Döviz
SABAH Raporu: Fed ne yapacak? Piyasa neye tepki verecek?
Bu akşam TSİ 22:00’de açıklanacak Fed faiz kararı ve karara eşlik edecek açıklamalara dair beklentilerin piyasalara etkisi devam ediyor. Piyasalarda…
Bu akşam TSİ 22:00’de açıklanacak Fed faiz kararı ve karara eşlik edecek açıklamalara dair beklentilerin piyasalara etkisi devam ediyor. Piyasalarda genel beklenti Fed’in bugün faiz oranlarını değiştirmemesi fakat bankanın Mart’ta faiz artışlarının başlayacağı sinyalini vermesi yönünde.
Fed faiz kararı ve yazılı açıklama kadar Fed Başkanı Powell’ın karar sonrası TSİ 22:30’da yapacağı konuşma da küresel piyasalar açısından birinci derece önemde olacak. Açıklamalarda varlık alımlarının sona ermesi ve faiz artışlarının başlaması sonrasında Fed bilançosunun küçültüleceğine dair mesaj verilip verilmeyeceği de önemli olacak.
Dolar/TL kurunda stabil seyir devam ederken dolar kuru gün içinde 13.57 seviyesine kadar yükseldi. Akşam saatlerinde bu seviyelerden gelen satışlarla dolar kuru geriledi. Kur yine de günü Pazartesi kapanışına göre %0.2 yükselerek 13.48 civarında tamamladı.
Aralık’ta TL’deki oynaklığın etkisiyle gerileyen mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Ocak’ta toparlandı. Endeks Aralık’taki 110.1 seviyesinden 111.9’a yükseldi. Diğer yandan, mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranı Aralık’taki %78.4’ten Ocak’ta %78’e geriledi.
Bu akşam TSİ 22:00’de açıklanacak Fed faiz kararı ve karara eşlik edecek açıklamalara dair beklentilerin piyasalara etkisi devam ediyor. Piyasalarda genel beklenti Fed’in bugün faiz oranlarını değiştirmemesi fakat bankanın Mart’ta faiz artışlarının başlayacağı sinyalini vermesi yönünde. Fed fonları vadeli kontratları Mart, Haziran, Eylül ve Aralık toplantılarında 25 baz puanlık dört faiz artışı olacağını fiyatlıyor.
Bununla birlikte, piyasada zaman zaman bankanın Mart’ta 50 baz puanlık faiz artışı yapabileceği, ya da dört faiz artışından daha fazla faiz artışı yapabileceğine dair beklentiler görülüyor. Bu türden endişeler de ABD hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiliyor. Teknoloji hisselerini içeren Nasdaq bileşik endeksi dün günü %2.3 düşerek bitirirken S&P 500 endeksi %1.2 geriledi.
ABD 2-yıllık tahvil faizi dün 5 baz puan yükselerek %1.02’ye yükselirken Euro/dolar paritesi üzerindeki aşağı yönde baskı devam etti. Parite günü %0.2 düşerek 1.1300 civarında bitirdi. ABD Başkanı Biden Rusya’nın Ukrayna ile savaşması durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin’e yaptırım uygulayacaklarını söylerken yüksek seyreden jeopolitik risk algısı ons altın fiyatını desteklemeye devam etti (1843 dolar 1848 dolar).
Fed faiz kararı ve yazılı açıklama kadar Fed Başkanı Powell’ın karar sonrası TSİ 22:30’da yapacağı konuşma da küresel piyasalar açısından birinci derece önemde olacak. Açıklamalarda varlık alımlarının sona ermesi ve faiz artışlarının başlaması sonrasında Fed bilançosunun küçültüleceğine dair mesaj verilip verilmeyeceği de önemli olacak.
Euro/dolar paritesi bu sabah Fed kararı öncesinde 1.1295 civarında işlem görürken S&P 500 vadeli endeks kontratı %0.2 civarında yükseliyor.
Gelişmekte olan piyasalar ortalama CDS’si dün 2 baz puan artışla 216 baz puana çıkarken Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i geriledi (541 baz puan 538 baz puan). Dolar/TL kurunda stabil seyir devam ederken dolar kuru gün içinde 13.57 seviyesine kadar yükseldi. Akşam saatlerinde bu seviyelerden gelen satışlarla dolar kuru geriledi. Kur yine de günü Pazartesi kapanışına göre %0.2 yükselerek 13.48 civarında tamamladı. Dolar/TL’de stabil seyirle birlikte dolar/TL opsiyon oynaklığı düşmeye devam ediyor (1-aylık opsiyon oynaklığı: %31.2 %29.2). BİST 100 endeksi Pazartesi günü elektik ve doğalgaz sınırlamalarının üretime etkisiyle sert düşüş göstermesi sonrasında dün kısmen toparlandı. Endeks günü %1.8 yükselerek 1945 puanda tamamladı.
Makro veriler tarafında mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranı Aralık’taki %78.4’ten Ocak’ta %78’e geriledi. Kapasite kullanımında sınırlı düşüş görülse de kapasite kullanım oranı ihracattaki olumlu gelişmelerin de etkisiyle Covid krizi öncesindeki seviyelerin üzerinde bulunuyor. Diğer yandan Aralık’ta TL’deki oynaklığın etkisiyle gerileyen mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi Ocak’ta toparlandı. Endeks Aralık’taki 110.1 seviyesinden 111.9’a yükseldi.
HSBC Portföy Yönetimi olarak, geçen yıl %10’u aşmasını öngördüğümüz büyüme rakamının bu yıl için yüksek bir baz etkisi oluşturacak olması, kredi büyümesinin enflasyonun halen önemli ölçüde altında olması, iç talepte TL’de değer kaybıyla görülmesini beklediğimiz yavaşlama gibi nedenlerle bu yıl ekonominin %3.5 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. İç talepte yavaşlamaya karşı yılın kalanında alınabilecek olası tedbirler cari açığın yeniden genişleyerek Türkiye’nin yurtdışına döviz ödemeleri artırabilecek olması açısından TL için dikkatle takip edilmeli.
Kaynak: İbrahim Aksoy, HSBC Portföy Ekonomisti
Barış Soydan: FED toplantısı ve Rusya-Ukrayna Krizi piyasaları, Dolar Endeksi’ni nasıl etkileyecek?
CNBC.com/Patty Domm: Fed bu akşam ne söyler?
Beste Naz Süllü: ‘Fed-Ukrayna-Bitcoin Üçgeni…’