Döviz
20 Aralık haftası rezervler gerçekte ne oldu? KKM’ye koşuş var mı?
Kur Korumalı Mevduat’ın açıklanmasının ardından Dolar/TL’nin 18,3’ten 10,25’lere kadar değiştiği haftada dikkatler merkez bankası rezervlerinin ne olduğu idi. Dün gece…
Kur Korumalı Mevduat’ın açıklanmasının ardından Dolar/TL’nin 18,3’ten 10,25’lere kadar değiştiği haftada dikkatler merkez bankası rezervlerinin ne olduğu idi. Dün gece Bakan Nebati CNNTürk’teki uzun konuşmasında TL’deki değer artışının kamu marifetiyle olmadığı iddiasını yinelerken, TCMB verileri tersini gösteriyor.
24 Aralık ile biten işlem haftasında TCMB’nin rezervlerindeki düşüş de sürdü. Önceki hafta kurdaki yükselişe 5 defa müdahale eden bankanın rezervleri haftalık 5,9 milyar dolar azaldı ve 110,9 milyar dolara geriledi. Kamu mevduatı hariç tutularak hesaplandığında net rezervler sıfıra inerken, Swap hariç net rezervler de -58,2 milyar dolara geriledi.
Bununla beraber yabancı yatırımcının hisse ve tahvildeki satışı devam etti. Mart ayında TCMB Başkanı Elvan’ın görevden alındığı hafta 800 milyon dolar üzerinde satış yapan yabancı yatırımcı son haftada 569 milyon dolarlık hisse ve 94,4 milyon dolarlık da tahvil satışı yaptı.
Şirket borçlanma senetlerinde ise yabancı yatırımcılar2.6 milyon dolarlık satış yaptı. 17 Aralık haftasında 20 milyar 437,9 milyon dolar olan yabancının hisse senedi stoku 24 Aralık haftasında 21 milyar 16 milyon dolar olurken 17 Aralık haftasında 3 milyar 121 milyon dolar olan DİBS stoku da 3 milyar 942 milyon dolar gerçekleşti.
Şirket borçlanma senetlerinde de 17 Aralık’taki 126,3 milyon dolarlık stok 24 Aralık haftasında 164,7 milyon dolara geriledi
Döviz mevduatlarında seyir ne?
Yurt İçi Yerleşiklerin Toplam Yabancı Para Mevduat Değişimi 24 Aralık haftasında 1.184 milyon dolar olurken, parite etkisi arındırıldığında bu artış rakamı 1.458 milyon dolara düşüyor. Toplamda yerlilerin döviz mevduatı bu kritik haftada 1,5 milyar dolar artmış anlamına gelmekte. Bu artışın dağılımında şirketler kesimi 1,6 milyar dolar döviz mevduatı artırırken yine pariteden arındırılmış hesaplara göre yerlilerin döviz mevduatlarındaki satış 136 milyon dolarla (0,1 milyar dolar) sınırlı.
Toplam döviz mevduatı parite etkisinden arındırılmamış olarak ise 238 milyar 974 milyon dolara çıktı ki KKM’nin devreye girdiği haftada döviz mevduatlarının tarihi zirvesine ulaştığını anlıyoruz. Kur korumalı TL mevduat hesabını (KKM) sadece gerçek kişiler kullanabilmekte. Tüzel kişiler, yani şirketler ise TL’deki değer kazancını döviz alım fırsatı olarak değerlendirmiş belli ki.
Nebati’nin iddiasının aksine yerliler döviz mevduatı satarak KKM’ye geçmiş görünmüyor. Bu da TL’deki değer kazancının arkasında dolambaçlı yollardan merkez bankası kaynakları olduğunu bir kez daha doğruluyor.
GA.