Sosyal Medya

Döviz

Erdoğan’dan şok açıklamalar: Dövize endeksli TL mevduat- fark Hazine’nin cebinden

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada lirayı teşvik edici bir dizi yeni adımı açıkladı. Buna…

Erdoğan’dan şok açıklamalar: Dövize endeksli TL mevduat- fark Hazine’nin cebinden

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada lirayı teşvik edici bir dizi yeni adımı açıkladı. Buna göre dövize endeksli lira cinsi mevduat ürünleri devreye sokulacak.

Cumhurbaşkanı’nın konuşması sırasında TL/doların 18,30’lu seviyelerden hızla 17,5 seviyelerine gerilemesinde kamu bankalarının payı olduğu söyleniyor.

TL mevduata ‘kur farkı’

“İnsanlarımızın bankadaki Türk Lirası varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse, bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa, aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Stopajdan da muaf olacak”

“Ayrıca, Türk Lirası varlıklarının yeni bir döviz talebi oluşturmayacak şekilde değerlendirilmesini temin edecek araçları devreye alacağız. Dolayısıyla, bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını Türk Lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak”

“Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı ise Türk Lirası olarak ihracatçı firmamıza ödenecek”

“Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı %10‘a indiriyoruz.”

“Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını %5 daha artırarak %30‘a çıkartıyoruz.”

“KİT’lerden bütçeye aktarılan gelir payları endeksli kamu borç senetleri çıkarılarak yatırımcıların Türk lirası bazlı varlıklara yönelimi teşvik edilecektir.”

“Yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunmaktadır. Ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirilecek.” dedi.

Erdoğan, asgari ücret kadarki miktardan damga ve gelir vergisi alınmaması hakkında, “Memurları da bu kapsama dahil ederek fiilen aldıkları ücretlerin artmasını sağlıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizdeki indirimle beraber, birkaç ay sonra enflasyon nasıl düşmeye başlayacak bunu hep beraber yaşayacağız.” diye konuştu.

Erdoğan, “Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya ne niyeti ne de ihtiyacı vardır.” dedi.

Faiz politikası ile ilgili başka ülkelerden örnekler verirken şunlara değindi:

  • Dünya ekonomisini oluşturan küresel güçler, tarihin en büyük kavgasını veriyor. ABD, AB, Çin ve Japonya Merkez Bankaları’nın politikaları istihdamı korumakla odaklı ilerlemektedir. Hükümetlerimiz döneminde yaptığımız fedakarlıklar sayesinde sanayimizi ayakta tutmayı, ihracatımızı geliştirmeyi başardık.
  • Dünya 90 trilyon doları kamuya ait olmak üzere 120 trilyon doları geçen borç batağında yüzerken; Türkiye’ye faizleri yükseltmeyi dayatmak mantıksızdır.
  • Dünyadaki para bolluğu önce maliyeti sonra fiyatları arttırmaya başladı. ABD ve Avrupa tarihlerinde görmedikleri enflasyon rakamları ile karşılaşmaktadır. Hiçbir yerde Türkiye için dedikleri gibi faizi enflasyonun üzerine çıkarmıyor.

Erdoğan’a göre kurdaki dalgalanmadaki belirsizlik, ülkemizin gerçek görünümünü yansıtmıyor. “Yastık altındaki dövizi saymıyoruz bile. Aslında ülkemizde döviz kıtlığı değil, döviz bolluğu var. Halihazırda böyle bir süreç yaşıyoruz. Döviz alımına yönelik psikolojik yönelim ortadan kalktığında bu bolluğun sonuçları elde etmeye başlayacağız.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler