Sosyal Medya

Ekonomi

S&P’den yeni Türkiye ekonomisi tahminleri geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için dün bir makroekonomik güncelleme yayınladı. Ocak ayı enflasyon rakamları gelmeden önce hazırlandığı…

S&P’den yeni Türkiye ekonomisi tahminleri geldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye için dün bir makroekonomik güncelleme yayınladı. Ocak ayı enflasyon rakamları gelmeden önce hazırlandığı anlaşılan bu güncellemede de S&P, 2022 ve 2023 için ortalama enflasyon beklentilerini yükseltti.  (Foreks Haber)

 

S&P raporunda, “Aralık 2021’de yaşanan enflasyon artışın ardından, yıllık enflasyonun bu yılın büyük bölümünde yüzde 50’yi aşmasını bekliyoruz. Aralık ayında baz etkisi ile düşecek, ancak yüzde 30’un üzerinde kalmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’nin genel makroekonomik yörüngesinnin de oldukça belirsiz olmaya devam ettiğini savunan S&P, “2022 için yıllık ortalama enflasyon tahminimize yüzde 49,5’e ve 2023 tahminimizi yüzde 14,5’e çıkardık. Buna ek olarak, 2022 yılı için GSYH büyüme projeksiyonumuzu yüzde 3,7 olarak devam ettirdik. Bu tahmin için hem yukarı hem de aşağı yönlü riskler görüyoruz” dedi.

 

Raporunda Fed’in faiz artırımlarılarının gelişmekte olan piyasaları da etkileyeceği değerlendirmesi çerçevesinde Türkiye için etkileri de öngörmeye çalışan S&P Global, Fed’in Mart ayında başlaması beklenen faiz artırımlarının ana kanal olarak dış dengesizlikler yolu ile Türkiye’ye aktarılacağını savundu.  S&P, “Bu aktarım beklenmizin nedeni, cari işlemlerin durumu Fed’in önceki sıkıaştırma döngüsünden daha güçlü bir durumda olsa bile, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının yüksek seviyedeki dış borcu nedeniyle büyük olmaya devam etmesi” değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

JP Morgan da enflasyon görüşünü revize etti

 

BloombergHT haberine göre, JP Morgan, Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yaparak, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalacağını ve 2022’nin sonunda yüzde 35’e düşebileceğini öngördü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından, Amerikalı yatırım bankası JP Morgan, Türkiye’de 2022 yılı için enflasyon tahminlerini paylaştı.

 

Yayımlanan araştırma raporunda, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Ocak’ta aylık bazda yüzde 11,10 artış gösterdiğini kaydeden JP Morgan, giyim ve eğitim fiyatlarındaki mevsimsel istikrarın yanı sıra, kategoriler arasında aylık fiyat artışlarının oldukça yüksek olmasının enflasyonist baskıların ne kadar geniş tabanlı olduğunu gösterdiğini belirtti.

 

JP Morgan yayımladığı raporda, Türkiye’de Ocak ayında doğalgaz, elektrik, alkol ve tütünde vergilerde önemli artışlar yaşandığının da altını çizdi.

 

Raporda, enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini açıklayan JP Morgan, Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yapacağını, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalabileceğini ve 2022 sonunda yüzde 35’e düşebileceğini öngördü.

 

 

FÖŞ uyardı:  Ekonomiye Pusu Kuran 3 Büyük Tehlike: FED, Tedarik Sorunları ve Küresel Kuraklık

 

Goldman Sachs: Türkiye’de enflasyon şubat ayında yüzde 50’yi aşacak!

 

 

Kaya Özyürek: Kur Korumalı Mevduata Geçişi Etkileyebilecek Faktörler

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler