Sosyal Medya

Ekonomi

YENİLEME: ENAG’a göre enflasyon aylık yüzde 2,89; yıllık yüzde 44,7!

YENİLEME:  ENAG enflasyonu   Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 44,7 olarak hesapladı. Buna göre eylül ayındaki artış…

YENİLEME:  ENAG’a göre enflasyon aylık yüzde 2,89; yıllık yüzde 44,7!

YENİLEME:  ENAG enflasyonu

 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 44,7 olarak hesapladı. Buna göre eylül ayındaki artış yüzde 2,89.

 

Bu ay ilk defa senelik enflasyon verisi yayınlayan ENAG’a göre TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en çok aylık düşüş yüzde 13,09 ile ‘lokanta ve oteller’, en çok yükseliş ise yüzde 13,45 ile ‘giyim ve ayakkabı’ kaleminde görüldü.

 

 

 

ENAG-özellikli ürün grubu enflasyon hesaplamasına göre, aylık en fazla düşen grup yüzde 13,96 ile ‘fast food’, en fazla yükselen grup ise ‘diğer kıyafet’ ürün grubu oldu.

 

Bu grupta yer alan et fiyatlarında yüzde 5,89, ‘makarna-pirinç-bakliyat’ grubunda ise 7,18’lik artış görüldü.

 

ENAG, enflasyon verileriyle ilgili, metotları zaman zaman kamuoyunda tepki çeken TÜİK’ten farklı bir hesaplama yönetimi kullanıyor. Bu doğrultuda akademisyenlerle çalışmalar yapıyor.

 

 

ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK gibi anketler de yaptıklarını ancak bunun yanı sıra 7 milyon veriyle enflasyonu hesapladıklarını söylemişti.

 

 

 

TÜİK, ‘kurumu itibarsızlaştırdığı’ gerekçesiyle daha önce ENAG hakkında suç duyurusunda da bulunmuştu.

 

 

Enflasyonda güzel günler uzak, Çekirdek de yükseldi & Faiz 100 baz puan daha iner | Güldem Atabay

 

Dr. Fulya Gürbüz | Ekonomi Gündemi: Enflasyon, reel efektif döviz kuru, finans dışı kesim net döviz pozisyonu, nakit bütçe ve ABD işsizlik oranı

 

Küresel enflasyon arz şoklarının etkisinde

 

 

 

 

 

Eylül 2021 dönemi (31.08.2021-30.09.2021) günlük fiyat değişimlerinden elde edilen ENAGrup Fiyat Endeksi aylık bazda %2,89 arttı.

Detaylar geliyor…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler