Sosyal Medya

Borsa

Renk kırmızı: FED ve Rusya endişesi küresel piyasalarda satışları derinleştirdi

Haftanın son iş gününe oldukça karamsar bir tablo ile başlıyoruz. Küresel mali piyasaların rengi bu sabah adeta koyu kırmızı. Son…

Renk kırmızı: FED ve Rusya endişesi küresel piyasalarda satışları derinleştirdi

Haftanın son iş gününe oldukça karamsar bir tablo ile başlıyoruz. Küresel mali piyasaların rengi bu sabah adeta koyu kırmızı. Son dönemin ana gündem maddesi haline gelen enflasyon ve Ukrayna ekseninde Batı’nın Rusya’yı sıkıştırmasına ilave olarak son günlerde açıklanan zayıf makro ile mikro veriler, küresel piyasalarda satışları ivmelendirdi.

Dün geceyi ABD’de borsaları yine %1 civarında düşüşle tamamlarken, teknoloji borsası hatta risk iştahının göstergesi haline gelen Nasdaq endeksi son 11 iş gününde %11 düşüş kaydetti. Hisse senetlerinin 2022 yılına pek de iyimser başladıklarını söylemek oldukça güç.

Bu sabah satışlar Pasifiğin diğer ucuna da yüksek oranla ulaşmış: Asya’da %1,5 civarında genele yayılan bir düşüş görüyoruz. Küresel satış baskısına boyun eğmeyen varlık sınıfı neredeyse kalmadı diyebiliriz. Brent cinsi petrolün varil fiyatı dün 89,50 dolar seviyesine varan yükselişi ile son 7 yılın yeni zirvesine ulaşması ardından bu sabah hareketin ivme kazandığı kritik eşik 86,70 dolar seviyesine varan bir düşüş kaydederek %4,5 geriledi.

Benzer bir şekilde, piyasa risk on/off moduna duyarlı olan kripto varlıklar da %10’a varan kayıplarla manşetleri süslüyor. Dün akşam üzeri 43,500 dolar seviyesine kadar yükselen Bitcoin, bu sabah 38,500 dolar seviyelere kadar gerileyerek %12’ye varan düşüş kaydetti. Teknik manada bugün haftanın son iş günü ve haftalık kapanış önem arz edecek. 37-39bin bandının da destek görevi üstlenememesi durumunda, satışların daha da derinleşme ihtimalini göz ardı etmeyeceğiz.

Dünkü fırtınada ayakta kalabilen yegane yatırım aracı ise kıymetli metaller oldu. Gerek enflasyona karşı koruma enstrümanı olmaları gerekse de jeopolitik risklere karşı duyarlı olan kıymetli madenlerin bu yıl ön planda kalma ihtimallerini arttığını düşünüyoruz. Altın cephesinde göreceli zayıf olan poziyonlanmamızı 1,850 dolar/ons seviyesinin üzerinde haftalık kapanış görmemiz durumunda güçlendireceğiz. 2021 yılını hayal kırıklığı ile tamamlayan gümüş cephesinde ise son dönemlerde kademeli olarak arttırdığımız pozisyonlanmamızı koruma gayreti içindeyiz.

2022 yılında başta Sterlin ve devamında Euro’nun ABD Dolarına nazaran daha iyi bir performans izleyeceği kanaatindeyiz. Geçen yıl, ABD’de reel faizin eksi olmasına rağmen, dolar ve beraberinde dolar cinsi hisse senetleri yılı büyük kazanımlar ile tamamlamıştı. Bu yıl ise, dolar varlıkların getiri sırasında geride kalacağı, başta Asya hisseleri olmak üzere Avrupa hisselerinin de getiri sıralamasında öne çıkacağını düşünüyoruz. Sterlin cephesindeki uzun pozisyonlarımızın hedefi oldukça yüksek ve düşüşleri yeni alım fırsatı olarak görmeye devam edeceğiz.

Dün sonuçlanan olağan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, piyasa beklentisine paralel olarak faiz oranları sabit tutuldu. Karar ardından yayımlanan politika metnini birkaç kez okusak da, güncel piyasa dinamiklerine cevap vermekte yetersiz hatta ileriye dönük elle tutulur bir rehberlik de sunamadığını gördük.

TCMB kararından bağımsız bir şekilde, kur korumalı mevduat şemsiyesi altına girecek kurumlara, döviz bozmaları durumunda vergi istisnası getiren yasanın Meclis’te kabul edilmesi, kısa vadede TL açısından olumlu olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda, küresel arena son günlerde adeta yangı yerine dönse de, TL’nin altını çizerek kısa vadede bir miktar da olsa olumlu ayrışabileceği yönünde görüşümüzün arkasında durmaya devam ediyoruz. Lakin orta/uzun vadede, olumlu bir tonumuz olmadığının da belirtmek gerekiyor. Manşet enflasyonun gözle görülür bir şekilde %50 hatta üreticiye yansıyan enflasyonun koşar adım %100 gittiği bir ekosistemde, TCMB’nin politika faizini %14’te tutması ve düşürmemesinin bir anlamı olmadığının da pek âlâ farkındayız.

TL ile ilgili kısa vadeye yönelik görüşümüzü destekleyen bir veri de dün TCMB’nin haftalık para ve banka istatistiklerinden geldi. 14 Ocak ile biten haftada, parite ve fiyat etkisinden arındırılmış rakamlara göre gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) bir önceki haftaya göre 0,8 milyar dolar, tüzel kişilerin ise 0,6 milyar dolar azaldı. Elbette, bu azalışın döviz satışı mı olduğunu anlamak için bilançonun TL tarafına bakınca orada da TL mevduatın ciddi miktarda arttığını görünce, döviz bozumu olduğu yönünde inancımız da kuvvetlendi.

Dün Bloomberg’in haberine göre, kamu bankalarında, sermaye yapılarını ve kredi kapasitelerini desteklemek için 51,5 milyar TL’lik sermaye artışına gidilmesine karar verildi. Hatırlarsanız, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati de uzun zamandır gündemde olan kamu bankalarına sermaye enjeksiyonunun bu ay sonuna kadar tamamlanacağını söylemişti. Sermaye enjeksiyonu sonrası yaratılacak kredi genişlemesi büyümeye destek olacağına kesin gözüyle baksak da, madalyonun diğer tarafında enflasyon ve cari açığın yattığını da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu bağlamda, dün TCMB politika metninde yer bulan cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini ibaresine de katılmadığımızın altını çizmek gerekiyor. Yeni ekonomi programı dış ticaret açığının azalmak bir kenara artırırken, kamu bankalarının sermayelendirilmesi ve yaratılacak kredi genişlemesi enflasyon ve cari işlemler dengesinin ateşini daha da artıracağını düşünüyoruz.

Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya Ukrayna’ya saldırması durumunda devasa ekonomik yaptırımlar uygulanacağı tehdidinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bugün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşecek. ABD Başkanı Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin için “Bence (Ukrayna’ya) girecek. Bir şey yapmak zorunda” demişti. Her ne kadar Rusya Ukrayna’ya bir saldırı planladığı iddialarını reddetse de, NATO’nun Ukrayna’yı birliğe dahil etmeyeceğine dair bir söz de istediği güvenlik taleplerinin karşılanmadığı sürece askeri bir adım atabileceğini ifade ediliyor. Rusya’nın NATO’nun genişlemesinden duyduğu haklı endişelere paralel müzakere masasında eli güçlü görünürken, devamlı yaptırımlar altında olması nedeniyle yeni bir yaptırım tehdidine de  büyük oranda kulak asmayacağını düşünüyoruz.

Piyasaların gözü ABD-Rusya gerginliği ve bugün görüşecek Dışişleri Bakanları toplantısında olacak. Piyasa cephesinde ise ECB Başkanı Lagarde ile ABD Hazine Bakanı Yellen’in konuşmaları takip edilebilir. Türkiye cephesinde tüketici güveni; İngiltere’de ise perakende satışlar verisi önemli olacak. Herkese iyi bir haftasonu dilerim.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler