Sosyal Medya

Genel

Suudi Arabistan Asya’ya petrol satış fiyatlarını son dört ayın en düşük seviyesine indirdi, Brent hıza düşüyor

ABD petrol fiyatları, Başkan Donald Trump’ın küresel gümrük tarifelerinin ABD’yi ve belki de dünyayı bir resesyona sürükleyeceği korkusuyla Pazar günü varil başına 60 doların altına düştü. Suudi Arabistan, Asyalı alıcılar için Mayıs ayı ham petrol fiyatlarını son dört ayın en düşük seviyesinde belirledi.

Suudi Arabistan Asya’ya petrol satış fiyatlarını son dört ayın en düşük seviyesine indirdi, Brent hıza düşüyor

Suudi Arabistan, Asyalı alıcılar için Mayıs ayı ham petrol fiyatlarını son dört ayın en düşük seviyesinde belirledi. Saudi Aramco, Arab Light ham petrolünün Asyalı alıcılar için Mayıs ayı resmi satış fiyatını Umman ve Dubai fiyatlarının ortalamasının varil başına 1,20 dolar üzeri olarak belirledi.

Nisan ayı için fiyat Umman-Dubai ortalamasının 3,50 dolar  üzeri olarak belirlenmişti. Aramco, Asya’ya sattığı diğer kaliteler için Nisan ayı fiyatlarını varil başına 2,30 dolar düşürdü. Arab Light ham petrolü için fiyatın 1,80-2 dolar düşmesi bekleniyordu. (ForInvest Haber Merkezi ([email protected]

ABD petrol fiyatları, Başkan Donald Trump’ın küresel gümrük tarifelerinin ABD’yi ve belki de dünyayı bir resesyona sürükleyeceği korkusuyla Pazar günü varil başına 60 doların altına düştü.

 

ABD’nin Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolüne bağlı vadeli işlemler Pazar gecesi %3’ten fazla düşerek 59,74 dolara geriledi. Bu hareket, geçen hafta arka arkaya yaşanan %6’lık iki düşüşün ardından geldi. WTI şu anda Nisan 2021’den bu yana en düşük seviyesinde.

Gümrük tarifelerinin işletmeler için maliyetleri artırarak ekonomik faaliyetlerde yavaşlamaya yol açabileceği ve bunun da nihayetinde petrol talebine zarar verebileceği yönündeki endişeler artıyor.

Oilprice.com, petrol pazarı görünümü hususunda şu görüşe yer verdi:

Dünyanın nefesini tutarak beklediği karşılıklı gümrük tarifeleri yürürlüğe girdi, borsalar sarsıldı ve ham petrol fiyatı sert bir düşüş yaşadı. Şimdi sorulan soru şu: Bu tarifeler petrol talebine uzun vadeli bir darbe mi vuracak, yoksa etkileri geçici mi olacak ve fiyatlar kısa süre içinde toparlanacak mı?

 

Şu an için gözlemcilerin çoğu, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkenin tüm ticaret ortaklarına uygulamaya koyduğu tarifelerin petrol talebine ciddi zarar vereceği ve bu zararların tarifeler sürdükçe devam edeceği görüşünde birleşiyor.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), bu konuda yaptığı bir açıklamada, tarifelerin küresel ekonomik büyüme için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. “Açıklanan tarife önlemlerinin makroekonomik etkilerini hâlâ değerlendiriyoruz, ancak bu önlemler, düşük büyüme ortamında küresel görünüm açısından açık bir risk teşkil ediyor,” diyen Georgieva, sözlerine şöyle devam etti: “Amerika Birleşik Devletleri’ne ve ticaret ortaklarına, ticaret gerilimlerini yapıcı bir şekilde çözmeleri ve belirsizliği azaltmaları çağrısında bulunuyoruz.”

 

Petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde karanlık bir tablo çizeceğini öngören analistlerin dayandığı temel argüman da bu: Ekonomik büyümeye verilen zarar. Gabelli Funds analisti Simon Wong’un ifadeleriyle, ham petrole doğrudan uygulanan tarifeler “çok anlamlı olmasa da”, “Trump’ın tarifeleriyle birlikte küresel talebe dair oluşan belirsizlik, petrol piyasası üzerinde daha büyük bir etki yaratıyor çünkü küresel büyüme ham petrol talebinin temel itici gücü.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler