Sosyal Medya

Döviz

Şenay Şerefoğlu/Investing:  Dolar Endeksi, EUR/USD ve Brent’te Önemli Seviyeler

Bugünkü istihdam raporu iyiydi ve işsizlik oranı da gerilerken ücretler beklenen seviyede geldi. Ücretler ile enflasyon dengesi henüz oturmuş değil,…

Şenay Şerefoğlu/Investing:  Dolar Endeksi, EUR/USD ve Brent’te Önemli Seviyeler

Bugünkü istihdam raporu iyiydi ve işsizlik oranı da gerilerken ücretler beklenen seviyede geldi. Ücretler ile enflasyon dengesi henüz oturmuş değil, ancak piyasalar 219 bin kişilik artışı fiyatladı ilk tepkiler doları yükseltti DXY verinin ardında 94,62 seviyesine çıkarak son bir yılın zirvesini gördü. 10 yıllık tahvil faizi 1.53’e yükseldi. EUR/USD 1,1513 ile 22 Temmuz 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

 

FOMC toplantısından etkilenmeyen dolar istihdam ile güçlendi, bunun iki nedeni var ilki, Fed’in doğru iletişimi, ikincisi ise yine Fed’in kararında en önemli etkiye sahip olan verinin olumlu gelmiş olması. Dolayısıyla beklenen olduktan sonra (varlık alımlarının azaltımı), piyasalar bu sürecin devamlılığı için verileri daha yakından izlemeye başladı ve her olumlu veri para politikasının devam etmesi anlamına geliyor.

 

Fiyatlara baktığımızda paritede önemsediğimiz 1,1525 desteği bugün de denendi. Daha önceki raporlarımızda hızlı yükseliş dönemindeki aralık olan 1,13-18’e dönüşte 1,1525 ve 1,1428 destek noktaları. Şimdilik 1,1525 korunabilir, fakat ilerleyen dönemde düşüşün sürmesini bekliyoruz ve 1,1670’i de olası hareketlerde direnç olarak görüyoruz.

 

EUR/USD 5 KasımEUR/USD 5 Kasım

DXY’de bugün 25 Eylül 2020 sonrası en yüksek seviye görüldü. O tarihteki zirve de 94,75’ti ve fiyat sonrasında 89,20’ye kadar geriledi. Dolayısıyla 94,50-94,75 aralığının korunması durumunda gelecek yükselişler hızlanabilir, çünkü son bir yıllık süreçte 96,30 altında önemli bir direnç seviyesi yer almadı. Bu teknik seviyenin görülebilmesi için de elbette hem verilerdeki ilerleme devam etmeli hem de küresel tarafta fiyatlara etki edecek negatif bir gelişme olmaması gerekir. Beklentimiz endekste bu dirence doğru ilerlemenin devam etmesi yönünde olurken geri çekilmelerde ise 93,30’u destek olarak izleyeceğiz.

 

Yakın dönemde petroldeki fiyatlamayı önemli görüyoruz. Bir tarafta OPEC+ diğer tarafta ABD. ABD, üretici ülkelere diyor ki ekonomik çarklar dönüyor, talep de var ama günlük petrol tüketimi yetmiyor, bu yüzden üretimi artırın. OPEC de diyor ki az olan kıymetli olur, zaten pandemide yeteri kadar zarara uğradık, ayrıca ekonomik aktivite son çeyrekte zayıflıyor, salgın nedeniyle yer yer kısıtlamalar da devam ediyor, bu yüzden üretimi henüz artırmayacağız. ABD bu noktada kendi rezervini kullanmayı seçer mi ya da artan fiyatlara bağlı enflasyon bir yerden sonra OPEC üyelerini de zorlamaya devam etmeden bir çözüm bulunur mu? Bu belirsizliklerin etkisiyle fiyatlardaki değişim önemli, ilk etki bu hafta petrolde %3 kadar düşüşe neden oldu. Bundan sonrasında eğer fiyat 85.0 doları aşarsa hem dünyada enflasyon tetiklenecek hem ülkemizde maliyet daha da artacak.

 

Biz Brent petrolde kısa vadede 76 dolar üzerini pozitif bölge olarak görüyoruz ve 83,30 – 85,0 dolar aralığını da direnç olarak görüyoruz, bu direnç noktasının aşılması durumunda 90 seviyesi söz konusu olabilir.

 

 

Investing.com’dan alıntıdır, haberin tamamını okumak için linki tıklatın

 

FÖŞ anlattı:  TL, TCMB ve FED Arasında Sıkıştı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler