Dünya Ekonomisi
İpek Yezdani: Kapımızdaki felaket – Küresel Isınma | Mesele Ekonomi
Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü? Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin…

Dünyayı kurtarırken para kazanmak mümkün mü?
Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa, Hırvatistan, Cezayir, Tunus, Mısır, İsrail, Lübnan, Suriye: Bu ülkelerin ortak noktası nedir desem, herhalde aklınıza ilk “Akdeniz” gelir. Ancak şu anda bu ülkelerin ortak noktası, geçen hafta hepsinde büyük orman yangınlarının çıkmış olması. Suçlu belli: Küresel ısınma ve bunu yaratan insanoğlu.
Türkiye ve Yunanistan başta olmak üzere tüm bu ülkeler orman yangınlarıyla kavrulurken, 9 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin 6’ıncı Değerlendirme Raporu yayınlandı. Bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve en ciddi uyarıların yer aldığı rapor, Dünya ve insanlık için tam anlamıyla “kırmızı alarm” veriyor.
Raporun ilk taslağı için çeşitli uzman ve hükümet temsilcilerinden 23 binden fazla hakem görüşü, ikinci taslağı içinse 50 binden fazla uzman ve hükümet temsilcisinin yorumu alındı. Raporun altını çizdiği en önemli mesajlardan biri de şu: Felakete doğru giden küresel ısınmanın tek sebebi insan aktiviteleri!
İnsanoğlu 19. yüzyılın sonundan itibaren her şeyi o kadar hızlı tüketti ki, 21. yüzyıla geldiğimizde, dünyadaki yeraltı ve yer üstü kaynaklarının da bir son kullanma tarihi olduğu gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Dünyadaki önde gelen gelecek bilimcilerin neredeyse tamamı, dünyanın ayakta kalabilmesi için 2040’a kadar eski kapitalist düzenin yerine sürdürülebilir kalkınmanın ve kaynaklardan herkesin eşit faydalanmasını esas alan yeni bir ekonomik sistemin benimsenmek zorunda olduğunu söylüyor.
Küresel kalkınmanın önde gelen isimlerinden olan Raj Kumar’la ‘Dünyayı değiştirirken nasıl para kazanılır?’ konusunu konuştum.
Raj Kumar’a göre sürdürülebilir kalkınma ve insani yardım endüstrisi artık kökten bir şekilde değişime uğramış durumda. Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, vs. gibi aygıtlarla ‘kalkınma ve insani yardım’ konusuna hep devletler ya da devletlerarası kuruluşlar öncülük etti.
Şu anda bizim aşina olduğumuz kalkınma ve insani yardım dünyasında, Dünya Bankası, UNICEF, Bill Gates Vakfı, vs. gibi kuruluşların hepsini yan yana koyduğunuz zaman 200 milyar dolarlık bir endüstri ortaya çıkıyor. Ancak özellikle son 10 yılda bu durum büyük bir değişim ve dönüşüme uğradı. Artık dünyadaki çok uluslu şirketler ve ülkelerdeki büyük şirketler; bizzat kendi sosyal sorumluluk, kalkınma ve insani yardım kampanyalarını yürütüyorlar. Artık bütün dünyada şirketlerin kurduğu ve yeni yeni ortaya çıkan o kadar çok kalkınma ajansı, vakıf, insani yardım kuruluşu, vs. var ki küresel kalkınma piyasasının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla bir ivme kazanacak gibi görünüyor.
Peki çok uluslu ve büyük şirketler, nasıl oldu da ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve kalkınma ajandasına katkı sunmaya başladı? Bu anlayış ve felsefe, nasıl oldu da iş dünyasının bir parçası haline geldi? Dahası bu durum, mevcut kapitalist sistemde bir şablon değişikliğine mi işaret ediyor?
Yazının tamamı burada.
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 5 Nisan 2025VIX ANALİZİ: Backwardation Sinyali mi?
VIX (Volatility Index), 4 Nisan 2025 itibarıyla haftalık bazda 45,01 seviyesine ulaşarak ciddi bir tedirginlik durumuna işaret etti. Bu seviye,…
Atilla Yeşilada
/ 5 Nisan 2025FÖŞ yazdı: Politik kriz, ekonomiye şok, piyasalarda panik
Erdoğan sabredemedi, zamanlamasını kimsenin anlamadığı aceleci hamlelerle İmamoğlu derdest edildi. Arkasından gelen dev protestolar da tüm dünyada aleyhimize yankılandı. Vatandaş, haklı olarak “aman neme lazım” diye dövize sığındı. Bir çuval incir böyle berbat edilir işte. Bu gelişmeleri yorumlayan sayısız meslektaşım politik krizin Mehmet Şimşek’in yönettiği Ekonomik İstikrar Programı’nın da sonunu getirdiğini, ve bizi ekonomik krizin beklediğini iddia ediyor. Kesinlikle katılmıyorum.
Borsa
/ 5 Nisan 2025Wall Street’te tarihi çöküş
Trump dünyayı Ticaret Savaşı'na soktu, bedelini Wall Street ödedi...
Gündem
/ 5 Nisan 2025ANALİZ: Elektriğe dev zam: Yüzde 25
Zam çok yanlış zamanda yapıldı. TCMB'nin artık faiz indirmesi kredibilite kaybına neden olur
Ekonomi
/ 5 Nisan 2025Boykot Rüzgarı Fırtınaya Dönüşebilir; Tüm Yerli Markalar Tehlike Altında!
Bağımsız araştırma şirketi AGS Global gerçekleştirdiği araştırma ile boykotların etkilerini mercek altına aldı...
Borsa
/ 5 Nisan 2025Eksun Gıda’da Üst Düzey Atama; Hasan Abdullah Özkan, Eksun Gıda Grubu Başkanı ve CEO’su Oldu
30’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren, Türkiye’nin öncü un üreticilerinden Eksun Gıda’nın Grup Başkanlığı ve CEO’luğunu, Hasan Abdullah Özkan üstlendi...
Ekonomi
/ 5 Nisan 2025Kimya Sektöründen Mart ayında 2,7 milyar dolarlık ihracat…
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mart ayında yüzde 3,2 artışla 23,4 milyar dolar olarak gerçekleşti...
Borsa
/ 5 Nisan 2025Global’de ve ABD’de borsalarda yaşanan ciddi değer kaybına rağmen, Bitcoin 81.244 dolar desteğinde tutunmayı başardı
Yeni günde Bitcoin 83.164 dolar, Ethereum 1,805 dolar seviyesinden işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri 2,63 trilyon dolar...
Genel
/ 4 Nisan 2025Atilla Yeşilada video: Borsalarda çöküş bitmedi! Trump kasırgası sürüyor & Ekonomi bu gerilimi kaldıramaz
Atilla Yeşilada ile Donald Trump'ın açıkladığı gümrük tarifeleri sonrasında küresel ekonominin gidişatını, 19 Mart ile zirve yapan siyasi gerilimi ve bunun ekonomik sonuçlarını konuştuk. Ayrıca, boykot ile ilgili görüşlerini söyleyen Atilla Yeşilada ve Semih Sakallı, bu kararı desteklerini belirttiler.
Ekonomi
/ 4 Nisan 2025Mart dış ticaret açığı $7.3 milyar
Mart dış ticaret açığı Y/Y yatay seyretti, ihracatta küçük de olsa artış umut verici.
Dünya Ekonomisi
/ 4 Nisan 2025Çin’den ABD’ye gümrük vergisi misillemesi; Avrupa ve Wall Street kıpkırmızı
Çin burnundan kıl aldırmıyor, Ticaret Savaşı yayılıyor, piyasalar dibi bulamıyor
Dünya Ekonomisi
/ 4 Nisan 2025ABD tarım dışı istihdam beklentilerin çok üstünde, ama detaylar zayıf
ABD tarım dışı istihdam beklentilerin çok üstünde, fakat işsizlik oranı yükselirken, ücret artışları yavaşladı...
Genel
/ 4 Nisan 2025FT/Martin Wolf: AB Türkiye’nin demokratikleşemeyeceğini kabullendi
Martin Wolf'e göre AB artık Türkiye'yi "olduğu gibi kabul ediyor". Peki bu ikili ilişkilerin seyrinde ne anlama geliyor?
Benzer Haberler