Piyasa
Dövizde bu sabah: Yerleşikler döviz satıyor, yabancılar hızla kaçıyor
TSİ ile 10:00 son derece oynak bir piyasada dolar/TL 7.82-7.96 arasında gidip-geliyor. Lokallerin döviz sattıklarını bir kaç kaynaktan onaylatabiliyoruz. Öte…
TSİ ile 10:00 son derece oynak bir piyasada dolar/TL 7.82-7.96 arasında gidip-geliyor. Lokallerin döviz sattıklarını bir kaç kaynaktan onaylatabiliyoruz. Öte yanda, yabancı fonlar elden geldiğince hızlı Türkiye’den ve tüm Türkiye tarafından ihraç edilen menkul değerlerden kaçıyor. Gün boyunca da yerleşikler-yabancılar arasında aldı-verdiyi takip edeceğiz. Diplomasi cephesi de kızışırken, ABD’in ek yaptırım uygulama olasılığı piyasa gündemine gelecek. TL’nin değer kazanacağı bir senaryo ufukta görünmüyor.
Reuters’e göre, Merkez Bankası’nda (TCMB) başkan değişiminin zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibilite yerine soru işaretleri ve güven endişelerini getirirken yabancı yatırımcılar artan risklere dikkat çekerek TL varlıklardaki payını sert azaltıyor.
Yabancıların yaklaşık 20 milyar dolar giriş yaptıkları Kasım 2020 başından geçen haftaya kadar döviz varlıklarını azaltmayı tercih etmeyen lokal yatırımcılar ise Pazartesi günü 7,6 milyar dolar döviz satışı yaptılar. Bankacılar lokal döviz satışının Pazartesi günü kadar olmasa da dün de devam ettiğini belirtiyorlar.
Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil getirisi Pazartesi günü 500 baz puan üzerinde yükselişle %19’u aşması sonrası dün de benzer seviyelerde yatay seyretti.
Londra swap piyasasında gecelik TL faizi merkez bankası başkanının görevden alınmasının ardından dün %1,400’e yükselerek Refinitiv verilerine göre en az 10 yılın en yüksek seviyesini gördü. İlgili faiz dün günü %500 civarında tamamladı.
Swap getirilerindeki yüksek seyir TL’deki değer kaybını sınırlayan bir etken. Ancak bu geçmişte olduğu gibi yabancı yatırımcıların uzun vadede Türkiye’ye geri gelmemelerine de neden olabiliyor.
Henüz piyasalarda bankalara 2019’da olduğu gibi yabancı piyasalara swap, spot ve vadeli işlemlerini sınırlandırma talimatı verdiğine dair bir kanıt yok.
Bankacılar ilgili piyasanın zaten sınırlamaların devam ettiğini Türkiye’den çıkmak için de ilgili piyasayı kullandıklarını ve bunun bir anda hep birlikte yapıldığından yoğun bir talep oluştuğuna da dikkat çekiyorlar.
Enflasyondaki yükselişin devam edeceği beklentisi, TL’deki değer kaybının yeni bir enflasyon yükselişi daha yaratacak olması, rezervlerin düşük seviyesi, yatırımcı güvenindeki zedelenme, ekonomi ve hukuk reformlarından söz edildiği bir dönemde HDP’ye kapatma davası açılması, İstanbul sözleşmesinden çıkılması gibi gelişmeler bankacılara göre Türkiye ekonomisini içinden çıkılması oldukça zor bir sürece götürüyor. Analist görüşlerinde öne çıkan konu “güven”.
Dün piyasada Hazine’nin düzenlediği 5 yıl vadeli TÜFE’ye ve 5 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvillerin yeniden ihracı da takip edildi. İhalelere talep düşük kaldı. Hazine dünkü ihalelerle birlikte Mart ayı borçlanmasını 31.2 milyar TL öngörüsünün altında yaklaşık 24 milyar TL ile tamamladı.
Türkiye’nin 10 yıllık gösterge tahvil getirisi geçen haftaya göre 500 baz puan üzerinde yükselişle %19’u aşması ayrıca bankacılara göre büyük bir endişe kaynağı.
Yabancıların TL cinsi iç borçlanma içerisindeki payı Kasım başından Mart ortasında kadar %3’lerden %6’lara yükselmişti.
Piyasalarda bir kabine revizyonu olup olmayacağı da ekonomi politikalarında nasıl bir anlayış olacağını anlamak için takip edilen bir konu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal dün, kabine değişikliği iddiaları ile ilgili olarak, “Cumhurbaşkanı yeni bir düzenlemeye gidecektir” açıklamasını yaptı.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Yabancı yatırımcılar 20 milyar dolara yakın giriş yapmışlardı. Şimdi bu yatırımlarını zararı kabullenerek çıkış yönlü kullanıyorlar. Artık sıcak parayı Türkiye istemediğini ilan etti diyebiliriz. Bu alanda geri dönüşler beklemiyoruz” dedi ve ekledi:
“Lokaller ise şaşırtıcı derecede yüksek döviz satışı yapıyorlar. Özellikle dolar/TL’de 8 seviyesi üzerinde satış için emirlerin yoğun olduğunu görüyoruz. Lokallerin 230 milyar doları aştın döviz varlığı piyasalar için önemli bir destek olacağa benziyor.”
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut dün yaptığı açıklamada “Asla TCMB olağanüstü toplantı yapmayacak, söylenenler yalandır… Vatandaş dün 5,1 milyar dolar döviz sattı, şirketler 2,5 milyar dolar sattı” dedi.
Ekonomi yetkilileri “serbest piyasa mekanizmasından uzaklaşılmayacağına” dikkat çekerken sermaye hareketlerindeki liberalizasyonu “kırmızı çizgi” olarak tanımlıyor.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) Kasım 2020’deki 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra Pazartesi günü 150 baz puan kadar yükseldi. CDS bu sabah saat 0902’de 460/472 seviyesinde.
Bugün yalnız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyük Kongre konuşması değil, aynı zamanda NATO zirvesinde Antony Blinken’le Mevlut Çavuşoğlu ikili görüşmesi de izlenecek. Blinken’in Çavuşoğlu’na S-400 ve Kuzey Doğu Suriye konularıddna uzlaşma olmazsa, ek yaptırım uygulanacağını beyan etmesini bekliyoruz. Batı basınında ise Biden’in 24 Nisan’da sözde Ermeni soykırımını tanıyacağı haberleri sıklaşıyor. Böyle bir karar piyasalarda büyük tepkiye yol açmayabilir, fakat Türk-Amerikan ilişkilerini içinden çıkılmaz bir dehlize sokabilir.
En son olarak da, dün 26 bini aşan vaka sayısının haftaya 30 binleri geçmesi bekleniyor. Eğer 50 milyon doz aşı acilen bulunmazsa, Erdoğan ekonomik ve seçmen algısı açısından çok sancılı olacak bir yurtçapında sokağa çıkma yasağı ilan etmeye zorlanacak.
Yerleşiklerin FX satışlarının bir hafta içinde bittiği, banka ve özel sektörün de net dış borçlanma oranını azalttığı bir senaryoda, dolar/TL üzerinde baskılar sürecek, bir önceki krizdeki zirve olan 8.50’nin sınanması ihtimali güçlenecek.
Faik Öztrak: Dolar ve Ekonomi Nereye Gidecek?
ANALİZ: Dövizde kritik saatler yarın akşam
Mesele Ekonomi: Artan CDS, artan dolar ve faiz neyin habercisi? | Ömer Rıfat Gencal