Döviz
Dolar/TL kritik sınıra yaklaşıyor, TCMB müdahale edecek mi?
Dolar/TL’de TCMB’nin 16 Aralık PPK toplantısında faiz indirimini pas geçeceği duyumu ve Katar’dan büyük para geliyor dedikodusunun gazı kısa sürdü.…
Dolar/TL’de TCMB’nin 16 Aralık PPK toplantısında faiz indirimini pas geçeceği duyumu ve Katar’dan büyük para geliyor dedikodusunun gazı kısa sürdü. TSİ 15:30’da kur 13.80-81 bandında hareket ediyor. Eğer dolar/TL bir kez daha 14.00’ı aşarsa TCMB müdahale edecek mi?
Dünyada Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Endeksi %0.8 prim yaparken, Gelişmekte Olan Ülke dövizleri de dolara karşı %0.1 değer kazandı. TL ise sabahtan bu yana dolara karşı nerdeyse %1 kaybetti. Öte yanda Borsa’yı tutabilene aşk olsun, BİST-100 halen %1.7 primli seyrediyor.
Verilerin piyasa fiyatlamasını etkilemediği Perşembe işlemlerinde, ilk haber bankalarda DTH/toplam mevduat oranının rekor kırması oldu. Ivesting’e göre, 3 Aralık’ta biten haftada gerçek kişilerin mevduatları 707 milyon dolar azalarak 142,7 milyar dolardan 141,99 milyar dolara geriledi. Tüzel kişilerin döviz mevduatları da son haftada 397 milyon dolar azaldı ve 88,97 milyar dolara geriledi.
Döviz mevduat hesapları yıl içi en düşük seviyeyi 221,0 milyar dolar ile 2 Nisan ile biten işlem haftasında gördü. Temmuz ayında 230,0 milyar üzerine çıkan mevduatlar rekor seviyeyi 238,1 milyar dolar ile Eylül’de gördü. Bu haftaki son düşüşle beraber döviz mevduatları Temmuz sonrası en düşük seviyeye geriledi.
TL mevduatlarda son haftada düşüş oldu. TL mevduatlar 1 trilyon 889 milyar liradan 1 trilyon 880 milyar dolara geriledi. Toplam mevduatlar içinde TL’nin payı %37,79’a gerilerken dövizin payı %62,21 ile rekor seviye çıktı.
TL ve döviz mevduatta eşzamanlı gerileme bankalardan bir miktar mevduat kaçışı olduğuna işaret edebilir.
Yabancıların TL swap pozisyonu yıl başından bu yana yüzde 87 düşüşle 21,7 milyar dolardan 2,9 milyar dolara geriledi. BloombergHT’ye göre, yabancıların, swap piyasalarında TL varlıklarını satma eğilimi geçen hafta da devam etti. Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 2 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara geriledi. Son 13 haftada yaşanan çıkış 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.
Başkan Erdoğan’ın dün dövizdeki yükseliş konusunda “Devlet Denetleme Kurulu bu işin arkasında kimlerin olduğu konusunda araştırmalarını yapıyor, yapacak. Buralardan kimler çıkacak onları da görme fırsatımız olacak” ifadeleri yastık altına koyulmak üzere bir miktar döviz talebi yaratmış olabilir.
TCMB’nin ise faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi yeniden uyandı. BarCap dün yayınladığı raporunda TCMB’nin politika faizini %12’ye kadar indireceğini tahmin etti.
TCMB’nin dolar/TL yine 14.00 veya üstüne çıkarsa, döviz satarak yangına müdahale edeceği beklentisi çoğunlukta, ama Erdoğan’dan dün gece gelen açıklamalar bu konuda umut verici değil:
“Ülkemizdeki döviz sorununun kurun seviyesiyle ilgili değil istikrarıyla ilgili olduğunu savunuyoruz ve bunu sağlayacak adımları da atıyoruz”.
Dolar/TL’nin 14.00’ı yukarı kırması, yeni bir spekülatif alım dalgası başlatabilir. Dövizde önlenemeyen yükselişin siyasi bedeli de yüksek olacak: Yılbaşında Soluk Paketi başlığı altında yapılacak ücret zamlarının satın alma gücü daha ilk günde eriyecek. Ek olarak, reel ekonomide tüm vadeli alış-verişler de dövize dönebilir.
BU AKŞAM 20:00’de FÖŞ semineri: 2022 yılında dünya ekonomisi ve piyasalar—ilk tahminler
Wall Street stratejistlerinin 2022 tahminleri birbirini tutmuyor
Scope Ratings: TL’de değer kaybı para politikasında yeni bir ani terse dönüş olasılığını artırıyor