Ekonomi
Bakan Şimşek: Program değişmeyecek, önceliğimiz dezenflasyon!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında yaptığı açıklamalarda, yürürlükteki ekonomik programın değişmeyeceğini vurgulayarak, enflasyonla mücadele ve yapısal dönüşüm hedeflerine güçlü şekilde devam edileceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak canlı yayınında ekonomik gündemi değerlendirdi. Şimşek, “Uygulanan programda bir değişikliğe ihtiyaç yok. Enflasyonu düşürmek, geçmişte de bugün de içerideki gelişmelerden bağımsız olarak birincil önceliğimiz” dedi.
60’a Yakın Görüşme: 2 Bin Kişiyle Temas
New York ve Washington’da yatırımcılarla yapılan temaslara değinen Şimşek, “Gittiğimiz toplantılar G-20 toplantılarını da içeriyordu. New York’ta kredi derecelendirme kuruluşlarının tepe yöneticileriyle birebir, yoğun toplantılar yaptık. 60’a yakın toplantıda 2 bine yakın kişiyle bir araya geldik. Oldukça verimli geçti” dedi.
Yatırımcıların Gündemi: Programın Dayanıklılığı ve Küresel Belirsizlikler
Yatırımcılarla yapılan toplantılarda dört ana başlık öne çıktı. İlki programın iç gelişmelere karşı dayanıklılığıydı. Şimşek, “Yapısal dönüşüm ve dezenflasyon bu görüşmelerin temel konusuydu. Programa siyasi destek oldukça yüksek, ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
İkinci başlık küresel belirsizlikler oldu. “Katıldığımız resmi toplantılarda en çok kullanılan kelime ‘belirsizlik’ti. Küresel büyüme muhtemelen yüzde 3’ün altına inecek. Riskli varlıklardan çıkışlar olacak. Türkiye ise iç talep ve yatırımla büyüdüğü için göreceli olarak daha dayanıklı. Net dış talep bizim ana büyüme kalemimiz değil” dedi.
Düşen Emtia Fiyatları ve Cari Açık
Şimşek, düşen emtia fiyatlarının Türkiye için olumlu etkiler yarattığını belirterek, “Petrol fiyatlarının düşmesi hem cari açığı hem de enflasyonu düşürücü etki yapıyor. Cari açık, programda öngörülen seviyeden daha düşük olacak. Petrol fiyatları böyle devam ederse 7-8 milyar dolar daha düşük bir cari açık oluşacak” dedi.
Enflasyon Hedef Patikasında
Enflasyon beklentilerinde sınırlı kötüleşme olduğunu söyleyen Şimşek, “Lirada kayıp var ama petrol fiyatlarındaki düşüş net şekilde dezenflasyonist. TCMB hedef patikası doğrultusunda ilerliyor. Finansal koşullar sıkılaştırıldı ve bu da enflasyonu aşağı çekecek” dedi.
Büyümede Geçici Yavaşlama, Yatırıma Güçlü Destek
Ekonomide büyümenin geçici olarak yavaşlayabileceğini ifade eden Şimşek, “Arz yönlü tedbirler alıyoruz. Bütçede üretkenliği ve verimliliği artıracak alanlara kaynak kaydırıyoruz. YTAK üzerinden yatırımları çok daha güçlü destekleyeceğiz. HIT-30 programına ilgi yüksek, onu da güçlendireceğiz” dedi.
AB ve ABD ile Ekonomik İşbirliği
Brüksel’de 6 yıl sonra ilk kez Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısının yapıldığını hatırlatan Şimşek, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi hem AB’nin hem Türkiye’nin yararına. Türkiye-AB entegrasyonu güçlenebilir” dedi.
ABD ile ise enerji, savunma sanayii ve yapay zeka alanlarında olumlu ilerleme sağlandığını söyledi. “ABD ile ticaret hacmini üçe katlamak istiyoruz, bunun altyapısını oluşturuyoruz” dedi.
Rezervlerde İyileşme Var, Risk Azaldı
Rezervlerdeki değişime dair konuşan Şimşek, “Bugünkü haliyle brüt rezervlerde yeterlilik sağlandı. Rezerv kaybı oldu ama bunun %58’i dış kaynaklı, %34’ü firmalardan geldi. Hanehalkı bu süreçte döviz talebine yönelmedi. Bu önemli bir güven göstergesi” ifadelerini kullandı.
Harcama Disiplini ve Vergi Tabanının Genişletilmesi
Şimşek, “Bütçede harcama disiplinini sürdürüyoruz. Cari ve esnek harcamalarda frene bastık. Vergi tabanını genişletmek için sahada olmaya devam edeceğiz. 2024’te beyanname sayısı 5 milyonu aştı, matrah %115 arttı. Yapay zeka destekli sistemlerle denetim gücümüzü artıracağız” dedi.
Yapısal Reformlar Devam Edecek
“Programda önemli bir sapma öngörmüyoruz. Dezenflasyon süreci programın özüdür. Geçici dalgalanmalar olabilir, ancak biz yapısal dönüşüme göre adım atıyoruz. Türkiye’nin dönüşümünü sağlayacak adımlara devam edeceğiz” diye konuştu.
Bloomberght