Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Avrupa Merkez Bankası’ndan Yeni Faiz İndirimi Bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası’nın nisan ayı toplantısında, 25 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizini %2,25’e çekmesi bekleniyor. Bu adım, ECB'nin bir yılda yedinci kez faiz indirimine gitmesi anlamına gelecek.

Avrupa Merkez Bankası’ndan Yeni Faiz İndirimi Bekleniyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştireceği nisan ayı toplantısıyla faiz kararını açıklamaya hazırlanıyor. Kritik kararın, Türkiye saatiyle 15.15’te kamuoyuna duyurulması, ardından ECB Başkanı Christine Lagarde’ın saat 15.45’te basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Piyasa beklentilerine göre ECB’nin politika faizini 25 baz puan indirerek %2,50 seviyesinden %2,25’e çekmesi öngörülüyor. Bu hamle gerçekleşirse, ECB son bir yıl içerisinde yedinci kez faiz indirimine gitmiş olacak.

Büyüme endişesi faiz kararını etkiliyor

Uzmanlar, ABD’nin uygulamaya koyduğu gümrük tarifelerinin euro bölgesi ekonomisinde durgunluk yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca enflasyonun düşüş trendine girmesi ve avronun değer kazanması, ECB’nin genişlemeci para politikasını sürdürmesi için gerekçeler arasında gösteriliyor.

Yüksek enerji maliyetlerindeki gerileme ve Çin kaynaklı düşük maliyetli ürünlerin Avrupa pazarına girişinin hızlanması da fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltıyor. Bu gelişmeler, ECB’nin fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde faiz indirimi yönünde adım atmasını destekliyor.

ING’nin Başekonomisti Peter Vanden Houte, ECB’nin geçen ay yaptığı açıklamalarda faiz döngüsüne ara verme sinyali verdiğini, ancak son gelişmelerin tabloyu değiştirdiğini söyledi. Houte, “ABD’nin gümrük tarifeleri ECB’nin büyümesinden 0,3 puanlık bir kesinti yaratabilir,” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Camatte ise haziran ayında da 25 baz puanlık bir faiz indiriminin gündeme gelebileceğini belirtti.

ECB’nin açıklayacağı metin ve Başkan Lagarde’ın vereceği mesajlar da piyasalarda yön belirleyici olacak. Uzmanlar, mesajlarda enflasyon görünümü, jeopolitik riskler ve büyüme beklentilerine dikkat çekileceğini vurguluyor.

The Flag of Europe – Our Star

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler