmeni. Son seçimlerde İYİ Parti’ye oy veren katılımcıların %81’i Kürtçe konuşulmasından rahatsız olmadıklarını ifade ediyor.

CHP seçmeninin ise Kürtçe yazı ve konuşma konularında beklenenden olumsuz bir tutumda olduğu görülüyor. CHP seçmeni, %25 ile çevrede Kürtçe konuşulmasından en çok rahatsızlık duyan seçmen grubunu oluşturuyor. Bu oranı %22 ile MHP takip ediyor. CHP’ye oy veren katılımcıların %37’si Kürtçe yazılar görmekten rahatsızlık duyduğunu belirtirken bu oran AK Parti seçmeninde bu oran %33 civarında gerçekleşiyor.

Toplumun Kürtçeye bakışını yaş dağılımı üzerinden incelendiğinde Kürtçenin kullanımına en olumlu bakan kesimin gençler olduğu sonucu ortaya çıkıyor. 18-24 yaş aralığındaki genç katılımcıların yaklaşık %91’i Kürtçe yazı görmekten, Kürtçe müzik yapılmasından ve kamusal alanda Kürtçe konuşulmasından rahatsız olmadığını belirtmekte. Kürtçe konuşulmasından en çok rahatsız olan yaş grubunu ise gençliğini 1990’lı yıllarda yaşayan ve şu an 45-54 yaş aralığında olan kesim oluşturuyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler