Borsa
TEB’in aktif toplamı 688 milyar TL olurken, net kârı 2 milyar 188 milyon TL olarak gerçekleşti
TEB’in ekonomiye verdiği destek 2025 yılının ilk çeyreğinde devam etti. 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan TEB’den ekonomiye 372 milyar TL destek...

Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk çeyreğinde TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 54’ünü oluşturdu. TEB, ülke ekonomisine katkı sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi desteklerken, “iyi banka” anlayışıyla toplumda pozitif etki yaratmak için çalışmalarına devam etti.
31 Mart 2025 tarihi itibarıyla TEB’in aktif toplamı 688 milyar TL olurken, net kârı 2 milyar 188 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan kredileri toplam aktiflerinin yüzde 54’ünü oluşturdu. Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın ilk çeyreğinde 372 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken, aynı dönemde toplam mevduatı ise 475 milyar TL oldu. 2025 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir şekilde devam ettiren TEB’in özkaynakları 45,7 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu hedef rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 17,14 oranında gerçekleşti.
Gerçek ve tüzel müşterilerinin taşıt alımı için finansman ihtiyaçlarını en elverişli koşullarda sağlamayı hedefleyen TEB Oto Finans, anlaşmalı markalarının yetkili satıcılarında sunduğu dijital çözümlerle üreticiler, distribütörler ve yetkili satıcılar dâhil olmak üzere otomotiv sektörünün tüm oyuncuları için bir iş ortağı olarak çalışmalarını sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde anlaşmalı markalarına Suzuki ve MG’yi ekleyen TEB Oto Finans, yeni iş ortaklarının yetkili satıcılarında da TEB’in hızlı ve kolay çözümlerini müşterilerle buluşturmaya başladı.
Ticari ve işletme müşterilerine özel dijital bankacılık uygulaması CEPTETEB İŞTE’yi geliştirmeye devam eden TEB, çiftçi müşterilerinin finansman ihtiyaçlarını uygulama üzerinden dijital onayla karşılayabilmesini ve TEB Harman Kart ile diğer tarım kredilerine sadece dijital onayla ulaşabilmesini sağladı. Tarım sektörünün paydaşlarıyla yeni iş birliklerine giden TEB, Harman Kart’ta beş aya varan faizsiz dönem ve vade avantajı sağlayıp, tarım kredisi ve nakit ihtiyaçlara özel çözümler sundu.
TEB, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu ile organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmaların rekabet gücünü artırma, sürdürülebilir sanayi yapısına katkı sunma ve dijital dönüşümlerini hızlandırma amacıyla iş birliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında TEB, Türkiye genelindeki organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalara sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm yatırımları konusunda destek sağlamayı ve finansmana erişimi kolaylaştırmayı hedefliyor.
Finansal okuryazarlığa odaklanan çalışmalarına devam eden TEB, Aile Akademisi çatısı altında toplumun farklı kesimlerine yönelik eğitim çalışmalarını sürdürdü. Kadın girişimciler için hazırlanan eğitim içeriğiyle kendi markasını yaratan kadın girişimcilere ulaşan TEB Aile Akademisi, üniversite gençlerine yönelik olarak da kampüslerde finansal okuryazarlık eğitimleri verdi. 2025’in ilk çeyreğinde, UNICEF ile iş birliği kapsamında hazırlanan İklim Okuryazarlığı eğitimleri de dahil olmak üzere, 1.000’e yakın kişiye yüz yüze ve dijital olarak finansal okuryazarlık eğitimi verildi.
Türkiye Ürün İhtisas Borsası tarafından yürütülen Teknolojik Dönüşüm Projesi kapsamında Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) işlemleri için Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) oluşturuldu. ELÜS alım-satım işlemlerinin ÜPAK’lar aracılığıyla TEB’den gerçekleştirebilmesi için Akdeniz ÜPAK, Anadolu ÜPAK, ElüsMarket ÜPAK, BorsaKonya ÜPAK, Mezopotamya ÜPAK ve MARMARA ÜPAK ile iş birliği yapılarak ELÜS teminatlı kredi ile finansmana kolay ulaşım imkanı sağlandı.
10 yılı aşkın süredir girişimciliğe ve inovasyona odaklanan TEB, 2015 yılından bu yana süren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliğiyle girişimcilik ekosistemini güçlendirmeye devam etti. İlk çeyrek itibarıyla TİM-TEB Girişim Evleri’nde desteklenen girişim sayısı 2.250’ye ulaştı. Düzenlenen programlara ilk çeyrekte 42 farklı girişim dahil oldu. TEB ve iştirak şirketlerinin katılımıyla düzenlenen girişimcilik etkinliği kapsamında, girişimler ürün ve çözümlerini detaylı bir şekilde tanıtma fırsatı buldu. TEB ile girişimler arasında potansiyel iş birliklerinin önünü açmak ve yenilikçi çözümleri daha yakından değerlendirmek açısından önemli bir platform olan etkinlikte TEB Girişim Bankacılığı da ürün ve hizmetlerini girişimcilere tanıttı.
TEB, müşterilerinin gerek yurt dışı projelerinin gerektirdiği teminat mektupları için gerekse makine yatırımlarına finansman imkânları sağlama konusunda global ortağı BNP Paribas iş birliğiyle müşterilerine uzun vadeli ve uygun maliyetli finansman desteği sunmaya devam etti. Uygun vade ve avantajlı maliyetlerle finansman imkânı sağlayan TEB, müşterilerinin EXİM ve TCMB kaynaklı kredilere erişimine etkin biçimde aracılık etmeyi de eş zamanlı sürdürdü. 2025 yılı ilk çeyreğinde TCMB reeskont kredi kullanımı 2,1 milyar TL’ye ulaştı.
TEB’e yılın ilk çeyreğinde ödül
TEB Sermaye Piyasası ve TL Muhabir Hizmetleri, Global Custodian dergisi tarafından yapılan Gelişen Piyasalar-Saklama Bankası 2024 yılı anketinde “Küresel Üstün Performans, Bölgesel Üstün Performans, Pazar Üstün Performansı ve Kategori Üstün Performansı” ödüllerinin sahibi oldu. 2024 yılında Global Finance dergisi tarafından 83 ülkeyi kapsayan küresel sıralamada ise “Dünyanın En İyi Saklama Bankası 2024-Ülke Kazananı” özelinde Türkiye’deki “En İyi Saklama Bankası” ödülüne layık görüldü.
TEB Özel Bankacılık, Euromoney Ödülleri’nde “Özel Bankacılık” kapsamında “Türkiye’s Best for Alternative Investments” ödülünün sahibi oldu.
31 Mart 2025 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler: