Gündem
PPK analiz: Faiz indirimi makul adımlarla devam edecek
TCMB’nin 17 Nisan PPK toplantısında 250 baz puan ile faiz indireceğini tahmin ediyoruz. Söz konusu indirimin ardından aylık politika faizi %3,33 ile %2,0-%2,5 aralığındaki enflasyon ana eğiliminin oldukça üzerinde kalacak. Nisan ayı manşet TÜFE verisi sebze fiyatlarındaki olumsuz seyir ve önceki ay indirim olan kalemlerde düzeltme sonucu negatif sürpriz yapsa bile ana eğilimde bozulma öngörmüyoruz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini (1 haftalık repo) beklendiği gibi 250 baz puan düşürerek %42,5’e indirdi. Haftalık olarak bileşik bakarsak yıllık oran %52,7’ye denk geliyor. Aylık oran basit %3,54 seviyesinde. Karşılaştırmak adına Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık enflasyonu Mart ayı itibariyle yıllık %39,1, aylık enflasyon ana eğilimi %2,5 civarında.
Basın duyurusu metninin enflasyon görünümü, para politikası ve likidite ile ilgili paragraflarında tahminlerimizi etkileyecek bir değişiklik yok. “Hizmet enflasyonunun Ocak ayına özgü artışı sonrası yavaşladığı” vurgusu ve “iç talebin öngörülenden güçlü olmakla birlikte halen enflasyondaki düşüşü desteklediği” söylemi, faiz indiriminin önümüzdeki aylarda devam edeceği sinyalini veriyor.
Önceki aydan farklı olarak kredi ve mevduat piyasası ile ilgili gelişmelere metnin ilk ve sondan ikinci paragrafında yer verilmiş. Merkez Bankası sıkı parasal duruşu desteklemek adına kredi büyümesine geçtiğimiz dönemde ilave sınırlamalar getirdi. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olursa kredi büyümesine ilave sınırlama ya da mevduat munzam karşılıklarında ilave artış görebiliriz.
TCMB’nin 17 Nisan PPK toplantısında 250 baz puan ile faiz indireceğini tahmin ediyoruz. Söz konusu indirimin ardından aylık politika faizi %3,33 ile %2,0-%2,5 aralığındaki enflasyon ana eğiliminin oldukça üzerinde kalacak. Nisan ayı manşet TÜFE verisi sebze fiyatlarındaki olumsuz seyir ve önceki ay indirim olan kalemlerde düzeltme sonucu negatif sürpriz yapsa bile ana eğilimde bozulma öngörmüyoruz.
Mayıs ayında PPK toplantısı yok. 19 Haziran tarihindeki toplantı öncesi enflasyon ana eğilimi %2,0 civarına yaklaşacağı için faiz indirimi için TCMB’nin eli muhtemelen rahatlayacak. Yüksek baz dönemi etkisi azalacağı için, TCMB Temmuz ayından itibaren daha küçük indirimler (200 baz puan) yapmayı veya alternatif olarak Aralık toplantısında bir defaya mahsus bir ara vermeyi seçebilir.
PPK açıklaması sonrası yılsonu enflasyon ve politika faizi tahminlerimizi %28,5 ve %30 olarak koruyoruz. Petrol fiyatları görünümü yılsonu enflasyon tahminimiz üzerinde aşağı yönlü risk oluştururken, taze gıda fiyatları ve kredi büyümesi sınırlı yukarı yönlü risk oluşturuyor.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist