Borsa
SABAH Analizi: Dünyada ABD tarım-dışı istihdam verisi, Türkiye’de Enflasyon Raporu takip edilecek
Fatih Karahan Enflasyon Raporu sunumunda TÜFE tahminini yukarı revize eder mi? ABD tarım dışı istihdam Fed beklentilerini değiştirir mi?
Küresel piyasalarda Trump’ın gümrük politikaları odak noktasında yer almaya devam ederken büyük ticaret ortaklarının son günlerde karşılıklı misillere adımlarının ardından gerilimin daha da tırmanmaması piyasaları şimdilik rahatlatmış durumda.
ABD Hazine Bakanı Bessent, Beyaz Saray’ın Fed’i faiz indirimleri konusunda sıkıştırmayacağı sinyalini verirken, Fed yetkilileri gevşemenin hızı konusunda temkinli konuştu. Bessent finansal piyasaları yatıştıracak diğer açıklamalarında güçlü doları desteklediğini, hükümetin borçlanma programını değiştirmeyeceğini söyledi. ABD Hazine Bakanı Bessent, yönetimin güçlü dolardan ve Fed’in politika faizi indirimleri yerine 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşe odaklandığını açıkladı.
Dün S&P 500 endeksi %0.4 ve teknoloji endeksi Nasdaq %0.5 yükselişle günü tamamladı. Amazon.com Inc. hissesi analist tahminlerinin altında kar tahmini açıklamasının ardından geç işlemlerde değer kaybetti. Bu sabah Asya piyasalarında karışık eğilim etkili, ABD vadelileri negatif açılış sinyali veriyor. Asya’da yatırımcılar Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın ABD Başkanı Donald Trump ile bugün gerçekleşecek ilk görüşmesini bekliyor. Bugün ABD’de tarım dışı istihdam verisi piyasaların odak noktasında olacak. Ocak ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri TSİ 16:30’da açıklanacak. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi tarım dışı istihdamda 175 bin kişi artış açıklanması yönünde. İşsizlik oranının ise %4,1 seviyesinde kaldığı tahmin ediliyor.
Dallas Fed Başkanı Lorie Logan TSİ 01:10’da, Fed Guvernörü Michelle Bowman TSİ 17:25’te, Adriana Kugler TSİ 20:00’de konuşacak.
Yurtiçinde ise BIST-100 endeksinde tepki denemeleri öne çıkarken büyük resimde enflasyondaki seyir, faiz indirim sürecine yönelik beklentiler ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek açıklamalar odak noktasında yer almaya devam ediyor.
TCMB son toplantıda faiz indirim döngüsüne politika faizinde 250 baz puan daha indirim yaparak devam ederken enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı politikası duruşunu sürdüreceğini açıklamıştı. Bu hafta yurt içinde Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı ve yılbaşında bir çok ürüne uygulanan zamlar ve asgari ücret artışının ardından, aylık bazda Ocak ayında TÜFE endeksinde %5.03 artış gerçekleştiğini takip ettik. Yıllık TÜFE artışı ise %44,4’den Ocak ayında %42,1’e geriledi (beklenti: %41,1).Yılbaşında birçok ürüne gelen zamların yanı sıra asgari ücrete yapılan %30 oranındaki zammın hizmet ve üretim sektörlerine olan etkisi sebebiyle Ocak ayı ardından Şubat ayında da aylık enflasyonun yüksek gelmesinin beklendiğini not edelim.
Piyasa beklentilerin üzerinde enflasyon gerçekleşmesi sonrası bugün düzenlenecek yılın ilk enflasyon raporunda %21 tahmininde yapılacak olası güncellemeyi izleyecek. Reuters anketinin yılsonu enflasyon tahminlerine ilişkin medyanı %28 sevinde.
Bu sabah: -Asya piyasalarında karışık eğilim etkili -Almanya vadelileri %0.1 ekside, ABD vadelileri %0.1 ekside -Dolar endeksi yatay, tahvil faizleri yatay -Altın artıda -Gelişmekte olan ülke döviz kurları dolara karşı ekside
BIST-100 endeksinde yukarı atakların ilk önemli direnci 9,920 seviyesinde. Orta vadeli teknik yapı içerisinde ana direnç bölgesi olarak izlediğimiz 10,150/10,250 bandının geçtiğimiz haftadan itibaren oluşturduğu aşağı baskının, 9,620 seviyesi üzerinde tutunma çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü tepki alımlarını sürdürme çabasının ardından % 1.26 oranında değer artışıyla 9,842 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi’nde, seans içi yukarı ataklarda 9,920 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 9,920 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 10,000 seviyesi olmak üzere 10,150/10,250 ana direnç bölgesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. 9,750 seviyesini seans içi ilk önemli destek olarak aldığımız piyasada, bu nokta üzerinde yukarı ataklar devam edecektir. Endeksin yukarı eğiliminde orta vadeli olarak güç kazanabilmesi için 10,150/10,250 direnç bandının aşılması gerekiyor.
Bugün TCMB Başkanı Fatih Karahan yılın ilk Enflasyon Raporu’nun sunumunu saat 10:30’da İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirecek.
Yapı Kredi Yatırım