Ekonomi
İnşaat malzemeleri üretimi Ağustos’ta en yüksek seviyeye çıktı
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos ayı sonuçlarına göre, temmuz ayında çalışma gün sayısının azalması ile gerileyen Bileşik Endeks ağustos ayında kuvvetli bir geri dönüş yaptı...
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos ayı sonuçlarına göre, temmuz ayında çalışma gün sayısının azalması ile gerileyen Bileşik Endeks ağustos ayında kuvvetli bir geri dönüş yaptı. İnşaat malzemeleri sanayisi yüksek sezon içinde yine yüksek bir aylık performans sergiledi. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı tarihten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2021 sonuçları açıklandı. Ağustos ayında artış gösterdiği belirtilen Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: Temmuz ayında çalışma gün sayısının azalması ile gerileyen Bileşik Endeks ağustos ayında kuvvetli bir geri dönüş yaptı. Tam açılmanın ve yüksek sezonun endeksler üzerindeki olumlu etkileri ağustos ayında daha çok hissedildi. Faaliyet, güven ve beklentiler birlikte artış gösterdi.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi ağustos ayında 1,65 puan artarak 79,79 puana yükseldi. Kademeli artışına geri dönen Bileşik Endeks’in önümüzdeki aylarda da artışını sürdürmesi bekleniyor. Salgının olası etkilerinin de yönetilebilir gözüktüğü süreçte, özellikle yüksek faaliyetlerin Bileşik Endeksi sürükleyeceği öngörülüyor.
Faaliyet Endeksi 4 puan arttı
İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri ağustos ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde artış gösterdi. Çalışma gün sayısının azalmasına bağlı olarak temmuz ayında gerileyen faaliyetler ağustos ayında hızla toparlandı. Açılmanın esas etkisi ağustos ayında görüldü. Yüksek mevsim olması da ağustos ayı faaliyetlerini olumlu etkiledi.
Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 4 puan arttı. Tüm faaliyet gruplarında önemli artışlar yaşandı. Böylece Faaliyet Endeksi 2017 yılı temmuz ayından sonraki en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yurtiçi satışlar ağustos ayında önemli artış gösterdi. İhracatta ağustos ayında yeniden kuvvetli bir artış yaşandı.
Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı tarihten bu yana en yüksek seviyesinde
Üretimde ağustos ayında yüksek bir artış gerçekleşti. Üretim Endeksi ölçülmeye başlandığı günden bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Cirolar ağustos ayında iç satışlar ve ihracattaki artışlar ile sıçrama gösterdi. Uzun tatiller ile temmuz ayında gerileyen faaliyetler ağustos ayında kuvvetli bir geri dönüş yaptı.
Hem dış hem de iç talep faaliyetleri olumlu etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki aylarda da faaliyetlerin yüksek seyretmesi bekleniyor.
Güven Endeksi sınırlı ölçüde yükseldi
Güven Endeksi ağustos ayında temkinli eğilimini sürdürdü. Temmuz ayı başından itibaren geçilen tam açılmanın güven üzerindeki olumlu etkileri ağustos ayında daha çok hissedildi. Faaliyetlerdeki kuvvetli geri dönüş de güveni destekledi.
Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,68 puan arttı. Temmuz ayında sınırlı bir düşüş gösteren güven, ağustos ayında bu kez sınırlı bir artış gösterdi. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi sınırlı ölçüde arttı. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı ölçüde artış gösterdi. Yurtiçi pazarlarda güven ağustos ayında yeniden yükseldi. İhracat pazarlarına olan güvende artış ağustos ayında da devam etti.
Ağustos ayında yüksek mevsim etkisi ve faaliyetlerdeki hızlı toparlanma güvende artış sağladı. Ancak güven artışının aylar itibarıyla halen çok sınırlı artış gösterdiği görüldü. Güvende temkinli eğilim devam ettiği, Güven Endeksi’nin kırılgan olmayı sürdürdüğü görüldü.
Beklenti Endeksi artışına devam etti
Beklenti Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,9 puan arttı. Böylece Beklenti Endeksi yeni yılda başlayıp temmuz ayında ara verdiği artışına ağustos ayında devam etti. Tam açılmaya geçilmesinin beklentiler üzerindeki olumlu etkisi ağustos ayında hissedildi. Faaliyetlerdeki artış ve yüksek sezonun sürmesi de beklentileri destekledi. Tüm alt göstergelerde artışlar gerçekleşti.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde sınırlı artış oldu. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde yeniden artış yaşandı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri artışı ağustos ayında hızlanarak sürdü. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de ağustos ayında kuvvetli bir artış gösterdi. Üretim beklentileri kuvvetli kalmaya devam etti.
Beklentilerde temel belirleyiciler içinde salgının etkisi azalmaya başladı. İç ve dış talep göstergeleri giderek daha etkili oluyor. Sektörde yüksek sezon sürüyor ve faaliyetlerdeki artış ile beklentilerin olumlu seyretmeye devam edeceği öngörülüyor.