Dünya Ekonomisi
Küresel Ekonominin Grafiğini Çizmek: Kıtlıklar, Virüsün Engellediği Büyüme
Arz sıkışıklığı, işgücü kıtlığı ve hala yayılan koronavirüs birçok ekonomide toparlanmaları zorlaştırmaya devam ediyor. ABD’li satın alma yöneticileri arasında yapılan…
Arz sıkışıklığı, işgücü kıtlığı ve hala yayılan koronavirüs birçok ekonomide toparlanmaları zorlaştırmaya devam ediyor.
ABD’li satın alma yöneticileri arasında yapılan anket, üreticiler ve hizmet sağlayıcılarda daha yavaş bir genişleme oranı gösterirken, Almanya’da iş güveni zayıfladı. Tedarik zinciri zorlukları, İngiltere’de rekor düzeyde düşük stokların açıklanmasına neden oldu.
Virüs salgınları ve hükümet kısıtlamaları Çin ve Malezya’daki toparlanmayı kısıtlıyor.
İşte küresel ekonomideki son gelişmeler hakkında bu hafta Bloomberg’de çıkan grafiklerden bazıları:
A.B.D.
Kişisel harcama büyümesi Temmuz ayında ılımlı seyrederek mallara yönelik harcamalardaki yavaşlamayı yansıtırken, yakından izlenen enflasyon ölçüsü yüksek kaldı.
IHS Markit verilerine göre, malzeme kıtlığı, iş gücü eksikliği ve koronavirüs enfeksiyonlarındaki artışa karşı büyümenin Ağustos ayında sekiz ayın en düşük seviyesine yavaşlamasıyla iş faaliyetleri azalmaya devam ediyor.
Avrupa
Almanya’nın ekonomik iyileşmesi, süregelen küresel arz sıkışıklığı ve artan Covid-19 enfeksiyon sayılarının tehdidi altında. Münih merkezli Ifo enstitüsü tarafından Avrupa’nın en büyük ekonomisine duyulan iş güveninin önemli bir ölçüsü, Temmuz ayındaki 100,7’den Ağustos ayında 99,4’e düştü. Düşüş ekonomistlerin tahminlerinden daha büyüktü.
İngiltere şirketleri Ağustos ayında rekor düşük stok seviyeleriyle boğuştu ve artan talebin işverenlerin personel sayısını zorlamasıyla perakende satış fiyatları Kasım 2017’den bu yana en hızlı şekilde yükseldi.
Pandemi, İngiliz tüketicilerin servetini iki farklı yöne çekti, mülkler üzerinde zenginleşenler yanında zar zor yemek yiyebilen insanlar.
Asya
Hem ev hem de otomobil satışları Ağustos’ta düştü
Çin’in ekonomik toparlanması Ağustos ayında seviye düştü. Son dönemdeki düzenleyici baskı, yetkililerin virüs salgınlarına sert tepkisi ve evdeki zayıf talep sonrasında büyüme ivmesinin bocaladığını gösteriyor.
Malezya, delta varyantı ülkeleri pandemi kısıtlamalarını yeniden devreye sokmaya zorlarken, Güneydoğu Asya’daki ekonomistler tarafından ülke büyüme beklentisinde aşağı yönlü revizyonlara öncülük ediyor.
Gelişmekte Olan Piyasalar
Afganistan, dünyanın en büyük lityum rezervleri de dahil olmak üzere 1 trilyon dolar veya daha fazla değerinde olduğu tahmin edilen maden yatakları üzerinde oturuyor – tabi eğer biri onları topraktan çıkarabiliyorsa. İşler böyle giderse, Çin deneyebilir.
Hindistan ekonomisi, azalan Covid-19 vakalarının imalat ve hizmet faaliyetlerinde kademeli bir iyileşmenin önünü açmasıyla Temmuz ayında sabit kaldı.
Dünya
Güney Kore, merkez bankasının finansal risklerin ekonomi için son virüs salgınından daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti ve faiz oranlarını yükselten ilk büyük Asya ekonomisi oldu. Ülkede daha da faiz artışı yolda. Paraguay, Macaristan ve İzlanda da bu hafta borçlanma maliyetlerini artırdı.
Bloomberg