Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Trump  basın danışmanı:  Gümrük vergileri bu gece yürürlüğe girecek, kim okkanın altında?

Trump, "karşılıklı tarife" politikasını "en büyük" olarak övdü ve yakın zamanda bunun "tüm ülkelerden başlayacağını" söyledi. Ancak, bazı Trump danışmanlarına göre ek gümrük vergileri ABD ile en fazla dış ticaret fazlası olan ülkelerle sınırlanacak. Kim topun ağzında?

Trump  basın danışmanı:  Gümrük vergileri bu gece yürürlüğe girecek, kim okkanın altında?

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump’ın yaklaşan tarifelerinin Çarşamba günü açıklandıktan hemen sonra yürürlüğe gireceğini söyledi. Basın sekreteri Karoline Leavitt gazetecilere, “Anladığım kadarıyla tarife duyurusu yarın yapılacak. Hemen yürürlüğe girecekler,” dedi. Trump, “karşılıklı tarife” politikasını “en büyük” olarak övdü ve yakın zamanda bunun “tüm ülkelerden başlayacağını” söyledi. Ancak, bazı Trump danışmanlarına göre ek gümrük vergileri ABD ile en fazla dış ticaret fazlası olan ülkelerle sınırlanacak. Kim topun ağzında?

Trump, bu gece “karşılıklı tarifeler” uygulayacağını söyledi ve bu, ABD mallarına kendi vergilerini uygulayan birçok ülkenin aniden yeni ticaret engelleriyle karşı karşıya kalabileceğini ima etti. Politikayı ” tarhinin en büyük adımı” olarak övdü ve yakın zamanda bunun “tüm ülkelerden başlayacağını” söyledi.

 

Ancak tarifelerin kapsamı ve ciddiyeti ve nasıl hesaplanacağı da dahil olmak üzere plan hakkında pek çok şey belirsizliğini koruyor. Beyaz Saray Salı günü erken saatlerde Trump’ın Çarşamba günü saat 16:00’da ET’de Rose Garden’da düzenlenecek “Amerika’yı Tekrar Zengin Etme Etkinliği”nde konuşma yapacağını duyurdu.

Karşılıklı tarifeler, Trump’ın 20 Ocak’ta göreve gelmesinden bu yana duyurduğu bir dizi diğer ithalat vergisini takip ediyor. Bunlar arasında Çin, Kanada ve Meksika’dan gelen mallara uygulanan yüksek tarifeler ile metallere ve en son ithal edilen arabalara uygulanan sektöre özgü tarifeler yer alıyor.

Trump yeni tarifeleri Amerika’nın dünyanın geri kalanıyla ekonomik ilişkisini yeniden kurmanın anahtarı olarak lanse ederken, yönetimindeki bazıları bir avuç birincil hedefe daha dar bir şekilde odaklanmayı önerdi.

Hazine Bakanı Scott Bessent, 18 Mart’ta Fox Business’a verdiği röportajda “Kirli 15” olarak adlandırdığı ülkeleri tek tek sıraladı.

ABD ticaret hacminin büyük kısmını oluşturan ve ABD mallarına ağır tarifeler ve diğer “tarife dışı engeller” uygulayan ülkelerin %15’inden bahsediyordu. Bessent bu ülkelerin adını vermedi.

 

Trump’ın Ulusal Ekonomi Konseyi direktörü Kevin Hassett, daha sonra ağda verdiği bir röportajda, yönetimin Amerika’nın “trilyon dolarlık ticaret açığının tamamına” karşılık gelen 10 ila 15 ülkeye baktığını söyledi.

Hassett ayrıca bu ülkelerin adını vermedi. Ticaret Bakanlığı’ndan alınan veriler, 2024 yılında ABD’nin Çin ile en yüksek mal ticareti açığına sahip olduğunu, bunu Avrupa Birliği, Meksika, Vietnam, İrlanda, Almanya, Tayvan, Japonya, Güney Kore, Kanada, Hindistan, Tayland, İtalya, İsviçre, Malezya, Endonezya, Fransa, Avusturya ve İsveç’in izlediğini gösteriyor.

 

 

 

Kaynak:  CNBC

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler