Sosyal Medya

Döviz

ABD’de üretici fiyatları son 13 yılın en yüksek seviyesinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu kasım ayında aylık %0,8 artışla yıllık ÜFE enflasyonunu %9,6’ye taşıdı. Beklentilerin üzerinde gelen rakam üretici fiyatlarını…

ABD’de üretici fiyatları son 13 yılın en yüksek seviyesinde

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu kasım ayında aylık %0,8 artışla yıllık ÜFE enflasyonunu %9,6’ye taşıdı. Beklentilerin üzerinde gelen rakam üretici fiyatlarını da 2008 sonrası en yüksek seviyeye çekmiş oldu. Pandemi sonrası dönemle bağlantılı ara mamul ve girdi fiyatlarındaki artışlar talebin yarattığı üretim artılı ile birleştiğinde fiyat artışı olarak sonuçlanıyor.  Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışlar da resme ekleniyor.

Geçen cuma açıklanan ABD tüketici fiyatları enflasyonu kasımda yıllık %6,8 ile Haziran 1982 yılı sonrası en yüksek seviyeye işaret etmişti.

ABD merkez bankası Fed’in para politikası kurulu FOMC çarşamba gecesi artan enflasyonla ilgili yeni bir açıklama yapacak.  Tahvil alım programının sıfırlanmasının Haziran 2022’den Mart 2022’ye çekilmesi ve faiz artışlarının daha erken başlaması olası yeni senaryo. Mevcut ivme ile aralık ve izleyen aylarda ABD TÜFE enflasyonunun %7’yi geçerek yükselmesi beklenirken, ÜFE enflasyonunun çift hanelere doğru yükselişi mümkün görünüyor.

Fed’den yarın akşam için beklenen sert (şahin) açıklamaların Dolar Endeksi’ni yukarı itmesi beklenmekte.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler