Sosyal Medya

Döviz

Fed açıklaması doları yükselişe geçirdi

Fed faiz indirimlerinin çantada keklik olmadığı algısı yeniden başgösterdi

Fed açıklaması doları yükselişe geçirdi

Fed FOMC açıklamasında guvernörlerin bu yıl için bireysel faiz indirim tahminleri 2’de sabit kaldığı için, Wall Street kısa bir ralli sergiledi.  Ancak, governörlerin  meşhur “dot-plot”ı yakından incelendiğinde, bu yıl faiz indirimi beklemeyenlerin sayısı yükseliyor.

Yazarımız FÖŞ Fed FOMC hakkında şunları kaydetti:

 

Fed funds nihai oranı artık %3, yani tonlarca borçlanan devlet ve şirketler faiz oranlarının sıfıra yakınsayacağı bir gerçeği hayal dahi etmesin. Henüz yeterince tetkik edemedik, ama Fed uzun zamandır faiz kararlarını belirleyen enflasyon verisine endeksli para politikasından, modele bağlı bir duruşa geçmiş olabilir. Biraz teknik olduysa, Fed artık enflasyon verilerine bakarak değil, TÜFE’de ve tüketimde etkisi ancak aylarca sonra belirginleşecek Trump gümrük vergilerinin şoku tam olarak ölçülmeden harekete geçmeyecektir. Bu durumda, Ticaret Savaşları’nda Trump’ın salvoları ve misillemeler bitmeden faizler oynamaz.

 

 

Nitekim, Perşembe seansında 3 büyük Wall Street hisse endeksi de ivme yitirdi.  DJ30 geceyi yatay kapatırken, S&P500 ve NASDAQ’da  küçük çaplı da olsa satışlar vardı.

CNBC’ye göre Dolar, ABD  gümrük tarifelerinin ürettiği belirsizlikler nedeniyle bu yıl faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini belirten Federal Rezerv’in açıklamasından bir gün sonra Perşembe günü genel olarak değer kazandı.

İsviçre Merkez Bankası politika faizini %0,25’e düşürdükten sonra İsviçre frangı zayıflarken, İsveç kronu merkez bankası faiz oranını koruduktan sonra zayıfladı.

ABD’li politika yapıcıların Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tutması ve bu yılın ilerleyen zamanlarında iki çeyrek puanlık faiz oranı indirimi sinyali vermesinin ardından euro dolara karşı %0,46 düşüşle 1,0852 dolara geriledi.

Powell’ın yorumları ve Fed açıklaması, politika yapıcıların Başkan Donald Trump’ın ABD ticaret ortaklarından ithalata vergi koyma planlarını ve bunun ekonomi üzerindeki etkisini yönetirken karşılaştıkları zorluğun altını çizdi.

Perşembe günü açıklanan veriler, Amerikalıların işsizlik yardımı için yeni başvurularda bulunma sayısının geçen hafta hafifçe arttığını gösterdi ve bu da Mart ayında işgücü piyasasının istikrarlı kaldığını gösteriyor. TD Securities’de küresel döviz stratejisti olan Jayati Bharadwaj, ABD’deki son verilerin, doların Ocak ortasından bu yana avro karşısında %7’ye kadar düşmesine neden olan ABD büyümesinin yavaşlaması konusundaki endişeleri yatıştırmaya yardımcı olduğunu söyledi. “Kötü haberlerin çoğu zaten fiyatlandırılmıştı, ancak resmi verilerin hiçbiri piyasaların korktuğu şekilde göçmüyor ve Fed’in  faizleri tekrar düşürmek için acele edeceğini işaret etmiyor” dedi.

“Bütün bunlar, piyasaların dolara karşı fiyatlandırdıkları düşüş eğilimini yeniden değerlendirmelerine yol açıyor” dedi ve doların yakın vadede güçlenmesini bekliyor.

LSEG verilerine göre, yatırımcılar bu yıl Fed’in yaklaşık 63 baz puanlık gevşemesini fiyatlıyor, bu oran Fed FOMC’den önce 83 puandı. Başkan Donald Trump’ın 2 Nisan’da başlıca ticaret ortaklarına karşı yeni karşılıklı gümrük vergileri uygulaması beklenirken, yatırımcılar dolara yönelik düşüş bahislerini kapatmaya başlıyor.

 

AVRUPA Merkez Bankaları kararsız

Doların geniş çaplı gücü pound’u olumsuz etkiledi, ancak İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını %4,5’te tutupi İngiltere ve dünya ekonomileri üzerinde asılı duran derin belirsizlikle boğuşurken önümüzdeki birkaç toplantısında faiz oranlarının düşürüleceği varsayımlarına karşı uyardıktan sonra kayıplarını azalttı.

İngiltere enflasyonu %2 hedefinin üzerinde sabit kalırken, BoE geçen yazdan bu yana borçlanma maliyetlerini Avrupa Merkez Bankası ve Fed’den daha az düşürdü ve bu da ülkenin durgun büyüme oranına katkıda bulundu.

AMB Başkanı Lagarde ise benzer nedenlerle faiz indirimlerinin gecikebileceği uyarısı yapmıştı.

 

Fidelity:  Merkez Bankaları’nın zor haftası

Kaynak: CNBC, Dollar rises as Fed sees no rush to cut rates

Atilla Yeşilada

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler