Sosyal Medya

Ekonomi

BETAM’dan 3Ç21 GSMH beklentisi: Büyüme devam, kaynağı kamu harcamalarına kayıyor

BETAM, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin %5,9 oranında, bir önceki çeyreğe göre ise %1,1…

BETAM’dan 3Ç21 GSMH beklentisi: Büyüme devam, kaynağı kamu harcamalarına kayıyor

BETAM, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin %5,9 oranında, bir önceki çeyreğe göre ise %1,1 büyümesini bekliyor.

BETAM’ın açıklamaları şu şekilde:

Kesinleşen Temmuz ve kısmen açıklanan Ağustos ayı GSYH öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin %5,9 oranında büyümesini bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin %1,1 büyüyeceğini öngörüyoruz.

Bu çeyrekte ekonomik büyümenin iki kaynağı olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, kamu harcamalarındaki toparlanma. İkincisi ise ithalattaki ciddi daralma. Tüketim ve yatırım göstergelerinin hemen hepsinde küçülmelerin yaşanacağını tahmin ediyoruz. Yakın zamanda hem OECD Ekonomik Görünüm raporunda hem de TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde Türkiye ekonomisi 2021 yılı büyüme beklentisinin ciddi bir şekilde yükseldiği görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış çeyreklik büyüme tahmini de bu beklentilerle uyumludur.

Tüketim harcamaları azalıyor

2021 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla pek çok tüketim öncü göstergesinde küçülme görülmesini bekliyoruz. İthalat tüketim mallarının %8,6 ile en sert çeyreklik daralmayı kaydetmesi beklenirken, ÖTV gelirlerinin bir önceki çeyrekte geçirdiği sert düşüşün ardından bu çeyrekte %6,7’lik büyüme kaydetmesi beklenmektedir.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında ise kamu tüketim harcamaları hariç bütün öncü göstergelerde düşüşler beklenmektedir.

ÖTV gelirlerinde ve ithalat tüketim mallarında sırasıyla %27,5 ve %17,9’luk düşüler beklenirken, kamu tüketim harcamalarında %3,4’lük yükseliş beklenmektedir.

Kamu yatırım harcamalarında çarpıcı artış

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2021 yılının üçüncü çeyreğinde yatırım öncü göstergelerinde kamu yatırım harcamaları bir önceki çeyreğe göre %18,8 artışla dikkat çekmektedir. Diğer yatırım öncü göstergeleri çeyreklik olarak küçülürken en sert daralmanın yatırım malı ithalatında gerçekleşmesi beklenmektedir.

Kıyaslamayı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaptığımızda ise kamu harcamaları (% 70,5) ve son 3 aydaki üretim hacmi (%12,7) dışında bütün öncü göstergelerde küçülmeler bekliyoruz. Ticari krediler ve kredi kartlarında %7,1, perakende sektörü stok seviyesinde ise % 8,2’lik küçülme beklenmektedir.

İthalat ihracattan daha sert düşüyor

2021 yılının üçüncü çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına baktığımızda ihracat ve ithalatın bir önceki döneme göre sırasıyla % 1,0 ve %1,8 daralacağını hesaplıyoruz.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla baktığımızda ise ihracatın %0,4 daralmasını beklerken, ithalatın ise %13,5’lik sert düşüş yapmasını bekliyoruz. Bu tahminlerle dış ticaretin hem yıldan yıla hem de çeyrekten çeyreğe büyümeyi 2021 üçüncü çeyrekte destekleyeceğini düşünüyoruz.

Genel değerlendirme

GSYH tahmininde kullandığımız diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenler arasından imalat sanayi üretimi hariç bütün göstergelerde artışlar olacağını tahmin ediyoruz. En dikkat çekici büyüme rakamlarının ise hizmetlere olan talepte (%7,7) ve perakende sektörü fiyat beklentisinde (%4,0) gerçekleşeceğini hesaplıyoruz. İmalat sanayi üretim endeksinin ise %3 daralmasını bekliyoruz.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, baz etkisinin sönümlenmesiyle imalat sanayi üretimi ve perakende sektörü fiyat beklentisinde düşüşler beklenirken, diğer göstergelerde yüksek büyümenin devam etmesi beklenmektedir. Kapasite kullanım oranındaki %3,8’lik büyümeye ek olarak, diğer öncü göstergelerde çift haneli büyümenin devam etmesi beklenmektedir.

BETAM

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler