Dünya Ekonomisi
Japonya’da imalat krizi derinleşiyor: PMI, beklentilerin altında
ABD tarifeleri ve küresel belirsizliklerin gölgesinde Japonya’nın imalat sektörü, Nisan ayında art arda 10. kez daraldı. Yeni siparişlerde son 1 yılın en keskin düşüşü yaşanırken, hizmet sektörü kısmen toparlandı.

Japonya’da Nisan ayına ait öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri, ülke imalat sektörünün art arda 10’uncu ayda da daraldığını ortaya koydu. ABD ile ticaret gerilimi ve küresel ekonomik belirsizlikler, imalatçıları baskı altına alırken, hizmet sektöründeki toparlanma dikkat çekti.
İmalat PMI, Beklentilerin Altında Kaldı
Au Jibun Bank tarafından açıklanan verilere göre Japonya’nın imalat PMI’ı Nisan’da 48,5’e geriledi. Bu, bir önceki ay kaydedilen 48,4’lük seviyeye kıyasla hafif bir toparlanmaya işaret etse de, piyasa beklentisi olan 48,7’nin altında kaldı. 50 puan eşiğinin altında kalan değerler sektördeki daralmayı gösteriyor.
PMI verilerinin derlendiği ankette, yeni siparişlerin Mart 2023’ten bu yana en sert düşüşü yaşadığı kaydedildi. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Bölümü Direktör Yardımcısı Annabel Fiddes, “Fabrikalar hem dış talepteki zayıflama hem de müşteri harcamalarındaki durgunluk nedeniyle ciddi bir talep daralmasıyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca ABD tarifeleriyle ilgili endişeler bu baskıyı artırıyor,” dedi.
İş Dünyasında Güven Azalıyor
Aynı zamanda, Japon iş dünyasındaki güven de Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Fiddes, “Küresel ekonomik görünümdeki belirsizlik, ticaret ortamındaki kırılganlık, personel yetersizliği ve yaşlanan nüfus gibi yapısal sorunlar işletmelerin geleceğe dair umutlarını azaltıyor,” ifadelerini kullandı.
Hizmet Sektöründe Sürpriz Toparlanma
Öte yandan, Japonya’nın hizmet sektörü Nisan’da güçlü bir toparlanma kaydetti. Au Jibun Bank hizmet PMI verisi Mart ayında 50,0 seviyesindeyken, Nisan’da 52,2’ye yükseldi. Bu artış, özellikle müşteri talebindeki istikrarlı iyileşmeden kaynaklandı. Genel satışlar, son üç ayın en hızlı artışını gösterdi.
Hizmet sektöründeki toparlanma, genel bileşik PMI’ın Mart’taki 48,9 seviyesinden Nisan ayında 51,1’e yükselmesini sağladı. Bu artış, Japonya’da ekonomik faaliyetin en azından hizmet tarafında güç kazandığını gösteriyor.
Pandemi Dönemi Sonrası En Zayıf Beklenti
Fiddes, “Üretime ilişkin bir yıllık iyimserlik seviyesi, COVID-19 pandemisinin ilk şokunun yaşandığı Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi” dedi. Bu durum, imalat sektöründeki daralmanın daha uzun vadeli bir zayıflamanın sinyali olabileceğine işaret ediyor.
Investing