Sosyal Medya

Ekonomi

Türkiye, rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarını 10 yılda 10 kat artırdı

Avrupa’da kurulu rüzgar gücünde 7’nci sırada olan Türkiye, rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarını 10 yılda 10 kat artırdı. Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcının ülkemizdeki rüzgar enerjisine katkı sağladığına dikkat çekti...

Türkiye, rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarını 10 yılda 10 kat artırdı

Avrupa’da kurulu rüzgar gücünde 7’nci sırada olan Türkiye, rüzgar enerjisi alanındaki yatırımlarını 10 yılda 10 kat artırdı. 100’ün üzerinde yerli ve yabancı yatırımcının ülkemizdeki rüzgar enerjisine katkı sağladığına dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, %60-65 oranlarında yerliliğin sağlandığı rüzgar enerjisi sanayisinin ülkenin cari açığını kapatmada ve istihdam sağlamada kritik rol oynadığını belirtiyor.

Son 10 yılda atılan adımlarla 10 kat gelişme gösteren Türkiye’nin doğal kaynağı rüzgar enerjisi, elektrik üretmeye, cari açığı kapatmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyor. Avrupa ve dünya genelinde rüzgar enerjisi alanında önemli bir konuma kavuşan Türkiye’nin rüzgarı, yerli elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu da karşılıyor. Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan ve ülkemizdeki rüzgar enerjisi sektörünün en büyük özel servis sağlayıcısı konumuna gelen Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, önemli bir yerlilik oranına sahip olunan ve yapılan yatırımlarla önemli bir ivme kazanan rüzgar enerjisine desteklerin artırılarak devam etmesi gerektiğini belirtiyor.

Enerji Kaynakları İçerisindeki En Fazla Yerlilik Rüzgarda!

Özellikle son 10 yılda gerçekleştirilen hamlelerle rüzgar enerjisinde önemli gelişme kat eden ülkemizin, rüzgar enerjisinde tam yerli ve milli stratejileri uygulayabildiğini ifade eden Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, Türkiye’nin rüzgar enerjisi sanayisinin, enerji kaynakları içinde %65 ile en fazla yerliliği sağlayan sektörlerden biri olduğunu aktarıyor. Türkiye’nin ayrıca rüzgar türbini ekipman üretimi yapan büyük ölçekli tesisleriyle Avrupa’da ilk 5’te yer aldığı gerçeğine de vurgu yapan Aydın, elektriğin üretimi için gerçekleştirilen üretimden bakım ve onarımlara, kullanılan teknolojilerden istihdam kaynağına kadar tüm sürecin yerli ve milli olması için Ülke Enerji olarak, yerliliğe büyük önem verdiklerinin altını çiziyor.

“Cari Açık Meselesinde Söz Rüzgarın Olmalı”

Türkiye’de enerjiye olan talep her geçen gün artıyor. Enerji talebini karşılayabilmek için de enerji ithalatı da aynı düzeyde artış gösteriyor. Bu durum nedeniyle cari açığın da büyüme gösterdiğine dikkat çeken Ali Aydın, Avrupa ülkeleri arasında elektrik tüketim talebinde ciddi büyüme gerçekleştiren ülkeler arasında Türkiye’nin bulunduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin enerji ve elektrik tüketim talebine karşılık verebilecek en doğal ve potansiyel olarak en ucuz yenilenebilir kaynağın rüzgar enerjisi olduğunu yineleyen Aydın, yüzünü rüzgara dönebilen Türkiye’nin son 10 yılda elde ettiği başarılarla gelecekte de hem ekonomik alanda hem de istihdam konusunda ciddi başarılara ulaşabileceğine dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DE RÜZGAR ve GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ İTHAL KÖMÜRLE ÜRETİMDEN UCUZ HALE GELDİ

Londra merkezli düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan yeni çalışma, küresel ölçekte her geçen yıl daha rekabetçi hale gelen güneş ve rüzgar enerjisinin, Türkiye’de de elektrik üretim maliyetlerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Beş yıl öncesi ile kıyaslandığında, Türkiye’de yeni rüzgâr enerjisi santrali kurulumu maliyeti yüzde 32, yeni güneş enerjisi santrali kurulumu maliyeti ise yüzde 50 oranında azaldı. Rüzgar ve güneş enerjisindeki bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor.

Rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin maliyetleri hızla düşerken, kömür fiyatları da tüm dünyada ciddi bir ivmeyle artıyor. Küresel çapta son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşan kömür fiyatı, sadece geçtiğimiz dört ay içeresinde ikiye katlandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler