Genel
Sektörel Güncel Gelişmeler: Tekstil ve hazır giyim sektörlerinde maliyet baskısı artıyor
Tekstil ve hazır giyim üretimi Eylül’de yükseldi. Üretim artışının sürmesi paralelinde söz konusu sektörlere ait kapasite kullanım oranı, Kasım ayı…
Tekstil ve hazır giyim üretimi Eylül’de yükseldi. Üretim artışının sürmesi paralelinde söz konusu sektörlere ait kapasite kullanım oranı, Kasım ayı itibarıyla %80’in üzerinde seyretmeye devam
etti. Öte yandan, son dönemde iç ve dış talepte bir miktar yavaşlama kaydedildi.
Türkiye’nin değer bazında tekstil ve hazır giyim ihracatı, Ağustos ayındaki güçlü büyümesinin ardından Eylül’de bir miktar hız kesti. Dış talepteki performans kaybı, ihracat tutarlarındaki değişime ek olarak miktar bazında ihracat verilerinde de izlendi. İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) verilerine göre, tekstil sektörünün miktar bazında ihracatı Ekim ayında yıllık bazda %1,6 geriledi.
Ekim ayında tekstil sektöründe 47,8 ile 50 eşik değerinin altında gerçekleşen, hazır giyim sektöründe ise aylık bazda 3,7 puanlık gerileyerek 52,2 düzeyine inen PMI verileri de söz konusu
sektörlerin faaliyetlerindeki yavaşlamayı teyit etti . Arz kaynaklı sorunlar nedeniyle küresel ölçekte pamuk fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra iplik ve boya gibi sektörün diğer önemli girdilerinin fiyatlarında son dönemde kaydedilen yükselişler, sektörde maliyet artışlarının da hızlanmasına sebep oldu. Ayrıca, döviz kurlarının yüksek ve dalgalı seyri de girdi maliyetlerini yukarı yönlü etkiledi.
Maliyet artışlarının, ilerleyen dönemde hazır giyim başta olmak üzere sektör genelinde nihai ürün fiyatlarına yansıtılması bekleniyor. Öte yandan, talebe ilişkin gelişmelerin de sektörün fiyat politikaları üzerinde etkili olacağı düşünülüyor.
ekonomi.isbank.com.tr