Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ:  Yıl sonu enflasyon beklentisi TCMB tahmini üst bandına yakınsıyor

Enflasyon beklentileri yükseliyor. Kurda beklenen artışın beklenen enflasyonun altında kalması, reel değerlenmeye dayalı dezenflasyon stratejisinin süreceğinin beklendiğini gösteriyor.

ANALİZ:  Yıl sonu enflasyon beklentisi TCMB tahmini üst bandına yakınsıyor

Ocak ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisinin 1,2 puan artarak %28,3’e yükselmesine neden oldu. 2026 yıl sonu enflasyon beklentisindeki bozuma ise 0,4 puan ile daha sınırlı gerçekleşti. Her iki enflasyon beklentisi de TCMB tahminlerinin üzerinde ve tahmin üst bandı çevresinde oluşmaya devam etti.

 

Piyasa katılımcıları TCMB’nin faiz indirim döngüsüne mart ve nisan aylarında aynı hızda devam edeceğini bekliyor. 12 ay sonrası faiz beklentisi ise yaklaşık %29,0. Dolayısıyla, 2025 yıl sonu için %30 civarında bir politika faizi beklendiği anlaşılıyor. Bu görünüm, faiz indirim adımlarının yılın ikinci yarısında küçültüleceğinin beklendiğine işaret ediyor.

Diğer taraftan, 2025 yıl sonu döviz kuru beklentisi 42,9 ile TCMB enflasyon tahminlerinin ima ettiği kur seviyesine (42-43) benzer seviyelerde. Kurda beklenen artışın beklenen enflasyonun altında kalması, reel değerlenmeye dayalı dezenflasyon stratejisinin süreceğinin beklendiğini gösteriyor.

 

Anketin detaylarına ilişkin bilgiler şu şekilde:

Döviz Kuru ($/TL)

Anket katılımcılarının döviz kuru beklentilerinde önceki anket dönemine kıyasla belirgin bir değişim olmadı. 2025 yıl sonu döviz kuru beklentisi 43,0’ten 42,9’a sınırlı geriledi. Bugünkü değeri (36,2) baz aldığımızda, bu beklenti döviz kurunda yıl sonuna kadar %18,5 (aylık ortalama: ≈%1,5) artış ima ediyor. Bizim yıl sonu döviz kuru beklentimiz de 43,0 ile anket ortalamasına oldukça yakın.

 

Vadeli işlemler piyasasındaki 2025 yıl sonu fiyatlaması ise 46,3 ile beklenti anketindeki değerlerin üzerinde yer alıyor. Enflasyon raporlarında açıkça paylaşılmıyor olmakla birlikte, TCMB enflasyon tahminlerinde 2025 yıl sonu için 42-43 bandında bir döviz kurunun baz alınmış olabileceğini düşünüyoruz.

Enflasyon

Ocak ayında aylık enflasyon %5,03 ile geçen ayki ankette yer alan beklentiden (%4,07) daha yüksek gerçekleşti. Katılımcıların bu tahmin hatasını yılsonu enflasyon tahminlerine yansıtarak tahminlerini %27,1’den %28,3’e yükselttiği görülüyor. Ancak ocak ayında gerçekleşmenin tahminlerin üzerinde gerçekleşmesinde TÜFE sepetindeki ağırlık değişimi (0,3 puan) ile SUT değişikliği kaynaklı etkilerin rol oynaması ve bu etkilerin yıl boyunca en az ocak ayındaki kadar ilave enflasyona yol açacak olması nedeniyle yıl sonuna ilişkin yukarı yönlü güncellemelerin önümüzdeki dönemde devam edeceğini bekliyoruz. Şubat ayında enflasyonun anketteki %3,2’den daha yüksek gelebileceğini düşünüyoruz.

Katılımcıların daha uzun vadedeki enflasyon beklentilerinde ise daha sınırlı değişiklikler var.

2026 yıl sonu enflasyon beklentisi %18,7’den %19,1’e yükselirken, 5 yıl sonrasına ilişkin beklenti %11’de sabit kaldı. Özetle, beklentiler TCMB’nin enflasyon raporundaki tahmin patikasının (2025: %24, 2026: %12) üzerinde kalmaya devam ediyor.

Politika Faizi

 

Katılımcılar TCMB’nin faiz indirim döngüsüne kısa vadede aynı hızda devam edeceğini bekliyor. Politika faizinin mayıs ayında ise %40,0 olarak tahmin edilmesi, hem mart hem de nisan toplantısında 250 baz puan indirim beklendiğine işaret ediyor. Anket katılımcılarının 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentileri ise sırasıyla %28,9 ve %20,2 ile geçen ayki anketle benzer seviyelerde. Beklenen politika faizi ve enflasyon oranları reel faizin tahmin dönemi boyunca pozitif olacağını beklendiğine işaret ediyor.

Büyüme

2025 büyüme beklentisi %3,0’e sınırlı gerilerken, 2026 büyüme beklentisi %3,9’da sabit kaldı. Piyasa katılımcılarının 2025 büyüme beklentisi TCMB’nin çıktı açığı projeksiyonuyla uyumlu büyümenin üzerinde, 2026 büyüme beklentisi ise altında kalırken, her iki yıl için beklenti OVP tahminlerinin (sırasıyla %4,0 ve %4,5) altında yer alıyor.

Cari İşlemler Dengesi

Cari açık beklentisi 2025 yılı için 18,8 milyar $’a, 2025 yılı içinse 24,6 milyar $’a yükseldi. Anketteki büyüme beklentisi ile kur ve enflasyon tahminlerinin ima ettiği reel değerlenmenin yanı sıra Avrupa büyümesine yönelik beklentilerde bozulma ve Euro/dolar paritesindeki geri çekilmeyi bir arada değerlendirdiğimizde her iki yıl için cari açığın daha yüksek olacağını düşünüyoruz. Nitekim, cari açığın 2024 yılı son çeyreğindeki eğilimi 2025 için 24 milyar $ civarında bir cari açığa işaret ediyor.

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler