Sosyal Medya

Ekonomi

Çiftçi faiz derdinde; borç yapılandırması sadece yükü ağırlaştıracak

TBMM’ye sunulan torba yasa teklifinde çiftçilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması gündemde. AKP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan ‘Amme Alacaklarının…

Çiftçi faiz derdinde; borç yapılandırması sadece yükü ağırlaştıracak

TBMM’ye sunulan torba yasa teklifinde çiftçilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması gündemde. AKP milletvekilleri tarafından Meclis’e sunulan ‘Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan, ödemesi geçen ve takibe düşen krediler yani sorunlu kredilerin yüzde 18 ve yüzde 12 faizle yapılandırılması öngörülüyor.

AKP iktidara geldiği dönemde 2,5 milyar olan çiftçi borcu 18 yılda 72 kat artarak 180 milyarın üstüne çıktı. Çiftçilerin kamu ve özel bankalara olan borcu 134 milyar lira. Tarım Kredi Kooperatifi kaç çiftçinin ne kadar borcu olduğunu, kaç çiftçinin icra takibinde olduğunu açıklamıyor. Ancak çiftçi Tarım Kredi’ye olan borçları nedeniyle haciz ve icra tehlikesi ile karşı karşıya.

Çiftçiler Sendikası Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, yapılandırmanın çiftçinin derdine derman olmayacağını söyledi. Çobanoğlu, “Tarım Kredi’nin faizleri çok yüksekti çiftçi zaten bu borcu ödeyememişken daha yüksek faizle yapılandırmak çiftçinin tepkisini ertelemekten başka bir işe yaramayacak” dedi.

Faizlerin silinmesi gerektiğini vurgulayan Çobanoğlu, “Mevcut faizin üzerine yeniden faizle yapılandırma yapmanın bir anlamı yok. Çünkü yüzde 18 faiz oldukça yüksek bir oran. Faizler anapara haline geldi” ifadelerini kullandı. Tarım ürünlerinin yetiştiği dönemde ithalat yapıldığına dikkat çeken Çobanoğlu, çiftçinin para kazanacağı dönemde sıfır gümrük vergisi ile tarım ürünü ithal edildiğini bu nedenle de çiftçinin borcunu ödemekte zorlandığını söyleyerek “Çiftçi yatırımını karşılayamıyor” dedi.

Borç ertelensin ve faizi silinsin

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilere yönelik borç yapılandırma önerisi ile söz konusu torba yasa teklifini şu sözlerle eleştirdi:

“Tarım Kredi Kooperatifi borcu yüzünden çiftçinin ineğine, ahırına, traktörüne, tarlasına ve bahçesine icra gönderdiler, hacizlerle çiftçiyi çıkmaza soktular. Uzun süredir talep edilen yapılandırmayı bugüne dek akıllarına getirmediler. Bu teklif borç batağındaki çiftçiye faiz zulmü dayatıyor. Faiz darbesi indiriyor çiftçiye. Çiftçi neden borç batağında? Çünkü maliyetler fahiş oranda artmış, salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz üretimi ve üreticiyi vurmuş, çiftçinin bin bir emekle ürettiği ürünü, eti ve sütü para etmemiştir. Kazanamayan çiftçi borç batağına saplanmıştır. Bunlar da hiç vicdan yok. Zaten kan ağlayan çiftçiye bir darbe daha vurmaya çalışıyorlar utanmadan. Biz çözüm istiyoruz. Çözüm de takipteki kredi faizlerinin silinerek ana parasının 5 yıldan az olmayacak şekilde uzun vadeli yapılandırılmasıdır. Üretimin sürdürülebilirliği açısından çiftçiye faizsiz veya çok düşük faizli yeni kredi desteği verilmesidir.”

Torba Yasa’da ne var?

1- Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere kullandırılan tarımsal kredilerden 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla takibe düşen, sorunlu, yani “tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılan” kredilerle ilgili yapılandırma öngörülüyor.

2- Çiftçiler bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar kooperatife başvuruda bulunmak kaydıyla yapılandırmadan yararlanabilecekler.

3- Yapılandırılacak kredilerde yüzde 12 ile yüzde 18 basit usulde faiz uygulanacak.

4- Çiftçiler yapılandırılacak kredi borcunu “Yapılandırmaya esas tutarın; defaten ödenmesi halinde borcun tamamı, taksitlendirilmesi halinde ise peşinata tekabül eden yüzde 30’u 2021 yılının Ekim ayı sonuna kadar, kalan tutarı ise 2022 yılının Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda üç eşit taksitte ödeyebilecek. İlk taksit 2021 yılının Ekim ayında ödenebilecek.

Birgün,  Tarımdan Haber

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler