Döviz
YORUM: Dolar/TL 9.85’i test edebilir
TSİ 11:15’te dolar/TL 9.78’de direnirken, HSCBC Türkiye ekonomisti İbrahim Aksoy’a göre, yakında 9.85 kritik direnci test edebilir. Dün, Türkiye CDS’leri…
TSİ 11:15’te dolar/TL 9.78’de direnirken, HSCBC Türkiye ekonomisti İbrahim Aksoy’a göre, yakında 9.85 kritik direnci test edebilir. Dün, Türkiye CDS’leri bir kez daha yön değiştirirken, bu akşam açıklanacak ABD TÜFE de dolar/TL’yi vurabilir. İbrahim Aksoy, TCMB’nin bu ay da faiz indirmesini bekliyor.
İbrahim Aksoy’ın HSBC Bank websitesinde yer alan yorumu şöyle:
ABD’de bugün açıklanacak Ekim TÜFE enflasyonu verisi öncesinde üretici fiyatlarının Ekim’de önceki aya göre beklendiği gibi %0.6 arttığı açıklandı. Diğer yandan, 12-aylık üretici fiyatları enflasyonu piyasa beklentisine paralel olarak %8.6 seviyesinde yatay seyretti. Enerji ve gıda hariç yıllık üretici fiyatları enflasyonu da beklendiği gibi %6.8 seviyesinde yatay bir seyir gösterdi.
ABD’de veriler henüz enflasyon konusunda bir rahatlamaya işaret etmezken Fed Eski Başkanı ve Hazine Bakanı Yellen enflasyonun geçici olacağı yönündeki görüşünü tekrarladı. Bloomberg haberine göre Yellen, “Fed’in fiyat artışlarının 1970’lerdeki seviyelere ulaşmasına izin vermeyeceğini söyledi. Salı günü bir radyo programına katılan Yellen, “Fiyat artışlarının dengelenmesini ve normal olarak değerlendirdiğimiz %2’li seviyelere dönmesini bekliyorum” dedi.”
Fed kararı sonrasında açıklama yapmaya devam eden Fed yetkilileri de genel olarak enflasyonda yükselişin geçici olacağını belirtiyor. Bloomberg haberine göre, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly “Arz zinciri darboğazlarının ve fiyat artışlarının pandemi etkisini kaybettikçe ılımlı hale geleceğini ve “gözleri yerinden fırlatan” enflasyon verilerinin gelecek yıl sakinleşeceğini öngördü. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonun ısrarcı hale gelmesi durumunda Fed’in daha hızlı adım atması gerekebileceğini belirtti. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de uzun vadeli enflasyon beklentilerini görmek için Hazine’nin uzun vadeli borçlanma maliyetlerine bakılması gerektiğini ve burada bir sorun olmadığını söyledi. Kashkari, arz ve talep şoklarının geçici olacağını öngördü.”
Arz kısıtları ve maliyetler konusunda belirsizliğin yüksek olduğu ve para politikalarının destekleyici kalmaya devam ettiği bir ortamda enflasyon baskıları Fed’in beklediğinden daha uzun süreli olabilir. Örneğin, Çin’de bu sabah açıklanan TÜFE ve ÜFE verileri enflasyonun genele yayılmaya başladığını gösterdi. Tüketici enflasyonu %0.7’den %1.5 yükseldi (beklenti: %1.4). Üretici fiyatları enflasyonu ise %10.7’den %13.5’e yükseldi (beklenti: %12.3).
Çin’de beklenenin üzerinde açıklanan enflasyonun Merkez Bankası’nın parasal teşvikler konusunda rahat hareket etmesini engelleyeceği beklentisi ve yeniden işlem görmeye başlayan Gayrimenkul Şirketi Fantasia hissesinde %50’nin üzerinde düşüş bu sabah Asya piyasalarını olumsuz etkiliyor. S&P 500 vadeli endeks kontratı ise bu sabah %0.15 kayıpta. Bloomberg haberine göre Evergrande’ın bugün yapılması gereken 148 milyon dolar tutarında tahvil kupon ödemesi bulunuyor.
ABD’de 10-yıllık başabaş enflasyon beklentisi dün yükseldi (%2.62 %2.64). Fakat Fed ve İngiltere Merkez Bankası para politikası kararları sonrasında faiz artışları konusunda aceleci olunmayacağı yönündeki piyasa görüşü etkisini koruyor. Dün gelişmiş piyasa devlet tahvili faizleri genel olarak düşerken 10-yıllık ABD tahvil faizi günü 5 baz puan düşerek %1.44’te bitirdi.
Aynı piyasa görüşüyle gelişmekte olan piyasa para birimlerinin dolar karşısında değer kazancı dün devam ederken ons altın fiyatı yükseldi (1824 dolar 1832 dolar). Bugün açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verisi kısa vadede ons altın fiyatı konusunda belirleyici olacaktır. Ons altın bu sabah doların küresel olarak değer kazanmasıyla 1826 dolara düşmüş durumda. Beklenenden güçlü bir TÜFE enflasyonu verisi ons altın fiyatının 1830 dolar civarındaki dirençten dönmesine neden olabilir görünüyor.
ABD’de TSİ 16:30’da açıklanacak olan manşet TÜFE enflasyonunun Ekim’de %5.4’ten %5.9’a yükselmesi bekleniyor. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyonun ise %4’ten %4.3’e yükselmesi öngörülüyor.
Türkiye piyasaları son günlerde görülen olumlu seyir sonrasında dün karışık bir seyir izledi. Gelişmekte olan piyasalar 5-yıllık ortalama CDS’i dün 2 baz puan artarak 176 baz puana çıktı. Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i ise 6 baz puan artışla 400 baz puana yükseldi. Dolar/TL günü %0.5 artarak 9.7350’de bitirdi. Yarım dolar ve yarım Euro’dan oluşan döviz sepeti ise dün %0.6 yükseldi. Bununla birlikte, 3-aylık dolar/TL opsiyon oynaklığı düşmeye devam etti (%18.56 %18.23).
10-yıllık tahvil faizi dün gerilerken (%19.27 %19.19) BİST 100 endeksi günü %0.4 artarak 1616 puanlık yeni bir rekorda tamamladı. Yükseliş %0.9 artan sanayi endeksiyle gelirken bankacılık endeksi %0.9 düştü.
Gelişmekte olan piyasa para birimleri bu sabah dolara karşı genel olarak değer kaybediyor. Dolar/TL 9.78 civarına yükselirken TL dolar karşısında 24 gelişmekte olan piyasa para birimi içinde en fazla değer kaybeden durumunda. 18 Kasım’da gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında Merkez Bankası’nın faiz indirimine giderek zaten negatif bölgede bulunan reel faizleri daha da düşüreceği beklentisi TL’nin önümüzdeki günlerde 9.85 zirvesini test etmesine neden olabilir. Kasım ve Aralık’ta artan dış borç ödemeleri de TL üzerinde değer kaybı baskısının sürmesine neden olabilecek bir faktör. Bu açıdan bakıldığında Fed kararı sonrasında gelişmekte olan piyasa para birimlerinde pozitif seyrin devam edip etmeyeceği TL açısından da birinci derece önemde görünüyor.
Dolar/TL yükselişte, gözler ABD istihdam verisinde
Devrim Akyıl: ALTIN ve GÜMÜŞ ZİNCİRLERİNİ KIRIYOR!