Döviz
IIF: Gelişmekte Olan Piyasalardan Para Çıkışı Arttı
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre, gelişen piyasalarda ABD tahvil faizlerindeki artış ile başlayan para çıkışı, 2013 yılında…
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından hazırlanan rapora göre, gelişen piyasalarda ABD tahvil faizlerindeki artış ile başlayan para çıkışı, 2013 yılında Fed’in varlık alımlarını azaltacağı sinyali ile başlayan kriz dönemindeki (taper tantrum) seviyelerine yaklaştı.
Kuruluşun raporunda “Ocak ayından itibaren taper tantrum döneminin benzerinin yaşanması endişemizi dile getiriyoruz. Başından beri 2021 yılında ekonomilerin yeniden toparlanması ile GSYH verilerinde keskin artış olacağını, Fed’in ortalama enflasyon hedeflemesinin uzun vadeli tahvil faizlerini çıpalamak için çok etkili olmayacağını belirtiyoruz” denildi.
Son haftalarda belirtilen uyarılarla uyumlu risklerin yaşanmaya başlandığı ve gelişen piyasalardan büyük miktarlı para çıkışları izlendiği belirtilen değerlendirmede, “Para çıkışları 2013 yılındaki taper tantrum döneminin zirvesinde görülen düzeylere yaklaştı” ifadeleri kullanıldı.
IIF, ABd tahvil faizlerinde artışın yarattığı endişelerin teskini için Fed’in retoriğinde değişiklik olduğunun altını çizerken, “Fed piyasanın dikkatini yakın vadeli GSYH’dan uzaklaştırmalı. Şu ana kadar banka ABD’nin orta vadeli büyüme görünümü konusunda çok az şey söylüyorum” değerlendirmesi yaptı.
IIF’nin baş ekonomisti Robin Brooks, “Akışlar negatife döndü ve bu gerçekten bir sürpriz, çünkü felaketle sonuçlanan 2020 sonrasını izleyen toparlanmanın henüz başındayız,” dedi. “Olumlu aşı manşetlerinin ardından Kasım ayında başlayan balayı maalesef sona erdi. 2013 taper tantrumunu tekrarlıyoruz. ”
IIF Tracker, 30 yükselen ekonomide günlük bilgileri erişilebilir kılıyor. Tracker, Şubat ayında günlük yaklaşık 325 milyon dolarlık girişlerin aksine, önceki hafta her gün yaklaşık 290 milyon dolarlık çıkış kaydetti.
Barclays’den Andreas Kolbe, “EM riskine yönelik duyarlılık, genel olarak bozulmadan kalıyor ve girişleri çekmeye devam eden EM sermaye fonları tarafından yansıtılıyor” dedi. Ancak, daha geniş borç satışları şirket tahvillerinin önemli ölçüde düşük seyretmesine neden oluyor. Çok yakın vadede riskin daha fazla çıkışa yol açacağına inanıyoruz” dedi.
Bank of America analistleri bu düşünceyi destekleyerek “ABD faizlerindeki oynaklığın, Fed biraz kılavuzluk yapana kadar yüksek kalmasını beklediğimizden, EM konusunda ihtiyatlı olmaya devam ediyoruz” dedi.
FT