Sosyal Medya

Ekonomi

Emre Balıca:  Selektör

      Merhaba Sevgili Okurlar,   Güzel ve mutlu içeriklerin olduğu yazılara çok imreniyorum. Pembe düşlerden, uçuşan kelebeklerden ya…

Emre Balıca:  Selektör

 

 

 

Merhaba Sevgili Okurlar,

 

Güzel ve mutlu içeriklerin olduğu yazılara çok imreniyorum. Pembe düşlerden, uçuşan kelebeklerden ya da lezzeti kelimelerden akan yemek tariflerinden. Okumasını seviyorum ama ben bir türlü yazamıyorum.

Yazmayı deniyorum ama aklıma garip düşünceler geliyor. Durduk yere mülteci sorunu mu, ırkçılık kaygısı mı diye düşünüyorum. Gelenler ekonomik fayda mı sağlayacak yoksa işsizlik ve gelir dağılımını daha da mı bozacak demeden alamıyorum kendimi. Daha önce gelen Suriyeli sığınmacılar aklıma geliyor. Bu sefer kaçak iş gücünü ve yerlerini aldıkları Türk işçileri düşünüyorum. Sağladığı ekonomik fayda, firmalarda verimlilik artışına sebep oldu mu ya da maliyetleri düşürmeye yaradı mı acaba demeden duramıyorum.

Ülkemde yaşayarak öğrendiğim bir şey varsa o da soru sorma, sorgulama.

O yüzden hiç aklımı bulandırmadan devam ediyorum ki, bu sefer yeşilin giderek betona döndüğü güzelim sahil beldelerindeki yangın gözümün önüne geliyor. Hiç duygu mastürbasyonu yapmayacağım. Yeşile ne kadar sahip çıkamadığımız sahil kasabalarına bakınca değil oturduğumuz beton şehirlerden belli. Hiçbir canlıya saygı duymayışımız, önemsemeyişimiz sadece “et “gözüyle bakmamızdan belli. Küresel ısınmanın olası hiçbir sonucunu düşünmeden doğaya savaş açmaya çalışıyoruz. Daha büyük aptallık olur mu? diye kendi kendimi kandırıyorum.

Son 15 günde yaşadıklarımızdan 13 bölümden 3 sezon dizi çıkar. Bayağı sıkıştırılmış hayatlarda yaşıyoruz diyorum.

Sonra…

Hiçbir şey düşünmeden yaşayamayacağıma göre ve ekonomi ile uğraşmanın asıl derdim olduğunu bildiğimden bu sefer de Sayın Erdoğan’ın son açıklaması takılıyor kafama.

Yok prompterdan okuduğu değil. Daha önceki.

Ya da o da prompter olabilir. Neyse…

 “Enflasyon noktasında da ağustos ayını geride bıraktığımızda, biz ağustos ile birlikte enflasyonda da düşüşü göreceğiz ama bunun oranı ne olur? Şu anda bulunduğumuzun bir defa çok çok altında olur. Bunun sinyalini ben de belli yerlere herhalde vermiş oluyorum.

Bu sinyalin ne olduğu perşembe günü TCMB’nin faiz kararına kadar herkesi gerdi. TCMB faizi sabit bırakmayı tercih etti. Ben bu yazıyı yazdığım sıralarda resmî gazete kanalı ile henüz bir görevden alma yaşanmadı. Malum hatırlarsınız daha önce ki TCMB Başkanı Ağbal, yine bir faiz kararı sonrasında şu anki Başkan Kavcıoğlu tarafından eleştirilmiş, akabinde de görevinden alınmıştı.

Siyasete bulaşmayalım.

FED’in tahvil alım programını gözden geçirdiği ve azaltmasının beklendiği bir dönemin içindeyiz. Kaldı ki faiz artışı konusunda da baskı altında kaldığını finans piyasalarının içinden okuyabiliyorsunuz. FED’in olası kararları sonrasında doların seyrini tahmin etmek çok zor olmayacaktır.

Ancak bu kararların arasına eğer TCMB, Erdoğan’ın sinyalini verdiği gibi faizlerde gevşeme yaratırsa o sinyal bize karşıdan gelen aracın selektörü olur.

Ege ve Akdeniz’deki yangınlar sonrasında turizm konusunda beklediğimiz gelire ulaşmak şu an için zor görünüyor. Boşaltılan rezervasyonları turizm sayfalarından takip edebiliyorsunuz.

Rezerv para olmayan ülke paraları ile swap anlaşmaları da bilançomuzu makyajlamaktan öteye geçmeyecek ise durum düşündüğümüzden de kötü hale gelebilir.

Umudumu kaybetmek istemiyorum. Olumlu düşünmek istiyorum ama hatalı karar almaya o kadar yakın duruyoruz ki.

Pandemi sonrasında ABD verileri güçlenmeye devam ediyor. Bizim gibi döviz riski taşıyan ülkeler için belki de en kritik kararlar ABD verilerinin içinde yer alıyor. Eğer FED, yukarıdaki satırlarda da bahsettiğim gibi tahvil alımı konusunda kararını değiştirirse ve faiz artırımı ile ilgili yol haritasını netleştirirse dövizde yeni rekorlara tanık olmamız şaşırtıcı olmaz.

Akıllarda kuşku bırakmayan enflasyon ve işsizlik rakamlarını düşününce ağustos ayından sonrası insanı korkutuyor.

Erdoğan’ın açıklamasının devamını yazmadım değil mi?

“Zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz ve yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir ama düşük faiz de düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve ağustos ayı ile beraber de artık düşük enflasyona inşallah geçeceğiz.”

 

 

Atilla Yeşilada:  Çin’den gelen tehlike çanları

 

GÖÇMEN EKONOMİSİ VE PARADİGMA İFLASI

 

Ödemeler dengesi analizi:  Asıl iyi haber sermaye hesabında

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler